نشست تشریح آییننامه شناسایی و پشیبانی از برگزیدگان هنری کشور با حضور معاون برنامهریزی و نظارت و معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان و جمعی از صاحبنظران عرصههای هنری در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ در این نشست، غلامعلی منتظر؛ معاون برنامهریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تعاریف مندرج در سند راهبردی کشور، ضمن بیان تعریف و ویژگیهای شخص «نخبه» و «مستعدبرتر»، اثرگذاری بارز در چارچوب گفتمان نظام اسلامی را از مهمترین خصوصیات نخبگان دانست.
وی افزود: نخبه شناسی، نخبه گزینی، نخبه پروری و نخبه گماری مهمترین ماموریت بنیاد ملی نخبگان است که در پرتو این ماموریت میتوان به چشمانداز متعالی کشور که همان «سپردن مدیریت تحولات کشور به دست نخبگان حوزوی و دانشگاهی» است، دست یافت. در واقع باید گفت بنیاد ملی نخبگان در پی شایستهسالاری در همه عرصههای ملی است.
منتظر با بیان اینکه سند راهبردی کشور در امور نخبگان در واقع قانون اساسی بنیاد ملی نخبگان است، ادامه داد: ایجاد سازوکار لازم برای توسعه فعالیتهای نخبگانی (چه فردی و چه گروهی) در زمینههای مختلف علمی، فناوری، حوزوی، ادبی، هنری، فرهنگی و اجتماعی از وظایف تعیینشده بنیاد ملی نخبگان طبق این سند است.
وی در ادامه با اشاره به لزوم شناسایی نخبگان و مستعدانبرتر عرصههای هنری، اجتماعات هنری را از جمله جوامع هدف بنیاد ملی نخبگان قلمداد کرد و از تصویب آییننامه شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان هنری در هیأتامنای بنیاد ملی نخبگان خبر داد.
معاون برنامهریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: پس از بررسیهای انجام شده درباره تعریف هنر، در نهایت بنیاد ملی نخبگان هنر را در هشت حوزه: «نمایشی»، «تجسمی»، «سینمایی»، «موسیقی»، «سنتی»، «صنایع دستی»، «معماری و شهرسازی» و «هنرهای چندرسانهای» تقسیمبندی کرد که بر اساس آییننامه شناسایی و پشیبانی از برگزیدگان هنری، افراد در دو گروه «سرآمد هنری» و «مستعدبرترهنری» قرار میگیرند.
منتظر اضافه کرد: مستعدبرتر هنری فردي است با استعداد ويژه، كه فعاليتهاي هنریِ وي نشان از آتيه درخشان هنری داشته باشد، ولي لازم است اين استعداد به مدد لطف الهي، تلاش فردي و پشتيباني مراجع ذيربط، هرچه بيشتر از قوّه به فعل درآيد تا به «سرآمد هنری» تبديل شود.
وی شرط سنی 15-40 سال را یکی از شاخصهای مستعدبرتر هنری ذکر کرد و اظهار داشت: برخورداری از نشانههای خلاقانه، نوآورانه و واجد ارزشهاي بدیع هنری و متفاوتبودن باكار عموم، همچنین اخلاقمدار و متعهد بودن آثار هنری خلق در مسير تعالي انقلاب و آداب اسلامي ـ ایرانی از جمله شاخصهای اصلی در شناسایی مستعدبرتر هنری است.
معاون برنامهریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان در ادامه به نقش مهم پیشینه و فعالیتهای هنری مستعدبرتر این حوزه اشاره کرد و گفت: میتوان با استفاده از ملاکهایی مانند سوابق علمی و تحصیلی، فعالیتهای برجسته هنری، دارا بودن مدارک تخصصی، برگزیدهشدن در رویدادهای معتبر هنری و همچنین همکاری، نمایش و انتشار آثار هنری، پیشینه و فعالیتهای فرد در عرصههای هنری را مورد بررسی قرار داد.
منتظر با بیان اینکه «سرآمد هنری» فردي استكه بر اساس ذوق، خلاقيت سرشار و تلاش خود به جايگاهي ممتاز و کم بدیل در ميان همگنان دست يافته باشد، شرط سنی بالای 40 سال را یکی از شاخصهای شناسایی افراد عنوان کرد و افزود: طبق آییننامه سرآمد هنری به فردی اطلاق میشود که صاحب سبك و شيوهاي نوآورانه درآفرينشآثار هنری باشد و سالهاي متمادي از عمر خود را در آن حوزه هنری به صورت فعال و پيشرو سپريكرده باشد.
وی تصریح کرد: ابداع سبک و یا شیوه نو، خلاقیت و نوآوری در خلق آثار، بکارگیری آموزهها و مؤلفههای فرهنگی بومی در خلق آثار، بهرهگیری از مفاهیم و آموزههای دینی و اخلاقی، بکارگیری نهادها و سبکهای اصیل و نشانهای فرهنگ اصیل ایرانی- اسلامی و همچنین بهرهمندی از فناوریها و ابزار نوین در خلق آثار از مصداقهای آثار بدیع هنری است.
معاون برنامهریزی و نظارت بنیاد ملی نخبگان اضافه کرد: مواردی چون نمایش و انتشار آثار هنری در سطح ملی و بینالمللی، انتشار آثار هنری در مراکز معتبر، برگزیدهشدن در رویدادهای معتبر و همچنین عضویت در مجامع هنری، ملی و بینالمللی از شاخصهایی است که میتوان با آنها به اشتهار هنری افراد پی برد. تلاش برای گسترش و ارتقای هنر، تلاش برای احیا و نگهداری تاریخ و فرهنگ و میراث هنری و تمدن اسلامی-ایرانی و همچنین بسط ارزشهای اسلامی و آموزههای اخلاقی و معنوی ازجمله شاخصهای دیگری است که سرآمد هنری باید به آنها مزین باشد.
منتظر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ایجاد «شوراي شناسايي برگزيدگان هنري» در ذیل بنیاد ملی نخبگان، ادامه داد: این شورا به منظور تدوين معيارها و ارزیابی سرآمدان و مستعدان برتر هنري ایجاد شده است. بر اساس ساختار، معاون فرهنگي بنياد ملی نخبگان به عنوان رییس این شورا فعالیت میکند. معاون پژوهشی فرهنگستان هنر، يكي از معاونان نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري با انتخاب رئيس نهاد، يكي از معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با انتخاب وزير ذيربط، يكي از معاونان وزارت علوم، تحقيقات و فنّاوري با انتخاب وزير ذيربط، يكي از معاونان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری با انتخاب رئیس سازمان، يكي از معاونان سازمان تبليغات اسلامي با انتخاب رئيس سازمان و همچنین پنج تن از صاحبنظران هنري از دیگر اعضای این شورا هستند.
وی در پایان برگزیدهشدن را ابتدای راه فعالیتهای هنری قلمداد و خاطرنشان کرد: فردی که طبق این آییننامه برگزیده میشود میتواند از تسهیلات اعطایی بنیاد ملی نخبگان برخوردار شود. این تسهیلات و اعتبارات عموماً در جهت ارتقای فعالیتهای هنری (ویژه سرآمدان) و توانمندسازی (مستعدانبرتر) در نظر گرفته شده است تا فرد مسیر حرکتی خود را در جهت مناسب و با تسهیل بیشتری بپیماید؛ البته بنیاد در تلاش است از سرآمدانی که قصد ورود به عرصه کارآفرینی هنری و توسعه اقتصاد هنر را دارند به طور ویژه پشتیبانی کند.