به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ در ادامۀ برگزاری برنامههای توانافزایی و مهارتآموزی، «کارگاه آموزشی تفکر نقادانه و سنجشگرانهاندیشی» با حضور مستعدانبرتر استان خراسانرضوی در محل دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در بخشی از این برنامه، دیسفانی؛ مدرس این کارگاه، گفت: کسانی که در سنجشگرانهاندیشی مهارت پیدا میکنند، غایت و هدفشان و نیز پرسشی که میخواهند بدان بپردازند را به طور واضح مشخص میکنند.
وی افزود: این افراد درباره اطلاعات، نتیجهگیریها و نظرگاهها سؤال میکنند و در صورت لزوم در آنها تردیدافکنی و سعی میکنند واضح، درست و دقیق بیاندیشند.
دیسفانی ادامه داد: هدف در آموزش و تمرین مهارتها این است که این مهارتها درونیسازی شده و به طبیعت ثانوی انسان تبدیل و در نهایت به کاربردشان عادت شود.
مدرس کارگاه تصریح کرد: انسانها همه میاندیشیند چون اندیشیدن طبیعت انسان است اما بسیاری از اندیشیدنها در صورتیکه رها شوند و بر آنان نظارتی نباشد، تحریفشده، بخشینگرانه، ناآگاهانه یا آلوده به پیشداوری هستند.
وی با تأکید بر اینکه اندیشیدن بیکیفیت زیانهای فراوانی برای فرد به همراه دارد، اظهار داشت: سنجشگرانهاندیشی فرد را تا حد زیادی از زیانهای آزمون و خطا فرد مصون میدارد.
دیسفانی از هنر تحلیل و ارزشگذاریِ اندیشیدن با هدف ارتقا دادن آن به عنوان تعریف سنجشگرانهاندیشی یا تفکر نقادانه یاد کرد و ادامه داد: افرادی که سنجشگرانه میاندیشند، به هنگام اندیشیدن عملکرد متفاوت بسیاری دارند که از آن جمله میتوان به طرح مسئلهها و پرسشهای حیاتی و صورتبندی آنها با دقت و وضوح، گردآوری و ارزیابی اطلاعات مرتبط و ارزیابی آنها، کسب نتایج و راهحلهای مستدل و ارزایابی آنها با ملاکها و سنجههای مستدل، اشاره کرد.
وی تصریح کرد: اندیشیدن با ذهن گشوده در چارچوب نظامهای فکری گوناگون و در صورت نیاز، نگاشتهها، لازمهها و پیامدهای عملی آنها را بازشناسی و ارزیابی کردن و همچنین یافتن راهحل برای مثالهای پیچیده به نحوی کار آمد و داد و ستد فکری با دیگران، از دیگر مزایای سنجشگرانهاندیشی است.
لازم به ذکر است، اندیشهور بودن، تعریف سنجشگرانهاندیشی، اطلاعات، بررسی سنجشگرانه، مهارتهای پایه، منطق استدلالی، هفت راه برای شروع اندیشیدن سنجشگرانه و جعبه ابزار منطقی شناختی، شناخت و درک مغالطات منطقی، از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مورد بررسی قرار گرفت.