به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ سومین جلسه از سلسله نشستهای «اخلاق نخبگی در قرآنکریم و نهجالبلاغه» در محل بنیاد نخبگان استان تهران برگزار شد.
در این نشست، محمدعلی انصاری؛ استاد حوزه و دانشگاه ابتدا با اشاره مختصری به مباحث ارائهشده در نشستهای پیش، از جمله ویژگیها و تعبیر عبادالرحمن و خصوصیات آنها، موضوع نشست سوم را در ادامۀ این صفات و ویژگیهای انسانهای برگزیده با توجه به آیات سوره فرقان دانست.
وی افزود: پروردگار در قرآن مجموعهای از صفات بسیار دلنشین را به عنوان ویژگیهای انسانهای برگزیده قرآنی مطرح کرده است. عبادالرحمن کسانی هستند که «یَمْشُونَ عَلَیالْأَرْضِ هَوْناً» و دوم «وَ إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً». سبکبالانه بر زمین گام مینهند و زندگی میکنند و توازن ویژهای در شخصیت آنان دیده میشود. کسانی هستند که «إِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَهِلُونَ قَالُواْ سَلَامًا» و هنگامی که با نابخردان مواجه میشوند در صدد ستیزه جویی بر نمیآیند.
انصاری ادامه داد: «وَالَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَقِیَامًا» خداوند استعداد و ظرفیتی در شب قرار داده است و عبادالرحمن از آن فضا برای قرب به خداوند استفاده میکنند و خود را آماده تلاشهای روزانه میکنند. ویژگی دیگر عبادالرحمن این است که «الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا کَانَ غَرَامًا». عبادالرحمن این نیاز را در خودشان می بینند که پیوسته از خداوند بخواهند آنان را از عذاب جهنم دور نگهدارد و این حکم قطعی الهی است که همگان وارد جهنم میشوند و بعد آنهایی که به تقوا پیشگی رسیدهاند نجات مییابند و بقیه در چنین جایگاهی گرفتار خواهند ماند.
این استاد برجستۀ دانشگاه و حوزه اظهار داشت: عبادالرحمن این معنا را خوب درک کردهاند و میدانند که هر انسانی به طور طبیعی در معرض سقوط قرار دارد و ممکن است بلغزد. بنابراین از خداوند طلب میکنند: خداوندا تو باید به ما کمک کنی تا ما بتوانیم خودمان را از عقوبت و قهر تو نجات دهیم.
انصاری تصریح کرد: عبادالرحمن در زندگی مادی و معیشتیشان اصول خود را دارند و علاوه بر عبادت، زندگی دنیایی و معاششان به صورتی است که خداوند میفرماید و آیات بسیاری در قرآن هست که شیوه معاش انسان را توضیح میدهد. آدابی که اخلاق مسائل مادی و معیشتی را تعیین میکند: عبادالرحمن اهل انفاق هستند و اسراف نمیکنند؛ سبک زندگی درست، کم خوردن، کم خوابیدن و کم گفتن است.
وی در پایان تأکید کرد: اسراف فقط در حوزه خوردن نیست بلکه درهمه حوزهها (اندیشه، سخن، مسائل حقوقی و اجتماعی و...) است. در حقیقت استاندارد زندگی الهی، اجتناب از اسراف است.
لازم به ذکر است، چهارمین جلسه از سلسله نشستهای اخلاق نخبگی در قرآنکریم و نهجالبلاغه در مهرماه برگزار خواهد شد.