علی شامل؛ عضو هیئتعلمی شیمی دانشگاه آزاد اردبیل در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اهمیت خردجمعی در فعالیتهای پژوهشی، گفت: ذهن در قالب گروه، عملکرد و در نتیجه خروجی بهتری دارد.
وی افزود: در کارِ گروهی، از سویی تجمیع اندیشهها روی یک موضوع واحد صورت میگیرد و به همین دلیل، موضوع از جوانب متعدد و متنوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت و از سوی دیگر، ذهن فردی نیز تمرکز بیشتری روی مسئله خواهد داشت.
شامل ادامه داد: تسریع در روند حرکتی، بهبود کیفیت، ارتقاء کیفی و افزایش کمّی نتایج و در نهایت بهرهوری بیشتر از داشتههای موجود، ازجمله مزیتهایی است که در سایۀ کارِ گروهی حاصل میشود.
عضو هیئتعلمی شیمی دانشگاه آزاد اردبیل تصریح کرد: ترویج کاری گروهی از سویی نیازمند فرهنگسازی صحیح و منطقی است و از سوی دیگر، به اعتمادسازی متقابل بین محققان احتیاج دارد. علاوه بر آن، روند باید بهگونهای باشد که افراد عضو گروههای تحقیقاتی در طول زمانِ فعالیتها به افرادی توانمند برای تشکیل گروههای تحقیقاتی دیگر تبدیل شوند.
وی منفعتطلبی و سهمخواهی را از آفتهای بزرگ گروههای تحقیقاتی برشمرد و اظهار داشت: نظارت یکی از ارکان اصلی توسعه و گسترش گروههای پژوهشی است. در گذشته، سیاستها مبنی بر افزایش کمّی مقالات بود؛ اقدامات مناسب، ارائه تسهیلات تشویقی و همچنین سیاستگذاریها انجامشده سبب شد، در مدت کوتاهی کشور به لحاظ آماری در جایگاه مناسبی در تولید مقاله و تولید علم قرار بگیرد. در چرخۀ تحقیقات کاربردی و گروهی نیز باید همین روند طی شود.
وی با بیان اینکه امروزه غالب مقالات جامعۀ علمی کشور، قابلیت کاربردیشدن و یا تبدیل به پتنت را ندارند، اضافه کرد: برقراری ارتباط نظاممند و منطقی بین دانشگاه و صنعت یک ضرورت اساسی است که نیاز به برنامهریزی دقیق دارد خاصه در شرایطی که دانشگاه و صنعت اعتماد کافی را بهم ندارند. احصاء نیازهای موجود در بخشهای مختلف جامعه بهویژه صنعت و تسهیل در ارجاع آنها به دانشگاه، ازجمله راهکارهایی است که میتواند فعالیتهای گروههای پژوهشی را هدفمند کند.
شامل با تأکید بر لزوم توجه به مزیتهای استانی، یادآور شد: به جای گسترش بیرویه و غیرمنطقی دانشگاههای مختلف و گستردهتر کردن دامنههای آنها به شهرهای کوچک، میتوان استانها را بنا بر موقعیت جغرافیایی و طبیعی و همچنین داشتههای زیستمحیطی و البته نیرویانسانی متخصص به قطبهای علمی و تحقیقاتی تبدیل کرد تا در کمترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت، ضمن ثروتآفرینی بهینه از علم، توسعۀ منطقهای به عنوان زیربنای توسعۀ پایدار حاصل شود.
عضو هیئتعلمی شیمی دانشگاه آزاد اردبیل با اشاره به ظرفیت بالای استانداریها در حمایت از گروههای تحقیقاتی، تصریح کرد: استانداری به عنوان بالاترین دستگاه اجرایی استان، توان و ظرفیت بالایی در حمایت از فعالیتهای پژوهشی دارد و میتواند با ایجاد تعامل سازنده با دانشگاهها و دستگاههای مربوطه، زمینهساز گسترش فعالیتهای تحقیقاتی هدفمند و تزریق دانش به چرخۀ توسعه استان باشد.
این محقق شیمی در پایان احترام و عمل به قانون را تنها راه توسعۀ پایدار و پیشرفت همهجانبه برشمرد و گفت: بسیاری از کشورهایی که امروز در مناسبات بینالمللی به عنوان کشوری توسعهیافته معرفی میشوند، موفقیت خود را مدیون قانونگذاری منطقی و احترام و عمل به قانون هستند.