به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ نشست هماندیشی نخبگان و اساتید دانشگاهی استان بوشهر با موضوع مسئولیتهای اجتماعی نخبگان و ارتباط آن با سبک زندگی اسلامی بههمت بنیاد نخبگان استان بوشهر با همکاری نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری و دانشگاه خلیج فارس برگزار شد.
در این مراسم، رضا آذین؛ رئیس بنیاد نخبگان استان بوشهر به سند راهبردی کشور در امور نخبگان اشاره کرد و گفت: نخبه به فردی برجسته و کارآمد اطلاق میشود که در خلق و گسترش علم، فناوری، هنر، ادب، فرهنگ و مدیریت کشور در چارچوب ارزشهای اسلامی اثرگذاری بارز داشته باشد و همچنین فعالیتهای وی بر پایه هوش، خلاقیت، انگیزه و توانمندیهای ذاتی از یک سو و خبرگی، تخصص و توانمندیهای اکتسابی از سوی دیگر، موجب سرعت بخشیدن به پیشرفت و اعتلای کشور شود.
وی افزود: استعدادبرتر به فردی اطلاق میشود که با توجه ویژگیهای ذاتی خود امکان رسیدن به مرحله نخبگی را داراست و باید زمینههای لازم برای شناسایی کامل و بروز استعدادهای ویژه او فراهم شود.
آذین با بیان اینکه نخبگان و صاحبان استعداد برتر براساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان در حوزههای مختلف مورد حمایت قرار میگیرند، اظهار داشت: این سند در چندین فصل مجموعه فعالیتهای بنیاد ملی نخبگان را ساماندهی میکند.
در ادامه، حجتالاسلاموالمسلمین جمالی؛ مسئول نهاد نمایندگی مقاممعظمرهبری در دانشگاه خلیجفارس با اشاره به اینکه عملکرد دانشگاه خلیجفارس حاکی از بالندگی و توان بالای علمی این دانشگاه است، گفت: نگاه کشور باید به آینده باشد. نخبه بودن براساس علم، اخلاق، ادب و دانایی است و فرد نخبه اثرگذار است نه اثرپذیر. عملکرد دانشگاه خلیجفارس حاکی از بالندگی و توان بالای علمی این دانشگاه است.
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر فقیه؛ استاد حوزه و دانشگاه نیز در این نشست با تعریف نخبگی در نهجالبلاغه، به بیانات رهبرمعظمانقلاب در باب مسئولیتهای اجتماعی نخبگان اشاره کرد و گفت: نخبگی ترکیب و مجموعهای از استعدادها و همت هر فرد برای توسعه است. استعدادی که در سایۀ همت بلند از ایده در نهایت منجر به تولید و در زبان امروزی منجر به تجاریسازی و تبدیل به ثروت شود.
وی با بیان اینکه ایفای نقش تاریخی و ملی به جای نقش شخصی از جمله موضوعاتی است که در سخنان مقاممعظمرهبری درخصوص نخبگان آمده است، گفت: باید وضعیت مطلوب، با توجه به منابع ملی و انسانی در نظر گرفته شود و نخبه نیز باید برای رسیدن به وضعیت مطلوب اثرگذار باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین فقیه اظهار داشت: لزوم برنامهریزی برای مرجعیت علمی و فناوری کشور، در یک دورۀ بلندمدت است. باید به سئوالات پاسخدادهنشده در بخش پژوهش پرداخته شود و بهگونهای باشد که دیگران برای فراگیری آن زبان فارسی را یاد بگیرند.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: تلاش نخبگان برای باقیماندن در طراز نخبگی، یکی دیگر از دغدغههای مقاممعظمرهبری است؛ نخبه باید سیر نخبگی را ادامه بدهد تا تعریف نخبگی از او سلب نشود. براساس سند چشمانداز کشور باید در سال 1404 کشور اول منطقه از لحاظ علمی باشد که این مهم نیازمند تلاش و تکاپوی خستگیناپذیری است.
وی با اشاره به اینکه خیلی از پروژهها، مقالات و پایاننامهها به دلیل ناظر بودن به نیازهای دست دوم منجر به تولید ثروت نمیشود، افزود: شناسایی نیازهای اصلی و اولویتدار و معطوف کردن فعالیتهای نخبگانی به آنها، یکی دیگر از مواردی است که مورد تأکید رهبرمعظمانقلاب است.
حجتالاسلاموالمسلمین فقیه با تأکید بر اثرگذاری و توسعۀ مناطق پیرامون بهسمت نخبگی و نخبهپروری و لزوم انفاق در حوزۀ نخبگی، گفت: انفاق یک نخبه، ارتقاء سطح جامعه و تلاش برای حرکت به سمت جنبش نرمافزاری و نهضت تولید علم است که باعث هدایت جامعه به سوی تولید علم میشود، مصداق بارز این انفاق شهید چمران و دکتر شهریاری است که از آنچه خدا روزی آنها قرار داده بود انفاق کردند و باعث پیشبرد اهداف کشور شدند.
وی با بیان اینکه شعار جمهوری اسلامی استقلال آزادی و جمهوری اسلامی است که هر سه شعار امر به معروف است، تصریح کرد: ایمان به مبدأ و معاد، ایمان به ارزشهای اخلاقی و تخلق به این ارزشها، امید به آینده، ارتقاء سطح فرهنگی و علمی جامعه بخشی از معروفهایی است که رسالت نخبگان و اساتید دانشگاه است.
وی یادآور شد: بیکاری یک منکر است، ربا که خود سرمنشاء خیلی از منکرات است. این رسالت نخبگان است که برای مرتفع شدن این منکرات تلاش کنند.
حجتالاسلاموامسلمین شاهمیری؛ از اساتید حوزه نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه آیات متعددی در قرآنکریم درخصوص اهل علم و دانش آمده و از آن به اولیالالباب تعبیر میکند، گفت: یکی از خصوصیات اینگونه انسانها براساس آیات قرآن این است که سخنان مختلف را خوب گوش میدهند و برای نتیجهگیری و برداشتن قدمهای بهتر بعد از شنیدن حرفهای مختلف بهترین آنان را انتخاب میکنند.
حسین اسکندری؛ رئیس دانشگاه علمی-کاربردی استان بوشهر نیز در این نشست، گفت: باتوجه به نظریۀ گزینش عقلانی، دانشجویان به عنوان کنشگرانفعال جامعه، بهدنبال گزینشهای هدفمند و بیشینهکردن منفعت مادی و معنوی خود و جامعه هستند.
وی افزود: نخبگان باید با گزینش عقلانی، در این شرایط سبک زندگی خود را با تجربههای مثبت بشریت وفق بدهند و در مقابل تجربههای منفی بشریت مقاومت کنند و ارزشهای بومی محلی-اسلامی خود را تقویت کنند.
لازم به ذکر است، پخش کلیپی از بیانات رهبرمعظمانقلاب درخصوص مسئولیتهای نخبگان، قرائت قرآنکریم و ضیافت افطاری بخشهای دیگری از این همایش بودند.
در این نشست، بیش از 80 نفر از نخبگان، سرآمدان و اعضای هیئتعلمی دانشگاهها حضور داشتند.