سید حسن حسینی؛ عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصادی و نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، استقلال علمی را یکی از نمودهای استقلال کشور دانست و گفت: وابستگی در هر زمینهای با آرمانهای انقلاب اسلامی در تضاد است.
وی افزود: رشد علمی کشور در سالهای پس از انقلاب و دستاودرهای بسیار در شاخههای مختلف و متنوع علمی، خاصه در دهۀ اخیر، بیانگر توان و ظرفیت ذهن و اندیشه ایرانی و شایستگی او برای ایستادن در قلههای علم است.
حسینی با اشاره به جایگاه خوب ایران در تولید علم، ادامه داد: علاوه بر جامعه علمی مقیم، امروزه متخصصان، محققان و دانشجویان غیرمقیم ایرانی سهم بسزایی در رشد علمی کشورهای پیشرفته دارند و بسیاری از آنان در مراکز معتبر بینالمللی در عرصههای مختلف تحقیق و پژوهش فعالند و برخی نیز در دانشگاههای برتر دنیا بهعنوان عضو هیئتعلمی منشاء خدمات کمنظیری به جامعه بشری هستند.
عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: خوشبختانه ایران امروز به لحاظ علمی در جایگاهی قرار دارد که هرگونه تحریم، بیش ازآنکه رشد علمی ایران را دچار اختلال کند، کشور تحریمکننده را با مشکل مواجه میکند.
نماینده مردم شاهرود در مجلس تصریح کرد: اقدام اخیر دولت امریکا سبب شد بار دیگر نگاه مسؤولان کشور به ظرفیت و توان نیروهای بومی معطوف شود و بیش از گذشته برای فراهمکردن زیرساختها و امکانات مورد نیاز برای فعالیتهای علمی آنان تلاش کنند. از سوی دیگر باید مسیر ادامه تحصیل و یا از سرگیری تحقیق و پژوهش متخصصان غیرمقیم در کشور فراهم شود؛ خوشبختانه دانشگاهها و مراکز نسبتاً مجهزی در کشور وجود دارد که میتواند میزبان خوبی برای اندیشه و ایده نخبگانی این افراد باشد.
وی با تأکید بر حمایت همهجانبه مسؤولان و قوای سهگانه از متخصصان ایرانی مقیم و غیرمقیم، خاطرنشان کرد: با اتفاقنظر دولت و مجلس، هم در بودجه سال آینده و هم در برنامه ششم توسعه، بودجه پژوهشی بهشکل تصاعدی افزایش یافته و از سوی دیگر اعتبارات بسیار خوبی از صندوق توسعه ملی برای تجهیز مراکز علمی و تحقیقاتی تخصیص یافته است.
حسینی اضافه کرد: علاوه بر اقدامات دولت و مجلس، جامعه علمی نیز باید بهسمتی حرکت کند که مانند حوزه انرژی هستهای، بتواند تجهیزات مورد نیاز برای پژوهش و تحقیق را در داخل تولید کند و از این حیث نیز کشور را به استقلال بیشتری برساند.
عضو هیئترئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با بیان اینکه استقلال علمی به معنای انزوای علمی نیست، گسترش دیپلماسی علمی را یکی از ملزومات رشد علمی جوامع دانست و گفت: کشور برای رسیدن به اهداف خود نیازمند استقلال و مقاومبودن در همه زمینههای سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و علمی است اما این به معنای انزوا نیست بلکه مقصود عدموابستگی دیپلماسی به یک کشور خاص است.
نماینده مردم شاهرود در مجلس افزود: کشورهای بسیاری در جهان وجود دارند که هم جایگاه علمی خوبی دارند و هم در ردۀ جوامع پیشرفته محسوب میشوند؛ علاوه بر آن ارتباط نزدیکی نیز با ایران دارند. مراوده با این کشورها و انتقال دوسویه دانشجو و استاد میتواند نیازهای علمی جامعه را تا حد بالایی ارضاء کند. از سوی دیگر، دانشمندان و سرآمدان علم، عمدتاً خود را متعلق به مرزها ندانسته و برای تعالی بشر فعالیت میکنند. ارتقاء امکانات دانشگاههای داخلی و تسهیل بروکراسیاداری میتواند زمینهساز حضور آنان در مراکز علمی و تحقیقاتی کشور باشد.
حسینی در پایان با بیان اینکه هر محدودیتی با تفکر نخبگانی به فرصت تبدیل میشود، یادآور شد: تاریخ ثابت کرده است که برای ذهن و اندیشه ایرانی هیچ تنگنا و بنبستی وجود ندارد و همیشه بهترین راه برای عبور از این دستاندازها یا پیدا و یا ایجاد میشود.