معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه رویکرد معاونت فرهنگی آبیاری قطرهای است، گفت: تداوم شرط اثرگذاری هر فعالیتی است. برای نهادینه شدن فرهنگ، نیاز به حرکت تدریجی اما مداوم است، کار فرهنگی زمانی اثرگذار است که متنوع و با نیاز و سلیقه جامعه مخاطب متناسب باشد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ دکتر آریا الستی؛ معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان در دومین روز «نشست رئیسان بنیادهای نخبگانی استانها» با بیان اینکه در سازماندهی جدید، بسیاری از فعالیتهای مربوط به امور نخبگان که پیش از این در معاونت فرهنگی انجام میشد، به معاونتهای دیگر واگذار شده است، گفت: از این پس معاونت فرهنگی به دلیل اهمیت ویژه موضوع، صرفاً به برنامهریزی و انجام فعالیتهای فرهنگی میپردازد.
وی مخاطبشناسی و نیازسنجی در حوزه اقدامات فرهنگی را از مهمترین پارامترهای برنامههای فرهنگی در دور جدید عنوان کرد و افزود: مجموعه اقدامات انجام شده برای شناسایی و توانمندسازی نخبگان و استعدادهای برتر میتوانند با اهداف فرهنگی باز طراحی شوند.
الستی با اشاره به اینکه نخبگی یک اثر خارجی است، خاطرنشان کرد: نخبه فردی است که با برخورداری از ویژگیهای درونی به درجه اثرگذاری اجتماعی رسیده باشد، این افراد در واقع از قدرت پیشبرندهگی برخوردارند.
وی با بیان اینکه هر طرح و برنامهای در حوزه فرهنگی باید بر مبنای نیاز و با استفاده از خردجمعی و یا مطالعه میدانی تدوین شود، ادامه داد: نوع فعالیتهای فرهنگی در هر استان، باتوجه به قابلیتها و نیازهای استان طراحی و اجرا میشود. بنابراین رئیسان هر استان باید در تعیین نوع برنامهها از مشورت نخبگان و استعدادهای برتر استان خود بهرهمند شوند.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان با عنوان اینکه کار فرهنگی زمانی اثرگذار است که متنوع و با نیاز و سلیقه جامعه مخاطب متناسب باشد، گفت: یکی از مهمترین برنامههای معاونت فرهنگی در دور جدید، همافزایی با سایر نهادها در استانها در برنامههای فرهنگی است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه موقعیت و ویژگی هر استان از دیگر استانها متمایز است، تلاش بر این است در برنامههای آینده تنوع بیشتری وجود داشته باشد و برنامههای هر استان با توجه به ویژگیهای آن استان تدوین شود.
دکتر الستی بر لزوم همافزایی با مسؤلان اجرایی تأکید کرد و ادامه داد: هر فعالیتی که در زمره فعالیتهای هدایتی، تربیتی و مشاوره قرار گیرد، فعالیت فرهنگی محسوب میشود. از طرفی فعالیتهای فرهنگی با دیگر برنامههای معاونتهای دیگر نیز قابل ادغام است.
وی گفت: در برنامههای فرهنگی چند اصل باید مورد توجه قرار گیرد؛ طرح و یا برنامه پیشنهادی باید قابل گسترش باشد یعنی از نظر توان انسانی، بودجه و زمان از انعطافپذیری خوبی برخوردار باشد و بتوان آن را به استانهای دیگر نیز تعمیم داد.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه رویکرد معاونت فرهنگی آبیاری قطرهای است، گفت: تداوم شرط اثرگذاری هر فعالیتی است. برای نهادینه شدن فرهنگ، نیاز به حرکت تدریجی اما مداوم است.
الستی اضافه کرد: در بررسی خروجی برنامههای فرهنگی باید به دو موضوع مهم دقت کرد، ابتدا نحوه نظارت به اجرا و سپس ارزیابی نتیجه. در طراحی برنامهها باید به فکر این دو امر مهم نیز بود.
وی در ادامه با اشاره به نقش ملی بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: در برنامههای فرهنگی ملی میتوان از ظرفیتهای کشور استفاده کرد. جوانان صاحب استعدادبرتر یکی از ظرفیتهای مهم کشور هستند که میتوان با هدایت و نظارت، از پتانسیل این افراد برای طراحی و اجرای برنامههای آینده استفاده کرد.
معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه برنامه فرهنگی نباید در یک رویداد خلاصه شود، گفت: برنامههای ملی نقش بسزایی در هویت بخشی به استعدادهای برتر ایفا میکند ولی رویدادهای ملی باید محل نتیجهگیری و جمعبندی یک فعالیت گسترده باشد. باید دانست کار فرهنگی با کار پرهزینه سازگار نیست مثلاً با دانشجو باید دانشجویی برخورد شود. آنچه مهم است اهمیت دادن به روحیات استعدادهای برتر است. هزینه تراشی بدون اثر فرهنگی پیامد منفی دارد.
وی مقیاسپذیر بودن را یکی دیگر از ویژگیهای برنامههای فرهنگی استانها دانست و ادامه داد: باید به نحوی عمل شود که اگر برنامهای در استانی موفق بود، بتوان آن را به استانهای دیگر نیز تسری داد.
وی در پایان گفت: تمام برنامههای بنیاد ملی نخبگان بر اساس فرهنگسازی طراحی میشود و تلاش بر این است که تمامی برنامههای فرهنگی تدوین شده برای سال 93 حداکثر تا اوایل سال 94 اجرا شود.
بر اساس این گزارش، در دومین روز از بیستمین نشست سراسری رئیسان بنیادهای استانی، دکتر منتظر؛ معاون برنامهریزی و نظارت، دکتر اردوخانی؛ معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد ملی نخبگان و رئیسان بنیادهای استانی، حضور داشتند.