رفیعیتبار با مثبت ارزیابیکردن تسهیلات اعطایی بنیاد ملی نخبگان به نخبگان و مستعدانبرتر، نظارت و رصد مداوم فعالیتهای این افراد را امری ضروری دانست.
هاشم رفیعیتبار؛ برگزیده جایزه علامه طباطبایی و چهرهماندگار علمی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به لزوم زمینهسازی برای اثرگذاری بیشتر چهرههای علمی در کشور، ساماندهی دستاوردهای جامعهعلمی را ضرورتی انکارناپذیر توصیف کرد.
وی افزود: توان و قابلیتهای بسیاری در جامعهعلمی کشور وجود دارد که میتواند در صورت ساماندهی و در قالبی سازمانیافته، راهگشای مشکلات پیشرو باشد و مسائل اساسی جامعه را به بهترین شکل ممکن حل کند.
رفیعیتبار ادامه داد: استعدادهای کشور باید در راه تعالی جامعه و توسعه و پیشرفت همهجانبه بکار گرفته شوند. در گام اول باید مسائل اولویتدار آسیبشناسی شده، امکانات موجود در کشور بررسی و پس از آن بستههای حمایتی هدفمندی برای اثرگذاری نخبگان در جامعه طراحی شود. در این بین میتوان نقطهنظرات خود نخبگان و چهرههایعلمی را نیز جویا شد.
عضو فرهنگستان علوم در ادامه به پتانسیل بالای این فرهنگستان اشاره کرد و گفت: فرهنگستان علوم در هر کشوری خاصه در کشورهای توسعهیافته، در جایگاه اتاقفکر جامعه و مورد توجه دولتمردان است تا جاییکه بسیاری از مسائل و چالشها به فرهنگستان ارجاع داده میشود و این نهاد با اقدامات علمی-تحقیقاتی و همچنین استفاده از داشتههای علمی و تجربی خود، راهکاری دانشبنیان برای خروج از آنها و بهبود وضعیت ارائه میدهد و دولت نیز نتایج این روند را به سیاستروز خود تبدیل میکند.
عضو هیأتعلمی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی ادامه داد: در کشور ما نیز، فرهنگستان علوم محلی است که بهترینهای هر تخصص و هر شاخهای از علم در آن حضور دارند و همین موضوع موجب شده این نهاد توان بالایی در ایدهپردازی و بیان نظرات و پیشنهادات دانشبنیان و علمی داشته باشد. با این حال، به دلیل عدمتوجه دولتمردان، این نهاد هنوز نتوانسته است اثرگذاری بارز خود را در جامعه به جا بگذارد و حتی به عنوان اتاقفکر نیز جایگاهی در تصمیمگیریها و تصمیمسازیهای کشور ندارد.
برگزیده جایزه علامه طباطبایی با اشاره به موضوع نخبگان، حمایت از این افراد را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: در هر جامعهای افرادی حضور دارند که نسبت به دیگران، استعدادهای متفاوت و برتری دارند. استعداد برتر برای تبدیلشدن به فعل، به حمایت ویژه نیاز دارد و این موضوع هیچ منافاتی با عدالت ندارد. به عبارت دیگر استعدادهای همه افراد جامعه یکسان و برابر نیست به همین دلیل هر فرد بنا به استعداد ویژه، حمایت ویژه میخواهد تا به اثرگذاری مناسب برسد.
رفیعیتبار مهمترین نقش بنیاد ملی نخبگان را ریلگذاری در حوزه نخبگان دانست و گفت: این بنیاد با نگرش صحیح به موضوع نخبگان توانسته است اقدامات بسیار مناسبی در این حوزه انجام دهد و بخش بسیاری از مشکلات را رفع کند. از سوی دیگر تسهیلات خوبی نیز مانند نظاموظیفه تخصصی، حمایتهای مالی و همچنین امکان گذراندن دورههای پسادکتری برای مستعدانبرتر درنظر گرفته که فرد با استفاده از آنها میتواند مسیر خود را برای رسیدن به نقطه مطلوب تسهیل و روند حرکتی را تسریع کند. در این بین اما بنیاد ملی نخبگان نباید از نظارت بر عملکرد مستعدانبرتر غفلت کند چراکه این اقدامات تنها زمانی به اثرگذاری ختم میشود که در طول مسیر فعالیتهای فرد مستعدبرتر مورد رصد و ارزیابی قرار گیرد.
چهرهماندگار علمی ادامه داد: در بسیاری از موارد حمایت از نخبگان و مستعدانبرتر به تعامل و همکاری دیگر دستگاههای ذیربط و ایجاد زیرساختهای لازم، نیاز دارد. این نهادها نیز باید خود را در مسیر تعیینشده قرار دهند و امکانات و داشتههای خود را در این مسیر بهکار گیرند.
برگزیده جایزه علامه طباطبایی در پایان یادآور شد: وزارتخانههای علوم و بهداشت به دلیل ارتباط بیشتر با اجتماعات نخبگانی، باید بیش از دیگران با بنیاد ملی نخبگان ارتباط و تعامل داشته باشند.