به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، نشست هماندیشی توسعه همکاریهای بینالمللی نخبگان با حضور دکتر آریا الستی؛ رئیس ستاد اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، دکتر غلامعلی منتظر؛ معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان، مهندس علی مرتضی بیرنگ؛ معاون امور بینالملل و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مشاور امور بینالملل بنیاد ملی نخبگان، دکتر کمال اکبری؛ رئیس کمیسیون زیرساختهای فرهنگی و پژوهشیِ ستاد اجرایی سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان و جمعی از نمایندگان نهادها و ارگانهای ذیربط با هدف بررسی راهکارهای تعاملات بیشتر با نهادهای اجرایی کشور در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.

در ابتدای این نشست، مهندس علی مرتضی بیرنگ؛ پیرامون چرایی و چگونگی تشکیل معاونت امور بینالملل بنیاد ملی نخبگان، رویکردها و اهداف این معاونت گفت: معاونت امور بینالملل بنیاد ملی نخبگان در آذرماه 1393 با تدبیر دکتر ستاری، رئیس بنیاد ملی نخبگان با هدف برنامهریزی و اقدام لازم جهت تشویق و ترغیب متخصصین و دانشمندان برجسته ایرانی غیر مقیم به تردد و انتقال دانش و تجربه به کشور تشکیل شد و شناسایی چالشهای موجود برای بازگشت و یا تردد متخصصین ایرانی غیر مقیم از قبیل اشتغال و سربازي و ارائه راهکار و تسهیلات جهت رفع موانع و ارتباط با نخبگان و متخصصین ایرانی غیر مقیم از طریق تشکلهای خودجوش و مردم نهاد در راستای تبیین شرایط و دستاوردهای کشور در حوزههای علمی و فناوری در دستور کار قرار گرفت.
وی در ادامه به بیان رویکردها و سیاستهای جدید در تعامل با نخبگان ایرانی غیر مقیم پرداخت و افزود: تمرکز بر چرخش مغزها بجای بازگشت ايشان، افزایش تردد با هدف اصلاح تصویر ذهنی و تبیین دستاوردهای کشور در حوزههای علم و فناوری، جذب هدفمند نخبگان با برنامهریزی و پرهیز از شتابزدگی، افزایش گام به گام میزان تعهد متخصصین و نخبگان غیر مقیم به کشور، توسعه تعریف نخبگي در رویکرد بینالمللی، ارتباط با نخبگان ایرانی غیرمقیم از طریق تشکلهاي تخصصي(NGO) که توسط خودشان اداره میشود، ایجاد زیرساخت لازم برای ترغیب و جذب متخصصین ایرانی غیرمقیم مهمترین رویکردهای معاونت امور بینالملل بنیاد ملی نخبگان است.
مهندس بیرنگ سپس درباره نحوه شناسایی نخبگان ایرانی خارج از کشور گفت: برای شناسایی دانشمندان و متخصصین ایرانی از سه راهکار، شناسایی شبکههای تخصصی ایرانیان غیرمقیم، تهیه بانکی اطلاعاتی از دانشمندان و متخصصین برجسته ایرانی مقیم آمریکا و همچنین تهيه بانك اطلاعاتي از دانشمندان، متخصصين و كارآفرينان بسيار برجسته و شناخته شده ايراني غيرمقيم بهره بردیم و به بررسی مسائل و مشکلات پیش روی آنها پرداختیم.
وی در ادامه مهمترین دغدغه نخبگان غیرمقیم را بحث اشتغال و خدمت سربازی دانست و اضافه کرد: عدم شناخت از مراکز علمی و تحقیقاتی داخل کشور، فرآیند زمانبر تأیید مدارک تحصیلی و همچنین فرایند بسیار طولانی جذب اساتید و اعضای هیئت علمی در دانشگاههای داخل کشور با ساز و کارهای اداری موجود از مهمترین مسائل پیشروی نخبگان ایرانی خارج از کشور برای حضور و فعالیت علمی در کشور است.
مشاور امور بینالملل بنیاد ملی نخبگان در پایان ضمن تأکید بر اینکه برای هر کدام از گروههای نخبگانی با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد آنها طرحها و پیشنهاداتی تدوين شده است، خاطرنشان کرد: اساتید برجسته و دانشآموختگان مقطع دکتری از دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي برتر دنیا، متخصصین برجسته غير مقيم شاغل در شرکتهای معتبر دنيا، کارآفرینان و سرمایهگذاران موفق ايراني غير مقيم در حوزه فناوري و همچنین متخصصين و دانشمندان ايراني غير مقيم مشمول خدمت سربازي، گروههای هدفی هستند که بنیاد ملی نخبگان برای رفع موانع و چالشهای پیشروی این افراد اقدامات ویژهای را انجام داده است.
در ادامه مهندس بیرنگ گزارش مختصری از دستاوردهای سفر رئیس بنیاد ملی نخبگان به نیویورک و نشست با نخبگان ایرانی ارائه داد.
سپس دکتر الستی گفت: بنیاد ملی نخبگان بر اساس نیازهای موجود در کشور در سال 85 به پیشنهاد مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) ذیل ریاست جمهوری و به صورت هیئت امنایی تاسیس شد. رئیس هیئت امنا شخص رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان یکی از معاونین وی است. البته در سه دوره اخیر، ریاست بنیاد بر عهده معاون علمی و فناوری رئیس جمهور بوده است.
وی گفت: در سال 89 مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) در نشستی خصوصی با حضور سران سه قوه، تعدادی از نمایندگان مجلس و تعدادی از اعضای شورای انقلاب فرهنگی، به بررسی امور مرتبط یا حوزه نخبگان پرداختند. ایشان تاکید کردند موضوع نخبگان، مسئلهای نیست که با ایجاد یک نهاد انجام شود، بلکه نیاز به حرکت ملی دارد.
دکتر الستی با اشاره به نقش بنیاد ملی نخبگان در اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، افزود: در این میان هر نهاد و سازمانی باید به وظیفه خود عمل کند و بنیاد ملی نخبگان نیز در نقش هماهنگ کننده و برنامهریزی در سطح کلان، همراستا کردن فعالیتها و جلوگیری از ایجاد تناقض فعالیت خواهد کرد.
وی با بیان اینکه سند راهبردی کشور در امور نخبگان با توصیه و نگاه ویژه مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) تدوین شده است، ادامه داد: ایشان برای ایجاد یکپارچگی در امور نخبگان توصیه کردند با پژوهش و استفاده از تجربیات ملل دیگر در حوزه نخبگان و همچنین جمعبندی آنچه تا آن روز در کشور اتفاق افتاده بود، سندی تنظیم شود که طبق آن تکلیف کشور در حوزه امور نخبگان روشن شود. از اسفند 89 تا بهمن 90 بنیاد بنا به دستور شورای عالی انقلاب فرهنگی شروع به نگارش پیشنویس سند راهبردی کشور در امور نخبگان کرد.
رئیس ستاد اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان در ادامه گفت: در این سند دو پیوست اساسی وجود دارد؛ در پیوست اول اصول اساسی حاکم بر سند و در پیوست دوم، موضوعات اساسی در زمینه اجتماع نخبگانی نوشته شده است.
وی با تاکید بر اینکه موضوعات اساسی در زمینه اجتماع نخبگانی در 7 عنوان کلی ذکر شده است، عنوان کرد: پیش از این برای حل این چالشها چه به معنای هدف و چه به معنای مشکل رویکردهای متفاوتی اتخاذ میشد. اما باید روشی انتخاب میشد که در چارچوب آرمانهای جمهوری اسلامی و بر مبنای شرایط خاص کشور باشد. مهمترین قسمت سند؛ پیوست 1 است، که در واقع نشان دهنده رویکرد بنیاد به موضوع نخبگان است.
دکتر الستی تفاوت دیدگاه را دلیل رویکردهای متفاوت نهادها به نخبگان دانست و افزود: اولین چالشی که بنیاد با آن روبرو بود، تعریف متفاوتی بود که هر نهاد، سازمان و یا وزارتخانه از نخبه داشت. طبق این تعریف متفاوت، رویکردهای متفاوتی اتخاذ میشد که بعضا با یکدیگر در تضاد و تناقض بود. به همین دلیل اولین موضوعی که در این سند به آن پرداخته شده است، تعریف نخبه و استعداد برتر است. زمانی میتوان به رویکرد یکسان به موضوع نخبگان امید داشت که تعریف همۀ کشور از نخبه واحد باشد.
رئیس ستاد اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان در ادامه ضمن تعریف واژه نخبه، خاطرنشان کرد: از آنجایی که نخبگان افرادی هستند که باید مدیریت کشور به دست آنان سپرده شود، فرد نخبه باید علاوه بر داشتن زبدگی و مهارت و تخصص در زمینه کاری خود، به گفتمان انقلاب اسلامی و آرمانهای کشور معتقد باشد. بنابراین نخبگی یک تعریف محلی است؛ در حالیکه زبدگی و تخصص یک تعریف جهانی دارد. فرد متخصص در همه دنیا متخصص است اما برای نخبه بودنِ فرد متخصص در ایران باید فرد در فرهنگ عمومی جامعه پذیرفته شده باشد.
دکتر الستی اظهار داشت: در این سند گروه نخبگانی نیز تعریف شده است، در این گروهها ممکن است فرد به تنهایی نخبه نباشد اما افراد در کنار هم بتوانند یک فعالیت نخبگانی را انجام دهند. به مجموعهای از نخبگان و صاحبان استعداد برتر (یعنی کسانی که اگر در مسیر نخبگی قرار بگیرند میتوانند با یکسری آموزشها و توانمندیها به درجه نخبگی برسند)، گروه نخبه و گروه صاحب استعداد برتر و یا اجتماع نخبگانی و به مجموع فعالیت آنان فعالیت نخبگانی گفته میشود.
وی گفت: در فصل دوم اهداف و چشمانداز نوشته شده و در فصل سوم، در ذیل 5 راهبرد کلان، 70 اقدام ملی آمده است. هدف نهایی بنیاد در امور نخبگان، تاثیرگذاری مثبت نخبگان در کشور است؛ که در راهبرد کلان 5 در سه مقوله فرهنگی، پژوهشی و توسعه همکاریهای بینالمللی نخبگان به این موضوع پرداخته شده است؛ و در فصل 4 روش اجراییسازی سند نوشته شده است.
وی افزود: بنیاد نخبگان در تدوین این سند نقش اساسی داشته است اما این سند برای کل کشور نوشته شده است؛ و اجرای اقدامات این سند بر عهده تمام ارگانها و نهادهای ذیربط است. بنیاد در واقع نقش ستادی دارد و در وهله اول باید نهادها و سازمانها را نسبت به تدوین و تصویب این سند آگاه کند و بعد از آن جلب مشارکت و همکاری کند تا اقدامات انجام شود. البته گاهی اوقات بعضی از اقدامات توسط چند نهاد میتواند انجام شود.
دکتر الستی ادامه داد: از دیگر وظایف بنیاد این است که بایدها و نبایدها را تشریح و اعلام کند و در این راستا هر جا نیاز به تصویب قانونی توسط مجلس شورای اسلامی و یا شورای عالی انقلاب احساس شد و یا اگر بحث مالی مطرح بود، بنیاد به دستگاهها کمک خواهد کرد.
رئیس ستاد اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان در پایان خاطرنشان کرد: ستاد اجراییسازی سند در بنیاد تشکیل شده است که برمبنای 5 راهبرد کلان، 5 کمیسیون دارد. هر کمیسیون دوره تخصصی را حول دو یا سه محور ایجاد میکند که در آن نمایندگان نهادها تشکیل دهنده آن هستند و البته در هر کدام از این گروهها یک نفر به نمایندگی از بنیاد ملی نخبگان حضور دارد.
در ادامه این نشست دکتر حسین سالار آملی؛ قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل با اشاره به اینکه نگاههای مسؤلان در امور نخبگان ایرانی خارج از کشور به یکدیگر نزدیک است، گفت: نخبگان ایرانی خارج از کشور گنج هستند، گنجهایی که برای کشور بیشتر از نفت و یا هر منبع و معدن استخراجی ارزشمند هستند. هیچ جامعه خردورزی گنج خود را رها نمیکند.
وی افزود: نگاه به نخبگان کشور نباید منوط به مرزهای جغرافیایی باشد، هر نخبه ایرانی در هر کجای که باشد جزو سرمایههای کشور است. باید به نخبگان با نگاه بهرهوری نگریست. اگر این نگاه حاکم باشد، مکان جغرافیایی کمرنگ خواهد شد.
سالار آملی ادامه داد: نباید با توسعه کارها و موازیکاری، ساختارسازی کنیم؛ ساختارسازی توسعه علم و فناوری را دچار اختلال کرد.
قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل نیز در ادامه با بیان اهداف کلی گفت: افزایش کیفیت آموزش عالی، توسعه دیپلماسی علمی و قدرت نرم و همچنین هنجارسازیهای بینالمللی از اهداف کلی وزارت علوم در بحث نخبگان ایرانی خارج کشور است.
نخبگان دانشگاهی و حوزوی باید پرچمداران علم در جهان باشندحجتالاسلام دکتر احمدی؛ نماینده معاونت بینالملل مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، که به نیابت از دکتر زمانی در این نشست حاضر بود، گفت: نخبگان دانشگاهی و حوزوی باید پرچمداران علم در جهان باشند. بیداری اسلامی در واقع تبیین اندیشه و ترویج فرهنگ جمهوری اسلامی است و امیدواریم نخبگان دانشگاهی و حوزوی مروجان خوبی برای این فرهنگ باشند.
خروج نخبگان از کشور یک فرصت استحجتالاسلام مرتضوی؛ رئیس دبیرخانه نهاد مقام معظم رهبری در امور دانشجویان خارج از کشور ضمن بیان اینکه در گذشته دانشگاه صنعتی شریف، ترمینال غرب بوده است، گفت: در گذشته دانشگاه شریف بانی تربیت نیروی انسانی متخصص برای آمریکا، کانادا و اروپا بوده است، البته این روند تا حدی تقلیل یافته است ولی هنوز به دستاوردهای خوبی دست پیدا نکردهایم.
وی افزود: بیش از 80 درصد نخبگان کشور در دانشگاه شریف هستند که میتوانند پیامرسان آرمانهای انقلاب اسلامی به اقصی نقاط جهان باشند.
مرتضوی خاطرنشان کرد: خروج نخبگان از کشور، ما را بجایی رساند که امروز توجه خود را به نخبگان و ایرانیان خارج کشور معطوف کنیم و بگوئیم خروج این افراد از کشور نه تنها یک تهدید نیست، بلکه یک فرصت خوب است.
وی در ادامه گفت: باید بتوانیم اعتماد گسیخته شده را بازگردانیم، متاسفانه علیرغم همه فعالیتها و اقدامات انجام شده، هنوز اعتماد از بین رفته بازسازی نشده است.
مرتضوی در پایان به اقدامات انجام شده در معاونت ارتباطات بینالمللی بیت رهبری اشاره کرد و افزود: در نهاد رهبری برنامهای به نام "شنبهگفت" داریم که در آن با نخبگان ایرانی خارج کشور و همچنین نخبگانی که قصد عزیمت دارند، گفتگو میکنیم. علاوه بر آن هر سال 500 نفر از اساتید و دانشجویان کشور را به حج عمره مفرده اعزام میکنیم. نشریه مجازی نیز به نام "98+" از سوی نهاد رهبری منتشر و در اختیار افراد قرار میگیرد.
جایزهای به نام یونسکو طراحی شوددکتر سعیدآبادی؛ دبیر کمسیون ملی یونسکو در ایران با بیان اینکه خوب بود در تنظیم سند راهبردی از نهادهای اجرا کننده این سند هم دعوت به عمل میآمد، گفت: سند تدوین شده باید معیار و ملاک عملیاتی داشته باشد.
وی افزود: برای اجرای سند در نهادها و یا ارگانهای ذیربط باید قوانین و آئیننامههایی وجود داشته باشد که آنها را موظف به اجرای این سند کند، و بتوان از این طریق ضمانت اجرایی سند را فراهم کرد.
سعیدآبادی با مثبت ارزیابی کردن رویکرد «تنوع» به جای «یکساننگری» در سند خاطرنشان کرد: این رویکرد بایستی در محتوا نیز لحاظ شود.
وی با اشاره به اختیارات یونسکو، افزود: میتوان با چتر حمایتی یونسکو در جهت پیشرفت و انتقال علم و فناوری با ایرانیان خارج از کشور ارتباط گرفت. همچنین در صورت نیاز میتوان در دانشگاههای کشور "کرسی یونسکو" ایجا کرد.
وی در پایان پیشنهاد کرد، جایزه یونسکو برای پشتیبانی از نخبگان ناشناخته داخلی و نخبگان خارج از کشور طراحی شود.
سازو کار اجرایی-عملیاتی پیشبینی شود تا بتوانیم به اهداف سند برسیمدکتر دامنپاک، معاون پژوهشی مرکز آموزش و پژوهشهای بینالملل وزارت امور خارجه که به نمایندگی از دکتر سلیمانپور؛ رئیس مرکز آموزش در این نشست حضور داشت، ضمن بیان اینکه مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه بازوی توانمند وزارتخانه در امور نخبگان خارج از کشور است، گفت: با برگزاری نشستهایی مانند: حقوق بشر، انرژی هستهای، جهان بدون جنگ و غیره، و همچنین ایجاد فرصت مطالعاتی و فعالیت در انتشار کتاب و برگزاری کنفرانسهای علمی سعی کردهایم در امور نخبگان ایرانی خارج از کشور تاثیرگذار باشیم.
وی افزود: در وزارت امور خارجه با کمک اداره علمی، اداره کل امور ایرانیان خارج کشور، و همچنین مرکز آموزش و پژوهش بینالملل برنامههای خود را در قالب برنامهای-پروژهای پیش بردهایم و در صورت نیاز، میتوانیم از این طریق یاریرسان بنیاد در پیشبرد اهداف سند در زمینه نخبگان ایرانی خارج کشور باشیم.
دامنپاک در پایان افزود: باید سازو کار اجرایی-عملیاتی پیشبینی شود تا بتوانیم به اهداف سند برسیم.
در هر مسئلهای نیاز سنجی یک ضرورت استدکتر طالبی؛ رئیس کمیسیون توانمندسازی ستاد اجرایی سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان نیز با تاکید بر اینکه در هر مسئلهای نیاز سنجی یک ضرورت است، گفت: با توجه به اهداف مطرح شده در سند، نیاز سنجی و مسئلهشناسی لازمه تاثیرگذاری است.
وی افزود: اولین چیزی که باید به آن توجه کرد، نیاز نخبگان است. اجرای سند راهبردی نیاز به یکپارچگی و همدلی فراوان دارد.
وی در پایان با اشاره به شرایط سیاسی موجود گفت: اقدامات مقابله کننده با این سند در امور نخبگان بینالملل نیز باید شناخته و شناسایی شود. اقدامات خنثیکننده و بعضا بازدارنده در صورت غفلت میتواند حرکت اجرایی سند را با مشکل روبرو کند، البته این مسئله میتواند توسط وزارت امور خارجه به خوبی بررسی شود.
باید در مسئله علمی شاخصهای بینالمللی را مدنظر گرفتدکتر مسگر؛ نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیز که به نیابت از دکتر طالبزاده در این نشست حضور داشت، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره تبدیل شدن به مرجعیت علمی در کشور گفت: جلساتی با دانشمندان حوزه پزشکی کشور داشتیم که در آن به شاخصههای رشد علمی در کشور و در جهان پرداختیم.
وی افزود: نمیتوان در مسئله علمی شاخصهای بینالمللی را نادیده گرفت. متاسفانه طبق این شاخصها، در 4 سال اخیر در زمینه نوآوری افت زیادی داشتهایم و در سال 2014 بیستمین کشور جهان به لحاظ رشد فناوری بودهایم.
مسگر در ادامه گفت: شاخص تولید علم و همکاری بینالمللی در تولید علم در ایران به شدت در حال سقوط است و با توجه به اینکه دستاوردهای پژوهشی زمانبر است، اگر تمهیداتی اندیشیده نشود اوضاع از این بدتر نیز خواهد شد.
وی در پایان سخنان خود گفت: اعضای هئیت علمی پزشکی باید برای مشارکت در فعالیتهای علمی جهان توانمند شوند و این نیازمند حمایت مالی کشور از پروژههای علمی بینالمللی است.
با
ید از همه ظرفیتهای کشور در جهت پیشبرد اهداف سند استفاده کنیمدکتر ملکی، نماینده معاونت بینالملل جامعهالمصطفی، با تاکید بر اینکه سند به جای نگاه حکومتی، نگاه دولتی دارد، گفت: حدود 50 هزار طلبه و دانشجو ایرانی و خارجی در جامعهالمصطفی حضور دارند که 15 هزار نفر از آنان در خارج از کشور آموزش میبینند.
ملکی افزود: تعداد زیادی از دانشجویان جامعهالمصطفی در دولتهای خود پستهای کلیدی دارند؛ به عنوان مثال 15 نفر از دانشجویان ما در مجلس افغانستان حضور دارند که این یک فرصت خوی را برای کشور ایجاد کرده است.
نماینده معاونت بینالملل جامعهالمصطفی با بیان اینکه شورای نخبگان جامعهالمصطفی در سال 91 تاسیس شده است، خاطرنشان کرد: در این معاونت علاوه بر برگزاری همایشهای سالانه و ایجاد فرصت مطالعاتی، المپیادهای قرآنی نیز برگزار میشود که میتوان از تمام این ظرفیتها برای رسیدن به اهداف سند استفاده کرد.
دکتر ملکی با تاکید بر این نکته که بسیاری از اساتید ایرانی مقیم خارج کشور با جامعهالمصطفی در ارتباط هستند، پیشنهاد کرد بنیاد ملی نخبگان لیستی از این افراد تهیه کند تا در صورت لزوم بتواند از ظرفیت آنان نیز استفاده کند.
وی افزود: علاوه بر یونسکو باید از نمایندگان آیسسکو و اکو در ایران نیز دعوت شوند تا بتوانیم از همه ظرفیتهای کشور در جهت پیشبرد اهداف سند استفاده کنیم.
حمایت از پروژههای نخبگان ایرانی خارج کشوردکتر دیوسالار، مدیر کل دفتر ایرانیان خارج از کشور نیز ضمن تاکید بر اینکه باید از همه ظرفیتها استفاده کرد، گفت: چه نخبه در کشور باشد و چه در خارج از کشور باشد مهم استفاده از ظرفیت افراد در جهت پیشرفت کشور است.
وی افزود: نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که این افراد در هر کشوری که باشند از جایگاه و امکانات خوبی برخوردارند و بازگرداندن این افراد به کشور مستلزم توجه به مسائل فرهنگی و برانگیختن حس وطندوستی و تسهیل در رفت و آمد آنان است.
وی در پایان گفت: میتوان با ترجمه آثار آنان، تجلیل و حمایت از پروژهها نخبگان ایرانی خارج کشور را برای همکاری علمی با کشور ترغیب کرد.
برای عملی شدن سند باید برنامهها را عملیاتی کردفلاحت پیشه؛ مدیرکل سازمانهای بینالمللی و موافقتنامههای فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با بیان اینکه در این نهاد، ستاد همافزایی تشکیل شده است، گفت: این سازمان بینالمللی در اجرای موافقتنامههای فرهنگی در بیش از 70 کشور نماینده دارد و به همین جهت میتوانیم کمک شایانی در امور نخبگان خارج از کشور داشته باشیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه برای عملی شدن سند باید برنامهها را عملیاتی کرد، خاطرنشان کرد: به دلیل برنامهریزی سالانه سازمان بینالمللی، بنیاد تا پایان دیماه فرصت دارد زمینههای همکاری خود با سازمان را اعلام کند.
نماینده سازمان بینالمللی در موافقتنامههای فرهنگی در پایان پیشنهاد کرد یک کمیته مشترک بین ستاد اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان و ستاد همافزایی سازمان بینالمللی در موافقتنامههای فرهنگی برای پیشبرد اهداف سند در امور نخبگان تشکیل شود.
باید نخبگان را بیش از پیش با جامعه خود آشنا کرددکتر دوستدار؛ رئیس مرکز مطالعات بینالمللی همکاریهای علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این نشست با تأکید بر اینکه نباید فقط به فعالیتهای علمی و پژوهشی نخبگان پرداخت، گفت: نخبگان از کودکی از جامعه جدا شدهاند و در دانشگاه نیز در شرایط خاصی ادامه تحصیل میدهند.
وی افزود: باید نخبگان را بیش از پیش با جامعه خود آشنا کرد، متاسفانه شناخت خیلی از افراد از غرب بیشتر از آشنایی آنان با جامعه خود است.
استفاده از ظرفیت نخبگان ایرانی خارج از کشور در جهت انتقال دانش و فناوریدکتر خاوری؛ معاون اداره همکاریهای علمی وزارت امور خارجه گفت: تجربه نشان داده است که نباید روی نخبگان خارج از کشور تبلیغات کرد، چرا که بنا به دلایل سیاسی موجود در حال حاضر، ممکن است برای ادامه فعالیت این افراد مشکل ایجاد شود.
وی افزود: باید از ظرفیت نخبگان ایرانی خارج از کشور در جهت انتقال دانش و فناوری استفاده کرد و خیلی روی بازگشت این افراد به کشور تاکید نداشت.
دکتر خاوری در پایان تاکید کرد، معاونت حقوقی میتواند در صورت صلاحدید بنیاد ملی نخبگان در جهت هماهنگی همایشهای علمی و فناوری چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور یاریرسان بنیاد باشد.
همچنین در حاشیه این نشست دکتر اکبری؛ رئیس کمیسیون زیرساختهای فرهنگی و پژوهشی ستاد اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان که مدیریت اجرای نشست را نیز بر عهده داشت، ضمن تأکید بر اینکه بررسی بهترین راه برای اجراییسازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، مهمترین عامل برگزاری نشست تخصصی توسعه همکاریهای بینالمللی بود، گفت: این نشست با حضور نهادهایی که مسؤلیت بینالمللی دارند، با هدف شناسایی نهادهای مسؤل در حوزه بینالملل، آشنایی با ظرفیت این نهادها و بررسی چگونگی و امکان همکاری با آنها برگزار شد.
وی افزود: سه شورای تخصصی با محوریتهای علمی-پژوهشی، فرهنگی و همچنین حمایت نخبگان در خارج از کشور چه به لحاظ حقوقی و چه مالی در نشست تشکیل شد.
دکتر اکبری ادامه داد: شورای علمی-پژوهشی با محوریت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با مسؤلیت قائم مقام وزیر در امور بینالملل؛ شورای فرهنگی با توجه به نیاز به زیر ساخت فرهنگی در امور نخبگان غیر مقیم، با مسؤلیت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و همچنین شورای حمایت از نخبگان با توجه به نقش موثر وزارت امور خارجه در تناسبات سیاسی بر عهده این نهاد است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مهمترین هدف سند راهبردی حفظ نخبگان در کشور و فعالیت آنان در مراکز علمی و پژوهشی کشور است؛ اما اگر این مهم به دلایلی میسر نشد، سعی بر آن است که این افراد با عضویت پارهوقت در هیئت علمی دانشگاهها و یا شرکت در سمینارها و کنفرانسهای داخلی بتوانند در پیشرفت علم و فناوری کشور تاثیرگذار باشند؛ البته برای تحقق این امر لازم است با تقویت مبنای نظری این افراد به کشور، حس وطندوستی و پایبندی به ارزشهای جمهوری اسلامی ایران را در آنان تقویت کنیم.