معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان با تأکید بر اینکه هدف اصلی بنیاد ایجاد تحول در فرایند هدایت مستعدان برتر در جهت نقش آفرینی آنها در کشور است، گفت: با ترسیم مسیر جدید افرادی وارد حوزۀ اختراعات و نوآوری میشوند که بخواهند در بازار کسب و کار، و تجارت، محصول قابل رقابتی را عرضه کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، نشست «همافزایی آییننامه جدید شناسایی و پشتیبانی از اختراعات» با حضور دکتر غلامعلی منتظر؛ معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان و هیأت داوران بخش اختراعات جشنواره رویش در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر منتظر با بیان اینکه تاکنون حدود 60 درصد آییننامههای بنیاد ملی نخبگان تغییر کرده است، گفت: بنیاد در تلاش است تا از ابتدای مهرماه سال آینده با تغییر تمام آییننامههای کنونی، آییننامهها و مقررات جدید را برحسب نیاز سنجیهای صورت گرفته تدوین کند.
معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه یکی از جوامع نخبگانی که باید مورد شناسایی و حمایت قرار بگیرد، جامعه افراد نوآور و مخترع است، ادامه داد: بر همین اساس آییننامه اختراعات تغییر کرده است البته طبق روال گذشته اختراعات برگزیده در جشنوارهها، به عنوان اختراع سطح 3 در نظر گرفته خواهند شد ولی ملاک ارتقای آنها به سطح 2 نه تعداد اختراع بلکه توانمندسازی مخترع و ایجاد شرکتی نوپا در زمینه نوآوری شناخته شده است.
وی با بیان اینکه بنیاد در آشنایی افراد با حق مالکیت فکری، حقوق تجاری و توانا شدن آنان برای حضور در عرصه تبدیل ایده به ثروت و موفقیت در بازار کسب و کار به اهداف مورد نظر نرسیده است، خاطرنشان کرد: باید افراد را به جای تشویق به تعدد اختراع به سمت کامل کردن اختراع سوق داد، آییننامه جدید به سمت تکمیل اختراع و ایجاد بازاری دانش بنیان سوق پیدا کرده است.
دکتر منتظر عدم ورود به عرصه اجرا را یکی از اهداف بنیاد ملی نخبگان دانست و اظهار کرد: بنیاد ملی نخبگان به عنوان یک نهاد حاکمیتی در اجرا ورود نمیکند؛ هرچند به دلایل مختلفی تاکنون بنیاد متصدی برگزاری جشنوارههای اختراعات در کشور بوده است. اما در رویکرد جدید در تلاش هستیم به جای بنیاد ملی نخبگان، مراکز دیگر، جشنوارههای اختراعات را در سطح ملی و حتی بینالمللی برگزار کنند و در این بین بنیاد نظارت کننده و هدایتگر باشد.
وی با اشاره به اینکه در کشور نهادهای تخصصی فراوانی وجود دارد و جشنوارههای اختراعات میتواند توسط مراکز تخصصی مرتبط برگزار شود، گفت: بنابراین بنیاد در تلاش است در سالهای آینده تا حد ممکن خود را از عرصه اجرای جشنواره اختراعات مبری کند و بیشتر در هدایت برگزیدگان و ارتقای سطح توانمندی آنها فعال شود.
معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به جزئیات آییننامه جدید شناسایی و حمایت از اختراعات گفت: اگر اختراعی به عنوان اختراع سطح 3 پذیرفته شود، در یک مسیر توانمندسازی نه ماه الی یکساله قرار خواهد گرفت، که در آن آموزشهای مورد نیاز در راستای تجاریسازی محصول مانند دورههای آموزشی، مشاوره صنعتی، مشاوره تجاری را در پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و دیگر مراکز مرتبط طی خواهد کرد. لازم به ذکر است تمامی هزینههای این دوره توسط بنیاد ملی نخبگان و از طریق دفاتر استانی پرداخت خواهد شد. اگر فرد مخترع بتواند پس از پایان دوره توانمندسازی، اختراع خود را به یک شرکت نوپا تبدیل کند، سطح 2 خواهد شد.
وی افزود: پس از سطح 2 شدن اختراع، و ایجاد شرکت نوپا، فرد با مستقر شدن در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد میتواند اختراع خود را به محصول نیمهصنعتی تبدیل کند و در کنار آن از مشاورههای حقوقی و بازرگانی نیز برخوردار شود. به این ترتیب اختراع سطح 1 میشود و فرد میتواند از تمامی تسهیلات اعطایی بنیاد ملی نخبگان ویژه شرکتهای دانش بنیان بهرهمند شود.
دکتر منتظر با بیان اینکه با ترسیم این مسیر فقط افرادی وارد حوزه اختراعات میشوند که بخواهند در بازار کسب و کار، و تجارت، محصول قابل رقابتی را عرضه کنند، اشاره کرد: بدین ترتیب اختراعات سطح 3 شامل تسهیل نظام وظیفه تخصصی نمیشوند، با توجه به آئیننامه جدید، ارائه اختراع سطح 2 (به فراخور نوع اختراع) برای فرد مخترع امتیازهایی را در پی دارد.
معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: اجرای آییننامه جدید نیاز به زیرساختهایی داشت که تاکنون بسیاری از آنها فراهم شده است و سعی بر این است تا پایان سال جاری تصمیمات لازم برای اجرای هرچه بهتر این آییننامه اتخاذ شود.
وی در پایان با تاکید بر ضرورت حمایت از اختراعات گروهی بیان کرد: بنیاد ملی نخبگان قائل به همین یک آییننامه نیست چراکه در این آییننامه نگاه فردی مدنظر است و این درحالیست که ممکن است اختراعی توسط شرکت و یا بخش صنعتی ارائه شود که در اینصورت باید تمهیدات لازم برای حمایت از آن نهادها نیز اندیشیده شود.