دکتر منتظر با اشاره به نقش مهم اختراعات در اقتصاد آینده کشور، گفت: گسترش اندیشه خلاقانه و پشتیبانی از محصولات نوآورانه و در نهایت حصول ثروت از آنها از مهمترین اهداف جشنوارههای رویش است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ دکتر غلامعلی منتظر؛ معاون برنامهریزیونظارت بنیاد ملی نخبگان در آیین افتتاحیۀ جشنواره اختراعات و ابتکارات «رویش خاوران» با اشاره به لزوم نهادینهشدن اقتصاد دانشبنیان، آن را یکی از ارکان توسعه کشور برشمرد.
وی با بیان اینکه حوزه دانشبنیان محل تلاقی علم و عمل است، افزود: باید تلاش شود بین دانستهها و داشتههای علمی با انتظارات و نیازهای جامعه ارتباط منطقی ایجاد شود.
منتظر با اشاره به نقش مهم خلاقیت در اقتصاد دانشبنیان، اظهار داشت: یکی از رسالتها جشنوارهای منطقهای رویش، گسترش اندیشه خلاقانه و پشتیبانی از محصولات نوآورانه و در نهایت حصول ثروت از آنها است.
معاون برنامهریزیونظارت بنیاد ملی نخبگان، شناسایی بهترین اختراعات و پشتیبانی از آنها را از اهداف جشنواره رویش برشمرد و افزود: خلاقیت مبتنی بر اصول علمی، تازگی موضوع و ارزشآفرینی آن در جامعه ازجمله ملاکهای ارزیابی اختراعات در جشنوارههای رویش است که داوران براساس آنها اختراع برگزیده را شناسایی و معرفی میکنند.
وی خاطرنشان کرد: رویکرد بنیاد ملی نخبگان در مسیر توسعۀ اختراعات، تبدیل نگرش شخصیت حقیقی مخترعان به شخصیت حقوقی شرکتی است. به همین منظور در گام اول بنیاد در طول مدت 18 ماه و با همکاری پارک فناوری پردیس تلاش میکند مخترع با حمایتهای انجامشده به سمت تولید محصولی نیمهصنعتی و دریافت مشاورههای حقوقی و تجاری حرکت کند و در گام بعد بتواند شرکتی نوپا مبتنی بر اختراع را تأسیس کند.
معاون برنامهریزیونظارت بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: تبدیل شرکت دانشبنیانِ نوپا به یک شرکت مستقل در بازه زمانی حدوداً 3 ساله، گام بعدی فرآیند حمایت از اخترعات برگزیده است. در این مسیر تسهیلاتی در اختیار شرکت مذکور قرار داده میشود تا بتواند محصول نیمهصنعتی خود را به محصولی صنعتی و بازارمدار تبدیل کند. بنابراین حدود 5 سال طول میکشد تا یک خلاقیت ذهنی به محصول اولیه و سپس به محصول نیمهصنعتی و نهایتاً به محصولی تجاریشده و نیازمحور تبدیل شود.
منتظر اظهار داشت: در سال گذشته 8 جشنواره منطقهای در کشور برگزار شد که در آنها حدود 1800 اختراع مورد بررسی قرار گرفت و از این تعداد در نهایت، حدود 150 اختراع تحت عنوان اختراعات نوپدید معرفی و وارد گردونۀ استفاده از تسهیلات بنیاد شدند.
وی افزود: حدود 170 اختراع در جشنواره خاوران شرکت کرده که پس از مرحلۀ اول داوری حدود 120تای آنها به مرحلۀ داوری حضوری رسیدهاند و از این میان حدود 15درصد به عنوان اختراع سطح 3 برگزیده و معرفی خواهند شد تا بتوانند از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان برای توانمندسازی و ارتقا برخوردار شوند. پیشبینی میشود از بین اختراعات برگزیده در رویش خاوران بین 2 تا 5 اختراع در افقی پنجساله به شرکت دانشبنیان مستقل با بازاری پایدار تبدیل شوند.
معاون برنامهریزیونظارت بنیاد ملی نخبگان آینده حوزه اخترعات را روشن توصیف کرد و گفت: این حوزه نقش بسزایی در اقتصاد آینده خواهد داشت به همین دلیل بنیاد ملی نخبگان تأکید ویژهای بر حمایت از فعالان عرصه اختراعات دارد.
در ادامه این مراسم؛ جواد سرگلزایی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان خراسانرضوی، نهادینهکردن فرهنگِ کارآفرینی و شرکتهای دانشبنیان را مهمترین هدف رویش خاوران برشمرد.
وی افزود: از حدود 170 اختراع حاضر در رویش خاوران، 115 اختراع پیشداوری شدند که از این تعداد90 اختراع متعلق به مخترعان خراسانرضوی است.
سرگلزایی با اشاره به ظرفیت بالای خراسانرضوی در عرصه اختراعات، ادامه داد: امید است در آیندهای نزدیک، استان به نقطهای برسد که بتواند بخش قابلتوجهی از مشکلات، نیازها و چالشهای خود را از مسیر اختراعات برآورده کند.
رئیس بنیاد نخبگان خراسانرضوی با اشاره به فعالیت 125 شرکتدانشبنیان در استان، گفت: معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری همواره بر نقش شرکتهای دانشبنیان در اقتصاد مقاومتی تأکید و با ارائه تسهیلات ویژه، حمایت شایستهای از ویژهی وینیز ایناین بخش داشته است. خوشبختانه امروز خراسانرضوی از نظر تعداد شرکتهای دانشبنیان در جایگاه سومِ کشور قرار دارد و تنها استانی است که در حوزه علومانسانی نیز شرکتهای دانشبنیانِ علومنسانی نیشرکتهای فعالی دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برگزیدهشدن در جشنواره رویش ابتدای راه است و مخترعان باید راه خود را تا رسیدن به شرکت دانشبنیان با جدیت ادامه دهند.