محمد رضايي، کارگروههاي تخصصيِ بنیادهای نخبگان استانی را اتاق فکر نخبگان توصیف میکند و میگوید: کارگروههاي تخصصيِ در اصل اتاق فکر هستند، نخبگان ايدهپردازي ميکنند و مسئولان اجرايي به اجرا شدن اين ايدهها کمک ميکنند.
اقدام و عمل؛ دولت-ملت؛ امیدوار و استوار
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: در احاديث و روايات به قم، اين استان مهم که مرکز تشيع به حساب ميآيد و در مجاورت استان تهران واقع است، اشارات بسيار شده است. به همين دليل بنياد نخبگان استان قم، وظيفه سنگيني بر دوش دارد و لازم است نخبگان و مستعدان اين استان را به گونهاي پرورش دهد که در شأن نام استان قم باشد. محمد رضايي، رئيس بنياد نخبگان استان قم، با علم به اين وظيفه حساس و مهمي که بر دوش دارد، برنامههايي را در سال گذشته براي نخبگان و مستعدان استان برگزار کرده و در سال جاري علاوه بر تداوم برنامههاي قبلي، در حال تدارک و اجراي برنامههاي تازه است.
استان قم را از نظر نخبهپروري چگونه ارزيابي ميکنيد؟
ببينيد، استان قم همواره مهد دانش و فضيلت، سرچشمه حکمت و معرفت و مورد عنايت اهل بيت عصمت و طهارت بوده است. حتي در نامگذاري استان قم، روايات مختلفي وجود دارد. در بعضي روايات آمده است به اين دليل اسم اين استان قم است، چون اهل اين شهر دور حضرت قائم گرد هم ميآيند. در رواياتي ديگر علت اين نامگذاري را چنين ميدانند که زماني که کشتي حضرت نوح در توفان به اين نقطه رسيد، از حرکت ايستاد. روايات و احاديث درباره اين شهر بسيار است و گفته ميشود علم از اين شهر به ساير شهرها ميرود و اگر قم نبود، دين ضايع ميشد. در اين استان بيش از 80 هزار طلبه و عالم و مدرس و محقق و همين تعداد دانشجو و استاد در 32 دانشگاه و مرکز آموزش عالي داريم. بنياد نخبگان و حوزه علميه با يکديگر تعامل دارند و ما بسياري از طلبهها و محققين حوزوي را هم تحت پوشش بنياد نخبگان قرار دادهايم. بنابراين افراد تحت پوشش بنياد نخبگان استان قم هم روحانيون هستند و هم دانشگاهيان و مخترعين.
براي اين نخبگان در سال گذشته چه برنامههايي داشتيد؟
برنامهها متعدد و مختلف بود. اگر بخواهم به صورت تيتروار، اهم برنامهها را نام ببرم، ميتوانم به نظارت بر طرح ملي شهاب اشاره کنم. در اين طرح حدود 13500 دانشآموز در دو منطقه تحت پوشش قرار گرفتند و ما نظارت بر اجراي دقيق و صحيح آن داشتيم. در ديگر برنامه ما با عنوان دوست علمي، دانشآموزان مستعد را در سه حوزه فيزيک، رياضي و علوم انساني شناسايي کرديم، برترينها را گرد هم آورديم و برايشان برنامههاي متنوع علمي و ورزشي تدارک ديديم. همچنين نشستهاي همانديشي نخبگان و مسئولان را در سال گذشته برگزار کرديم.
اين نشستهاي همانديشي با کداميک از مسئولان و با چه هدفي بود؟
اين نشستها با مسئولان استاني بوده و در جلسهاي که با دکتر ضرغام داشتيم، راههاي تعامل نخبگان با صندوق و شوراي علمي بنياد مورد بحث و بررسي قرار گرفت و درنهايت محصول اين نشست آن بود که چند نفر را به دکتر ضرغام معرفي کرديم تا مورد حمايت و کمکهاي بيشتر قرار بگيرند. همچنين پنلي با حضور رئيس مجلس شوراي اسلامي، استاندار و به همراه شش نفر از مديران و سرآمدان استان تشکيل شد.
موضوع اين پنل چه بود؟
شش نفر از مديران عالي استان که نخبگان با آنها سروکار دارند و شش نخبه را در جلسهاي روي سن برديم و اين دو گروه با يکديگر به بحث و تبادل نظر پرداختند. برخي از مشکلات همانجا حل و دستورات آن صادر شد. جامعه هدف ما هم نخبگان، کارآفرينان، اساتيد، فناوران، ورزشکاران و هنرمندان بودند.
همچنين اعطاي 500 ميليون ريال به نفرات برتر مسابقات ملي مهارت براي ارتقا و نمونهسازي طرحها يکي از برنامههاي ما بوده است. مضاف بر اين در راستاي شناسايي سرآمدان استان با دانشگاهها ارتباط برقرار کرديم و بانک خوبي از اين افراد تهيه شده است. از ديگر اقدامات بنياد نخبگان استان قم، حضور موثر در ستاد هفته پژوهش و کميته فناوران بود. در اين نمايش دستاورد سرآمدان براي تجاريسازي به نمايش گذاشته شده بود تا بتوانند طرحها را تجاريسازي کنند.
از ديگر اقداماتي که بنياد اين استان انجام داده است، ميتوان به اردوي جهادي با همکاري دانشگاه علوم پزشکي و اعزام به مناطق محروم، اجراي طرح تکريم و الگوسازي نخبگان با سه برنامه نخبگان عضو جمعيت هلال احمر، نفرات برتر کنکور سراسري و سرآمدان حوزههاي مختلف و همکاري با جشنواره منطقهاي رويش اشاره کرد که سال گذشته در اراک برگزار شد. همچنين بازديد از مراکز علمي و تحقيقاتي و صنعتي را در دستور کار قرار داديم و برنامههاي تربيتي آموزشي براي نهادينه کردن اخلاق اسلامي، آداب ايراني و انضباط حرفهاي برگزار کرديم.
از چه مراکز علمي و تحقيقاتي بازديد به عمل آمده است؟
يکي مرکز ناباروري در جهاد دانشگاهي، موزه فقه و زندگي و ديگري برنامه بازديد از کتابخانه آيتالله مرعشي نجفي بود.
در سال 95 چه برنامههايي داشتيد و براي ماههاي باقيمانده از اين سال چه فکرهايي داريد؟
ببينيد، مجموعا در بنياد نخبگان استان قم براي امسال 15 برنامه داريم که زمانبندي دقيق براي اجراي همه آنها انجام شده است. طبق اين زمانبندي، برخي از آنها در چند ماهي که از ابتداي سال ميگذرد، برگزار شدند و براي بعضي ديگر در حال مقدمهچيني هستيم. مثلا در ارديبهشت نشست همانديشي با حضور استاندار را داشتيم و کارگاه مخترعين و کارگاه جوايز تحصيلي برگزار شد. در خرداد ماه برنامههايي براي رصد ستارگان داشتيم و بازديد از مرکز فضايي و رصدي در اطراف قم را در دستور کار قرار داديم که چندي پيش از همه نقاط کشور آمده بودند تا شاهد بارش شهابي باشند. ما هم شرايط حضور 35 نفر از نخبگان را در اين برنامه فراهم کرديم.
همچنين نشست اقتصاد مقاومتي را با همکاري حوزه علميه برگزار کرديم که مسئولان بنياد ملي نيز در آن حضور داشتند. در آذرماه نيز قرار است قم، جشنواره رويش را برگزار کند و ميزبان استانهاي تهران، البرز، اصفهان، مرکزي و کهکيلويه و بويراحمد باشد. کارگاه توانمندسازي که اواخر مرداد يا اوايل شهريور برگزار خواهد شد، به موضوع نخبگان و سبک زندگي اسلامي ميپردازد.
همچنين در پي تشکيل کارگروههاي تخصصي در حوزه محيط زيست، گردشگري و فرهنگي هستيم.
در اين کارگروهها چه فعاليتي انجام ميشود؟
اينها در اصل اتاق فکر هستند که نخبگان ايدهپردازي ميکنند و مسئولان اجرايي نيز به اجرا شدن اين ايدهها کمک ميکنند. از آنجايي که استان قم سالانه 20 ميليون زائر دارد، اين استان داراي پتانسيل بالايي در جذب مسافر است و بايد برنامهاي داشته باشيم که بتوانيم از اين حجم از مسافران بيشترين بهره را ببريم. بخشي از فعاليتها نيز همانطور که گفتم، ادامه برنامههاي سال گذشته است که در اين ميان ميتوان به استمرار در گردآوري اطلاعات سرآمدان استاني، تشکيل کارگاههاي تخصصي، شرکت در نمايشگاه هفته پژوهش، برگزاري کارگاه پژوهشي، تجليل از مستعدان و الگوسازي از آنان، برنامههاي تربيتي و آموزشي براي نهادينه کردن اخلاق اسلامي، برنامه دوست علمي، بازديد از مراکز علمي و تحقيقاتي، برگزاري اردوهاي جهادي و... اشاره کرد که به ترتيب طبق برنامهريزي صورتگرفته در ابتداي سال انجام خواهد شد.
اقدام و عمل؛ دولت-ملت؛ امیدوار و استوار