عسگری، برگزاری ورکشاپهای بینالمللی در دانشگاهها را اقدامی در راستای افزایش سطح علمی کشور و انگیزه دانشجویان دانست و گفت: تسهیلات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای همافزایی و هممسیر شدن تحقیقات اعطاء میشود، لذا دستیابی به مرجعیت علمی جهان دور از دسترس و امری بعید نیست.
اصغر عسگری؛ محققسرآمد رشته فیزیک حالت جامد الکترونیک و عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به زمینه پژوهشی خود، گفت: تحقیقات ما بیشتر روی نانوساختارها، دتکتورها، سلولهای خورشیدی، لیزر و سایر ادوات مربوط به نانوساختار نیمرسانا متمرکز است.
وی افزود: رشته فیزیک حالت جامد الکترونیک نه بنیادین است و نه مهندسی؛ در واقع این رشته به عنوان حلقه اتصال در زمینه طراحی، مدلسازی و ساخت نمونه آزمایشگاهی فعال است. خروجی این حوزه از علم معمولاً برای تولید انبوه و کاربردی در اختیار مهندسان قرار میگیرد.
عسگری ادامه داد: به عنوان مثال ساخت دوربینهای دید در شب، کار مهندسان است اما قسمت اصلی این دوربینها که نور از آن به قطعه میخورد و به جریان تبدیل میشود و در نهایت طولموجها را از هم جدا میکند توسط محققان حالت جامد الکترونیک طراحی و ساخته میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز در ادامه با رو به رشد توصیف کردن روند علمی کشور، اظهار داشت: به دلیل سیاستگذاریها و هدفگذاریهای پیشین، به لحاظ تئوری و نظری دستاوردهای بسیار خوبی حاصل شده است که آمار بالای چاپ مقالات علمی در ژورنالهای معتبر بینالمللی نیز مبین همین پیشرفتها است؛ اما باید دانست تنها مقالات با کیفیت میتوانند به ظهور و بروز برسند. متاسفانه سایتیشن و ارجاعات این مقالات در مقایسه با تعداد آنها بسیار کم است.
وی وجود امکانات آزمایشگاهی را مهمترین نیاز محققان داخلی برای افزایش کیفی مقالات عنوان کرد و ادامه داد: وجود یک clear room و یا حداقل فضایی که بتوان در آن هوا را کنترل کرد یک نیاز اساسی برای انجام تحقیقات در زمینه حالت جامد الکترونیک است البته این فضا در کشور وجود دارد اما نه از کیفیت کافی برخوردار است و نه میتواند در اختیار همه محققان قرار بگیرد.
محققسرآمد رشته فیزیک حالت جامد الکترونیک اضافه کرد: میتوان یک مرکز آزمایشگاهی ملی و مجهز با استفاده از امکانات موجود مراکز علمی و تحقیقاتی کشور راهاندازی کرد. این اقدام هم به لحاظ اقتصادی سبب صرفهجویی میشود و هم تمام محققان کشور میتوانند از امکانات لازم برای انجام تحقیقات خود بهرهمند شوند. به عنوان نمونه در استرالیا مرکز شبیهسازی و ابررایانهای در شهر ملبورن راهاندازی شده است که محققان این کشور با تعیین وقت قبلی به صورت اینترنتی از امکانات آن استفاده میکنند.
عسگری با اشاره به لزوم گسترش ارتباطات علمی با دیگر کشورها، خاطرنشان کرد: هر ساله ورکشاپ بینالمللی در دانشگاه تبریز و با حضور محققان و اساتید برجسته دنیا برگزار میشود. حضور این افراد در دانشگاه و تعامل آنان با اساتید و دانشجویان ایرانی تاثیرات شگرفی در سطح علمی و همچنین افزایش انگیزه دارد.
وی افزود: در حال حاضر دانشگاه تبریز با 3 دانشگاه فرانسوی، یک دانشگاه کانادایی و یک دانشگاه استرالیایی دانشجوی مشترک در دوره دکتریتخصصی دارد که همین امر سبب میشود ما بتوانیم از امکانات آزمایشگاهی دیگر کشورهای نیز برخوردار شویم. قطعاً اگر این روند تسهیل شود و بتوان زمینه پذیرش دانشجو دکتری تخصصی از دیگر کشورها را فراهم کرد شاهد دستاوردهای بیشتری خواهیم بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز با مناسب دانستن تسهیلات معاونت علمیوفناوری رئیسجمهور به محققانسرآمد، گفت: با توجه به اینکه تسهیلات در راستای همافزایی و هممسیر شدن تحقیقات اعطاء میشود، دستیابی به مرجعیت علمی جهان دور از دسترس و امری بعید نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بیشک تعداد محققانسرآمد کشور زیاد است اما بهتر است برنامههای معاونت علمی در ابتدا به صورت پایلوت برای مدتی یکساله انجام شود تا در صورت لزوم تعداد بیشتری بتوانند با پیوستن به جرگه محققانسرآمد از این تسهیلات برخوردار شوند.