براتی؛ دانشجویبرتر دکتری مهندسی عمران گفت: اگر استاد شناخت کافی از مشکلات و مسائلروز داشته باشد، بهعنوان پیشرو، دانشجو را نیز به این سمت هدایت میکند.
رضا براتی؛ دانشجویبرتر دانشگاه تربیتمدرس در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با مثبت ارزیابیکردن اقدامات انجامشده در بنیاد ملی نخبگان، گفت: در سالهای اخیر روند شناسایی و حمایت از اجتماع نخبگان خاصه مستعدانبرتر دانشگاهی تغییرات مثبتی داشته است.
وی افزود: با تغییرات اعمالشده در آئیننامهها دانشجویان بیشتری میتوانند از تسهیلات اعطایی بهرهمند شوند. در همینموضوع افزایش مشارکت دانشگاه یکی از سیاستهای مناسب بود چراکه دانشگاه بهدلیل ارتباط مداوم با دانشجویان و نظارت بهتر بر عملکرد آنان، بهترین نهاد برای شناسایی مستعدانبرتر است.
براتی اضافه کرد: پیش از این تنها افرادی میتوانستند به گردونه حمایتی بنیاد ملی نخبگان وارد شوند که در کنکور سراسری رتبهبرتر و یا در المپیادهای علمی جایگاهبرتر کسب کرده بودند. این روند دو مشکل اساسی داشت؛ اول اینکه اگر فردی در این دو حوزه ناموفق بود عملاً نمیتوانست از تسهیلات اعطایی استفاده کند و دوم اینکه اگر فرد موفق به ورود به گردونه نخبگانی میشد برای همیشه از تسهیلات برخوردار میشد که همین موضوع زمینهساز افت کیفیت فعالیتهای علمی بود.
دانشجوی دکتری مهندسی عمران اضافه کرد: دانشگاه بر اساس ضوابط بنیاد ملی نخبگان، در انتخاب بهترینهای خود، تمام فعالیتهای افراد را ملاک قرار میدهد نه تنها یک بخش را. از اینرو فضای رقابتی و انگیزه بسیاری در بین دانشجویان بهوجود آمده است. البته در این بین بنیاد ملی نخبگان باید بر عملکرد دانشگاه نظارت کافی داشته باشد تا اعمال سلیقه و یا اهمال سبب ایجاد خلل در مسیر تعیینشده نشود.
دانشجویبرتر دانشگاه تربیتمدرس با بیان اینکه پایان تحصیلات دانشگاهی، ابتدای مسیر اثرگذاری است، به موضوع اشتغال مستعدانبرتر اشاره کرد و اظهار اشت: فرد دانشآموخته به حمایتهای لازم برای ورود به بازارکار نیاز دارد. در شرایطی که ظرفیت دولت و دانشگاه اشباع شده است و شرایط استخدام نامناسب است، تسهیل بنیاد ملی نخبگان و لحاظ امتیاز و اولویت برای مستعدانبرتر در استخدامهای دولتی اقدامی شایسته است که البته برای اجراییشدن نیازمند تعامل و همکاری دستگاه مربوط است.
براتی بر لزوم حضور فعال اجتماع نخبگانی در فضای اشتغال و کسبوکار دانشبنیان تأکید و آن را یکی از راههای اشتغالپایدار دانست و تصریح کرد: صرف راهاندازی شرکت دانشبنیان اشتغالآفرین نیست بلکه مسیر باید بهگونهای طراحی شود و مستعدانبرتر باید به گونهای عمل کنند که این فعالیت به ثروتآفرینی ختم شود.
وی افزود: تحقیق و پژوهش روی موضوعات کاربردی و تجاریسازی نتایج آن و در نهایت تبدیل ایده اولیه به محصول نیمهصنعتی هزینهبر است بههمین دلیل از همان ابتدا باید بازار به درستی شناخته شود تا شرکت بتواند در زمینه اقتصادی به پویایی برسد.
دانشجوی دکتری مهندسی عمران مهارتآموزی و توانافزایی را مقدمه ورود به عرصه کسبوکار دانشبنیان دانست و اظهار داشت: اگر دانشگاه از همان ابتدای دوره دکتری علاوه بر ابعاد فنی و علمی، برنامههایی نیز برای مهیاکردن دانشجویان برای حضور در بازارکار طراحی و اجرا کند، بخش بسیاری از مشکلات اشتغالی رفع خواهد شد. یکی از این اقدامات تعریف پروژههای کاربردی است.
دانشجویبرتر دانشگاه تربیتمدرس خاطرنشان کرد: دانشگاه و استاد نقش بسزایی در انتخاب موضوع رساله دکتری دارند و میتوانند جهتدهی مناسبی داشته باشند بهطوری که که موضوع هم از جنبه علمی متقن بوده و پتانسیل ارائه مقاله داشته باشد و هم از لحاظ عملیاتی در راستای نیازهای جامعه باشد.
وی در پایان یادآور شد: یکی از راههای تعریف پروژههای کاربردی ارتباط نزدیک اساتید با صنعت است. اگر استاد شناخت کافی از مشکلات و مسائلروز داشته باشد، بهعنوان پیشرو، دانشجو را نیز به این سمت هدایت میکند.