قرهباغی؛ برگزیده جشنواره رویش داوری کارشناسانه و دقیق را یکی از نکات مثبت جشنوارههای رویش دانست و گفت: در سالهای اخیر روند مثبتی در داوریها به وجود آمده است.
فرهاد قرهباغی؛ مخترع برگزیده جشنواره رویش و دانشجوی دکتری فیزیکپلاسما دانشگاه تبریز در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به لزوم رونق عرصه عملیاتی علم، گفت: فعالیتهای جامعه علمی باید به سمت عملیاتیشدن سوق پیدا کنند.
وی افزود: مقاله یکی از خروجیهای پژوهش است اما مهم این است که دستاوردها قابلیت اجرایی و عملیاتیشدن داشته باشد و بتواند در جهت ارتقاء سطح زندگی فردی و اجتماعی موثر باشند. در برخی موارد خروجی تحقیقات دانشگاهی میتواند مبنای یک اختراع باشد که در صورت توانمندشدن، منجر به تولید فناوری high-tech شود.
قرهباغی با مثبتارزیابیکردن جشنواره رویش، داوریهای تخصصی و کارشناسانه را مهمترین شاخص این جشنواره برشمرد و اظهار داشت: روال ثبتاختراع نیز باید منطقیتر شود تا هر ایدهای به عنوان اختراع ثبت نشود. «اختراع» ویژگی و شاخصههای مشخصی دارد که تا تمامی آنها حاصل نشود، نمیتوان روی ایده نام اختراع گذاشت.
مخترع برگزیده جشنواره رویش با اشاره به ضرورت تبدیل اختراع به تولید، گفت: روند باید به گونهای باشد که اختراع در صورت قابل بودن، در کمترین زمان ممکن بتواند به محصولی بازارمحور تبدیل شود.
دانشجو دکتری فیزیکپلاسما دانشگاه تبریز تصریح کرد: پیچیدهبودن بروکراسی اداری یکی از موانعی است که سبب میشود اختراع در زمان مقتضی به محصولی بازامحور تبدیل نشود. باید توجه داشت هر اختراعی با توجه به نیاز موجود ساخته و پرداخته میشود. بنابراین اگر به لحاظ زمانی فاصله بسیاری بین ساخت اختراع تا رسیدن به محصول نیمهصنعتی، صنعتی و در نهایت تولید وجود داشته باشد، عملاً اختراع نمیتواند در بازار موفق شود چراکه نیاز احساسشده برای وجود آن، از بین رفته است.
قرهباغی در ادامه حمایت از اختراعات برگزیده را مهم توصیف کرد و گفت: حمایت در پرداخت تسهیلات مالی خلاصه نمیشود. در بسیاری موارد حمایتهای هدایتی و تسهیلکننده در بخش تجاریسازی نقش بیشتری در تکامل اختراع و موفقیت فرد مخترع دارد.
مخترع برگزیده جشنواره رویش در پایان برقراری تعامل با پژوهشگاهها و فراهمشدن امکان استفاده از تجهیزات آنها را یکی از راههای حمایت از مخترعان برشمرد و تصریح کرد: در کنار حمایتهای متعدد و متنوع، میتوان ظرفیت پژوهشگاهها را نیز به حوزه اخترعات تزریق کرد. بسیاری از پژوهشگاههای موجود امکانات فیزیکی و تجهیزات آزمایشگاهی بسیاری دارند که میتوان در یک ارتباط نظاممند از آنها برای توانمند کردن مخترعان و بهبود کیفی اختراعات و نزدیککردن آنها به استانداردهای موجود استفاده کرد.