هفتمين همايش ملي نخبگان جوان عصر چهارشنبه با حضور مسئولان عالي كشور در سالن خليج فارس پژوهشگاه نيرو پايان يافت.
به گزارش روابط عمومي بنياد ملي نخبگان، در مراسم اختتاميه هفتمين همايش ملي نخبگان جوان ، حجت الاسلام و المسلمين ابوترابي نائب رئيس مجلس شوراي اسلامي، دكتر واعظ زاده رئيس مركز الگوي اسلامي-ايراني پيشرفت و معاون اسبق علمي و فناوري رئيس جمهور، دكتر سورنا ستاري معاون علمي و فناوري رئيس جمهور و رئيس بنياد ملي نخبگان، دكتر سهراب پور قائم مقام بيناد ملي نخبگان و معاونان بنياد و معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور حضور داشتند.
دكتر آريا الستي دبير هفتمين همايش ملي نخبگان جوان در اين مراسم با اشاره به ديدار روز چهارشنبه نخبگان با مقام معظم رهبري گفت: در اين ديدار مطالب ارزشمندي از نخبگان و استعدادهاي برتر مطرح و در نهايت پذيراي فرمايشات گران بهاي مقام معظم رهبري بوديم.
معاون پژهش و برنامه ريزي بنياد ملي نخبگان تصريح كرد: بنياد بايد بتواند با پيگيري قول رئيس جمهور، روشي را اتخاذ كند كه مطالب نخبگان به شكل مستقيم به مسئولان مربوطه برسد.
همچنين حجتالاسلام محمد حسن ابوترابی فرد در اين مراسم با بیان اینکه اولین واژهای که بر پیامبر نازل شده کلمه "اقرا" بوده است، افزود: از نگاه قرآن هر خواندنی برای انسان سعادت دنیا و آخرت را رقم نمیزند از این رو قرآن از این دسته از افراد حاملان علم یاد میکند.
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اگر انسان پا را از عرصه بدن خود قراتر نهند به پرواز درخواهد آمد، اظهاركرد: از میان همه قدرتها، قدرت قلم زدن به انسان اختصاص دارد و اگر قلم نبود انسان به این جایگاه والا نمی رسید.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت علم، یادآور شد: راه رسیدن به قدرت علم است و در این راستا غرب و آمریکا از هیچ تلاشی برای توقف ما در مسیر علم و فناوری فروگذار نمیکنند.
همچنين دکتر صادق واعظ زاده، رییس اسبق بنیاد ملی نخبگان در جمع بیش از هزار نفر از استعدادهای برتر شرکت کننده در هفتمین همایش ملی نخبگان جوان كه عصر چهارشنبه در سالن خليج فارس پژوهشگاه نيرو برگزار شد،نخبگی را یک موقعیت دانست که کسب میشود و ادامه داد: علیرغم این، نخبگی یک فرآیند مهم و طولانی است و اگر نخبگی را شکوفایی و استفاده از استعدادها فرض کنیم، طبیعتا در بزرگسالی اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: اگر چه استعداد ذاتی است اما فرآیند نخبگی فردی و اجتماعی است که باید هدایت شود در مقابل دولت باید شرایطی را فراهم کند که مشکلات و موانع کم و فرصتها آماده شود.
دكتر واعظزاده خاطرنشان کرد: نخبه با هوشیاری باید منتظر فرصتها باشد و شناخت فرصتها نیز به یک هوشمندی نیاز دارد و از استعداد برتر بیش از همه افراد جامعه انتظار میرود که این فرصتها را بشناسد.
معاون علمی و فناوری رییسجمهور در دولت نهم تصریح کرد: در روزهاي ابتدايي راه اندازي بنياد ملي نخبگان توقعات و انتظارات از بنیاد بسیار زیاد بود اما هنوز تصمیمات گرفته شده به منصه ظهور نرسیده بود و تاکید ما نیز این بود که خیلی سریع باید جوانان نخبه با اولویت مورد حمایت قرار بگیرند؛ بنابراین از تعدادی از اساتید نخبه و جوانان نخبه دعوت و به سرعت برای آییننامه اصلی دستورالعملهایی نوشته شد.
رییس اسبق بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: در نهایت در شهریور 86 بیش از هزار تن از نخبگان شناسایی شده در گردهمایی بزرگی شرکت کرده و مورد حمایت قرار گرفتند.
دكتر واعظزاده با اشاره به برگزاری دومین همایش نخبگان جوان در سال 87 با ارائه چند طرح بزرگ علمی در آن گفت: یکی از این طرحها لایحهی قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان بود که یک بار در دولت مطرح و رد شده بود.
وی یادآور شد: در آن زمان در دولت اعلام کردیم که باید سه میلیارد یورو به حمایت از نتایج پژوهش، اختراعات و نوآوریها جهت تجاریسازی اختصاص یابد که چنین رقمی تا آن موقع فقط به بودجههای پرسنلی دولت و یا سرمایهگذاریهای بزرگ نفت و نیروگاهها در دولت اختصاص مییافت و سهم علم و فناوری، مبالغ بسیار اندکی بوده است. به عنوان مثال صندوق حمایت از پژوهشگران تنها چهار میلیارد تومان بودجه داشت.
وی تاکید کرد: در دومین همایش نخبگان جوان مصوبات قاطعی از دولت گرفته شد؛ اگر چه متاسفانه تقریبا هیچ یک از آنها، حتی پس از مدتی که قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان در مجلس هم به تصویب رسید به اجرا درنیامد؛ در حالی که این قانون به نوعی اساس اقتصاد دانش بنیان کشور بوده و باید پس از سه ماه از تصویب، آییننامههای اجرایی آن تدوین میشد، حال آن که دو سال این موضوع به طول انجامید و در نهایت سه میلیارد یورو پیشنهادی ما در دولت به سه هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرد.
وی ادامه داد: همین میزان نیز بر اساس قانون باید ظرف سه سال به صندوق نوآوری و شکوفایی ذیل این قانون اختصاص مییافت اما در حال حاضر تنها کمتر از یک درصد آن اختصاص یافته است.
استاد دانشگاه تهران از رکود برنامههای زیرساختی علم و فناوری کشور انتقاد کرد و از دولت جدید خواست که با اجرای قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان مبلغ سه هزار میلیارد تومان مصوب مجلس را به صندوق نوآوری و شکوفایی اختصاص دهد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در دولت نهم با اشاره به اجرای 20 طرح در بنیاد ملی نخبگان و 30 طرح در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دوران مسوولیت خود گفت: پس از دوران مسوولیت تمامی این طرحها را برای دکتر سلطان خواه که به عنوان مسوول این دو نهاد معرفی شده بودند توضیح کامل دادم اما به نظر میرسد که علیرغم حسن نیت ایشان، سیاستهای دولت همراه با این برنامهها نبود و ایشان هم حریف دولت نشد؛ بنابراین طرحهای زیرساختی علم و فناوری در دولت دهم سکته کرد که امیدواریم در مدیریت جدید این طرحها احیا شوند.
دكتر واعظزاده، راهاندازی کانونهای هماهنگی دانشگاه و صنعت را یکی از طرحهای شروع شده در معاونت علمی و فناوری گفت: این طرح با استفاده از حدود 10 تجربه طرحهای مختلف برای ارتباط دانشگاه و صنعت پس از انقلاب و نیز تجارب جهانی مطرح شد و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که در قالب کانونهای هماهنگی دانش و صنعت باید همه بازیگران تولید یک کالا دور هم جمع شوند و حتی پیشبینی شده بود که چنانچه برای 200 کالا با کمک دولت کانون هماهنگی دانش و صنعت تشکیل شود این روند به یک روال طبیعی تبدیل خواهد شد. البته این طرح تاکنون ادامه پیدا کرده اما آنطور که انتظار میرفت مورد حمایت دولت دهم قرار نگرفت.
وی با تاکید بر این که راهاندازی ستادهای فناوریهای راهبردی شاید طرحی بود که موفقتر از همه ادامه پیدا کرد، گفت: متاسفانه این طرح نیز با کمبود منابع مالی مواجه است. به طوری که بودجه کشور از سال 88 که من استعفا دادم تاکنون حدود سه برابر شده اما بودجه ستادها به تبع بودجه معاونت علمی که نسبت به آن دوران حدودا نصف شده، کمتر شده است.
به گفته دكتر واعظزاده به طور کلی بودجه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که در دولت نهم حدود 260 میلیارد تومان بود در دولت دهم به حدود 160 میلیارد تومان کاهش یافت و اگر افزایش بودجه و تورم را هم محاسبه کنیم این میزان تقریبا یک پنجم شده است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در دولت نهم با اشاره به تشکیل کمیسیون علم و فناوری در دولت با شرکت وزرای علمی و اقتصادی و به ریاست معاونت علمی رییس جمهور گفت: در گذشته علم و فناوری تحت پوشش کمیسیون فرهنگی دولت بود که در نهایت با پیشنهاد معاونت علمی و فناوری از این کمیسیون جدا شد و وزرای علمی و اقتصادی در آن عضو شدند. اما متاسفانه این کمیسیون در دولت دهم پس از مدتی تعطیل شد که انتظار میرود در این دولت با اختیارات و ترکیب مناسب احیاء شود.
دكتر واعظزاده با بیان این که اجرای قانون اختصاص یک درصد از درآمد شرکتها و موسسات دولتی به امر پژوهش یکی دیگر از طرحهای بزرگی بود که توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دولت نهم به اجرا درآمد، گفت: شرکتهای دولتی با هزاران مشکل مواجه و درصددند که این یک درصد را نیز در محلهای دیگر صرف کنند اما سامانه نرمافزاری برای محاسبه این یک درصد تهیه شد و تا کنون خبری نشنیدهایم که این قانون در حال پیگیری باشد.
وی، اعطای پژوهانه دکتری را یکی دیگر از طرحهای بزرگ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری عنوان کرد و گفت: انتظار میرفت که این پژوهانه به دانشجویان تحصیلات تکمیلی اختصاص پیدا کند اما متاسفانه تا آن جا که ما اطلاع داریم این طرح نیز متوقف شده و احتمالا به دلیل نبود منابع مالی است.
گفتني است، در پايان مراسم، هزار و 100 نخبه و استعداد برتر شركت كننده در هفتمين همايش ملي نخبگان جوان عكس يادگاري گرفتند.