پاگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: تا چند سال پيش صحبت از کارآفريني و توسعه کسبوکار به کارگاههاي توليدي و بنگاههاي زودبازده محدود ميشد. اما از زماني که «اقتصاد دانشبنيان» جايش را در بين واژههاي دولتمردان پيدا کرده، برنامههاي تازهاي هم برگزار ميشود. «جشنواره سراسري کارآفريني و توسعه کسبوکار شريف» يکي از اين برنامههاست که هرچند دوره هفتم خود را پيش رو دارد، اما در طي اين سالها پلهپله رشد کرده و ارتقا يافته است. آذرماه امسال هم اين رويداد با همکاري ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان برگزار ميشود. رويدادي که جزئياتش در نشستي مطرح شد.
در ابتدا دهبيديپور؛ مجيد دهبيديپور، مدير مرکز رشد و کارآفريني دانشگاه صنعتي شريف، ضمن ارائه توضيحاتي درباره مرکز رشد و کارآفريني دانشگاه شريف، بيان کرد: «در حال حاضر 150 شرکت دانشبنيان پيرامون دانشگاه صنعتي شريف مستقر هستند، هدف ما اين است تعداد شرکتهاي دانشبنياني که توسط اساتيد يا فارغالتحصيلان دانشگاه اداره ميشوند، در فضاي اطراف دانشگاه افزايش يابد. يکي از مسائل مهمي که در دانشگاهها با آن روبهرو هستيم، عدم تطابق مهارتهاي سخت و نرم دانشجويان است. دانشجويان همواره مهارتها و توانمنديهاي خوبي را دارا هستند، اما ضعف در مهارتهايي همچون طراحي کسبوکار، اصول و فنون مذاکره و مديريت يک شرکت دانشبنيان در آنها ديده ميشود، بنابراين وظيفه نهادي همچون مرکز رشد و کارآفريني ارتقاي اين مهارتهاست.»
مدير مرکز رشد و کارآفريني دانشگاه صنعتي شريف گفت: «ماموريت جشنواره سراسري توسعه کسبوکار شريف نيز همين مسئله است، تا از اين طريق به اهدافي همچون ايجاد فضاي رقابتي با شور و نشاط، کمک به بهبود توانمندي افراد شرکتکننده در جشنواره و افزايش کيفيت طرحهاي ورودي مرکز رشد برسيم.»
پس از آن، محمد رياحي؛ رئيس کميته برگزاري جشنواره، درباره روند کلي برگزاري جشنواره توضيح داد: «ما از 25 ارديبهشتماه تبليغات و پوسترهاي خود را به تمام دانشگاهها، مراکز رشد و پارکهاي علم و فناري ارسال کرديم. علت اين کار اين بود که روي سراسري بودن جشنواره در اين دوره تاکيد بسيار داشتيم. درنهايت مجموعا 211 طرح تا تاريخ 20 مهرماه به دبيرخانه جشنواره ارسال شدند. البته مهلت اوليه فراخوان 15 شهريور بود که بنا به استقبال و درخواست شرکتکنندگان تا 20 مهرماه تمديد شد.»
دبيرخانه جشنواره دست به کار ميشود و غربالگري اوليه را انجام ميدهد تا درنهايت 122 طرح در مرحله اول به دست داوران برسد. داوراني که ترکيبي از اساتيد علمي و فعالان حوزه کسبوکار هستند.
رياحي در ادامه گفت: «درمجموع 10 کارگاه براي کساني که در جشنواره شرکت کرده بودند، برگزار ميشود که تا امروز چهار کارگاه برگزار شده که ورود براي عموم آزاد بوده است. البته در نظر داريم يکسري کارگاه تخصصي هم براي کساني برگزار کنيم که به مراحل پاياني جشنواره ميرسند.»
او درباره سرنوشت 122 طرحي که از مرحله غربالگري عبور کردهاند، گفت: «درنهايت قرار است طرحها در دو دسته ايدههاي نو و کسبوکارهاي نوپا قرار بگيرند. 60 طرح به مرحله دوم راه پيدا ميکنند که صاحبان اين طرحها موظفاند با توجه به کارگاهها و آموزشهاي فشرده، طرحهايشان را تصحيح و دوباره ارسال کنند. طرحهاي تصحيحشده دوباره بررسي ميشوند و در آخر در قسمت ايدههاي نو شش طرح و در بخش کسبوکارهاي نوپا نيز شش طرح به مرحله نهايي ميرسند.»
پيش از روز پاياني جشنواره، باز هم 54 ساعت برنامه ويژه و فشرده براي صاحبان 12 طرح نهايي گذاشته ميشود تا طرح توجيهي خود را کامل کنند و ياد بگيرند چطور بايد ايدهشان را پرزنت کنند و در زمان بستن قراردادها حواسشان جمع بحثهاي حقوقي باشد. رياحي درباره لزوم آموزش اين موارد گفت: «با توجه به بررسيهايي که صورت گرفته، بزرگترين علتي که باعث ميشود کارآفرين نتواند با سرمايهگذار وارد مذاکره شود، ناپختگي و نابلدي صاحبان ايده است.»
او بر حضور پررنگ سرمايهگذاران در حوزههاي مختلف در روز پاياني جشنواره اشاره کرد و افزود: «تجاري کردن ايدهها از همان روز پاياني جشنواره شروع ميشود. بسياري از نهادهاي سرمايهگذاري اعلام آمادگي کردهاند که از طرحهاي نهايي حمايت کنند. مثل صندوق الکترونيک که حمايتش را با دادن تسهيلات با نرخ پايين به طرحهاي در حوزه الکترونيک اعلام کرده يا سازمان فرابورس که قول ورود طرحهاي پاياني به بازار داراييهاي فکري را داده است.»
در آيين اختتاميه، صاحبان ايده روي سن ميروند و پنج تا هفت دقيقه فرصت دارند که طرحشان را پرزنت کنند. بعد هم به سوال داورها پاسخ ميدهند. در آخر هم براساس راي داوران و حضار، سه طرح در بخش ايدههاي نو و سه طرح هم در بخش کسبوکارهاي نوپا انتخاب ميشوند؛ شش طرحي که امکان استقرار در مرکز رشد شريف را دارند و از آن مهمتر به قول مهندس رياحي: «نکته مهم، ديده شدن در مقابل سرمايهگذاران است که جنبه بسيار مهم روز اختتاميه خواهد بود.»
گفتني است آيين اختتاميه هفتمين جشنواره سراسري کارآفريني و توسعه کسبوکار شريف با همکاري ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، 24 آذرماه برگزار خواهد شد.
منبع: «ماهنامه سرآمد»