پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، هر جشنواره علمی که برگزار میشود، آمال و آرزوهایی برای شرکتکنندگان به ارمغان میآورد. جشنواره توسعه دانایی خلیج فارس نیز بیتردید میتواند گامی مهم در راستای اعتلای توان اقتصادی و معرفی ظرفیتها و پتانسیلهای کارآفرینی در میان طیف جوان و آیندهساز کشور باشد. اما برگزاری جشنواره و ارائه آثار تنها بخشی از راه بلندی است که باید برای اعتلای اقتصادی کشورمان بپیماییم. یکی از مسائل مهم که همیشه برای صاحبان طرح مطرح است، موضوع تجاریسازی است.
دکتر سیدجلالالدین شایگان، از داوران پنجمین جشنواره ملی دانایی خلیج فارس موضوع تجاریسازی را یکی از مشکلات عمده بر سر راه اجرایی شدن طرحها دانست و گفت: «ما در تبدیل علم به فناوری دچار کمبود هستیم که میتوانیم با سوق دادن جوانها به حضور در جشنوارههای نوآوری، کاری کنیم که آنها بتوانند ایدههای خود را به فناوری تبدیل و ایجاد ارزش افزوده و اشتغال کنند تا کشور از نظر تولید فناوری به سطح بالاتری برسد.»
نایب رئیس انجمن شیمی که با حضور در پنجمین جشنواره ملی دانایی خلیج فارس ریاست جلسه داوری نهایی را برعهده داشت، با ابراز خرسندی از کیفیت آثار ارائهشده، چنین گفت: «بیشتر طرحهای ارائهشده طرحهای نوآورانهای در صنعت نفت بود که قابلیت تجاری شدن نیز دارند.»
این استاد دانشگاه با امیدواری به گسترش حضور جوانان در جشنوارههای علمی از برگزاری جشنواره ملی دانایی خلیج فارس استقبال و آن را زمینهساز دانش اقتصادی کشور دانست.
تجاریسازی مشکلآفرین است
دکتر سیدمحمدعلی ریاضی نیز با ابراز خرسندی از ارتقای سالانه سطح جشنوارهای نوآوری و شکوفایی گفت: «بیشتر صاحبان طرح به صورت خصوصی کار میکنند و نیازمند گروه مشاوره هستند تا کار تجاریسازی آنها را انجام دهد. به عنوان مثال در پنجمین جشنواره ملی دانایی خلیج فارس مهمترین مشکلی که گریبان برخی از طرحهای ارائهشده را گرفته بود -، میزان دقت در اجرا بود که با توان مالی صاحبان طرح ارتباط مستقیم داشت. از آنجا که بیشتر طرحها خصوصی هستند و از طرفی توان مالی زیادی را میطلبند، در زمان ارائه آنطور که باید شایستگی و قابلیت داشته باشند، ندارند.»
دکتر ریاضی جشنوارههای علمی را پایگاه خوبی برای حمایت از صاحبان طرح دانست و گفت: «برای از بین بردن مشکل تجاریسازی، به حمایت احتیاج داریم و این حمایت از طرف دولت مستقیم به افراد داده نمی شود. برگزاری جشنوارههایی نظیر دانایی خلیج فارس به افراد کمک میکند تا مسیرهایی را پیدا کنند که طرحشان مورد حمایت قرار بگیرد.»
منبع: «ماهنامه سرآمد»