مراسم اختتامیه جشنواره اختراعات تهران-البرز پنجشنبه؛ نهم بهمنماه با حضور دکتر سهرابپور؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان در سالن خلیج فارس پژوهشگاه نیرو برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ در این مراسم دکتر سعید سهرابپور؛ قائممقام بنیاد ملی نخبگان ضمن بیان اینکه کسب علم و دانش از فضائل دینی و مورد تأکید تعلیمات دین اسلام است، به نحوه تاسیس بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد و گفت: هر ساله در ماه مبارک رمضان اساتید برجسته علمی به دیدار رهبری معظم انقلاب میروند که محوریت این دیدارها بر پایه نقشه جامع علمی کشور و نهضت نرم افزاری استوار است؛ طرح تاسیس بنیاد ملی نخبگان نیز در دیدار سال 84 توسط ایشان مطرح شد.
وی افزود: رهبری معظم انقلاب پرچم دار نهضت علمی هستند که از 15 سال پیش در کشور آغاز شده است.
دکتر سهرابپور با بیان اینکه در مدت ریاست در دانشگاه صنعتی شریف 5 برنده جایزه نوبل را به این دانشگاه دعوت کرده بود، پیرامون نهضت علمی کشور گفت: نخستین گامها در علم، فناوری و نوآوری در جنگ تحمیلی برداشته شد اما پس از بازسازی کشور، نهضت علمی به شکل سیستماتیک و فراگیر از 15 سال پیش شروع شده است و اکنون نیز دستاوردهای بسیار خوبی را در زمینههای علمی و فناوری شاهد هستیم.
وی با تأکید بر اینکه هدف بنیاد ملی نخبگان شناسایی، هدایت و فراهم کردن بستر لازم برای اثرگذاری نخبگان و صاحبان استعداد برتر در توسعه کشور است، خاطرنشان کرد: مکانیزم شناسایی صاحبان استعداد برتر کاملا مشخص است، البته آزمون سراسری و المپیادهای علمی دانشآموزی و دانشجویی راههای مناسبی برای شناسایی این افراد است.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان ضمن اشاره به این نکته که دانشآموختگان برتر نیز یکی از گروههای مورد حمایت بنیاد ملی نخبگان هستند، خاطرنشان کرد: دانشآموخته برتر فردی است که بر اساس آییننامههای مصوب بنیاد ملی نخبگان در طول دوران تحصیل خود فعالیتهای چشمگیری در زمینههای علمی، پژوهشی و فرهنگی داشته باشد، البته دانشآموخته الزاما نفر برتر کنکور سراسری و المپیاد علمی نیست. در شناسایی دانشآموخته برتر، فعالیتهای فرد در طول دوران تحصیل ملاک اصلی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه برگزیدگان چهار جشنواره خوارزمی، فارابی، رازی و شیخبهایی مورد حمایت بنیاد ملی نخبگان هستند، ادامه داد: بر اساس تغییر آییننامههای بنیاد ملی نخبگان که براساس گسترش دایره نخبگانی صورت گرفته است، علاوه بر 4 جشنواره ذکر شده، برگزیدگان جشنوارههای علمی که مورد تائید جامعه علمی کشور هستند، نیز میتوانند از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان استفاده کنند.
دکتر سهرابپور با تأکید بر اینکه اختراع، نماد نوآوری است، خاطرنشان کرد: بنیاد ملی نخبگان در طول سال جشنوارههای منطقهای اختراعات را تحت عنوان جشنواره «رویش» برگزار میکند که جشنواره رویش تهران-البرز آخرین جشنواره اختراعاتی است و در سال جاری برگزار شده است.
وی با اشاره به اینکه اختراع برگزیده شده در این جشنواره به عنوان اختراع سطح 3 شناخته میشوند، اظهار داشت: علاوه بر تسهیلاتی که برای اختراعات سطح 3 از سوی بنیاد ملی نخبگان در نظر گرفته شده است، طبق آییننامه جدید اختراعات افراد میتوانند از تسهیلات معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور برای ارتقای اختراع خود به سطح بالاتر برخوردار شوند.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان پیرامون تجاریسازی اختراعات افزود: اختراع باید بر اساس نیازهای کشور انجام شود چراکه اختراع، زاده احتیاج است؛ به همین دلیل گام نخست در اختراع، نیاز سنجی کشور است.
وی بازاریابی را عامل مهمی در تبدیل ایده به محصول عنوان کرد و گفت: بازاریابی یک بحث تخصصی است و باید دانست که مخترع خوب، لزوما بازاریاب خوبی نیست.
دکتر سهرابپور با اشاره به نوپا بودن تجاریسازی در کشور و لزوم سرمایهگذاری در این حوزه، ادامه داد: سرمایهگذاری خطرپذیر در ایران متداول نیست که البته بخشی از آن به صنعت بازمیگردد این در حالیست که در کشورهای پیشرفته بسیاری از صاحبان صنایع حتی در جلسات دفاع از پایاننامههای دوره کارشناسی ارشد و دکتری حضور پیدا میکنند تا علاوه بر آشنایی با آخرین دستاوردهای علمی در صورت مهیا بودن شرایط لازم به سرمایهگذاری و حتی مشارکت در آن طرح یا ایده اقدام کنند.
وی افزود: به علاوه تسهیلات خوبی که معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور و بنیاد ملی نخبگان برای مخترعین در نظر گرفتهاند، این افراد میتوانند به مدت 3 سال در قالب شرکت دانشبنیان نوپا در مراکز رشد دانشگاهها مستقر شوند؛ که البته این مدت تا یکسال قابل تمدید است.
قائممقام بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: تاسیس شرکت دانشبنیان بهترین اتفاق ممکن در حوزه اختراعات است، افراد با تاسیس شرکت دانشبنیان علاوه بر انجام فعالیتهای پژوهشی و کسب درآمد از راه علم میتوانند به عنوان کارآفرین تعداد زیادی از فارغالتحصیلان و دانشجویان را نیز استخدام کنند.
وی در پایان پیرامون اختراعاتی که در این جشنواره برگزیده نمیشوند، خاطرنشان کرد: پتانسیل تجاری شدن اختراع یکی از مهمترین فاکتورهای داوران در انتخاب اختراع برگزیده است اما اگر اختراعی نتوانست در این جشنواره برگزیده شود، فرد میتواند با ارتقا اختراع در جشنوارههای آینده شرکت کند.
لازم به ذکر است؛ دکتر افتخاری؛ رئیس فراکسیون حمایت از نخبگان، مخترعان و اقتصاد دانشبنیان مجلس، دکتر محجوب؛ نماینده مجلس، دکتر یوسفیفر؛ رئیس بنیاد نخبگان استان تهران، دکتر جهانپناه؛ رئیس بنیاد نخبگان استان البرز، دکتر ادیبی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان کردستان و جمعی از مسولان استانی تهران و استان البرز در این مراسم حضور داشتند.