در یک تور علمی نیم روزه که با همکاری ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی و مرکز شتابدهی نوآوری در 27 مردادماه برگزار شد، خبرنگاران رسانه ها از یک مرکز شتابدهی نوآوری دیدن کردند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگانٰ شتابدهنده آواتک با همکاری ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، میزبان یک تور علمی با حضور خبرنگاران رسانه های مختلف بود تا چرخه سوم پذیرش استارتاپ ها را با این تور علمی اعلام کند.
این شتابدهنده یکی از مراکزی است که با حمایت مرکز شتابدهی نوآوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت میکند و در شش ماه به طور فشرده سرمایهگذاری، فضای کاری، آموزش و مربیگری را در اختیار استارتاپ ها قرار میدهد تا در روز ارائه استارتاپ ها بتوانند ایده خود را به مرحله بازار رسانده و سرمایهگذاران بزرگ را جذب کنند.
آواتک نخستین شتابدهنده استارتاپ در ایران است که با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بخش خصوصی فعالیت میکند. مهرماه سال 93 نخستین چرخه شتابدهی آواتک برگزار شد و در حال حاضر دومین چرخه آن در حال برگزاری است و فراخوان شرکت استارتاپ برای چرخه سوم شتابدهی که تا 29 شهریور 94 مهلت دارد اعلام شد.
این شتابدهنده در انیستیتو مهندسی نفت، واقع در دانشکده فنی دانشگاه تهران مستقر است. در طبقه پنجم این ساختمان میتوان قدم به دنیای پر شتاب استارتاپ ها گذاشت. فضایی که با رنگهای پر تحرک و روشن چیدمان شده است. دست چپ لابی سالن بزرگ و نورگیری قرار دارد با 10 میز بزرگ که افراد به شدت مشغول فعالیت در پشت لپتاپ های خود هستند.
اینجا محلی است که 10 شرکت استارتاپ عضو مرکز شتابدهی، پس از گذراندن یک دوره دوماهه پیش شتابدهی و انتخاب شدن از میان 20 تیم فعالیت خود را آغاز کرده و مشغول به فعالیت هستند. در حال حاضر نزدیک به سه ماه از فعالیت چرخه دوم شتابدهی گذشته است و این شرکتها تنها سه ماه دیگر فرصت دارند تا ایده خود را عملی کرده و به مرحله بازار برسانند.
محسن ملایری، مدیرعامل این شتابدهنده کسبوکارهای نوپا ارائه آموزشهای کاربردی برای توسعه کسب وکار، بهرهمندی از شبکه مربیان کارآزموده و اتصال استارتاپها به شبکه سرمایهگذاران را از مهمترین ارزشهای این شتابدهنده استارتاپی عنوان کرد.
به گفته وی، در چرخه سوم، ۲۰ استارتاپ برای ورود به دوره شش ماهه پیششتابدهی پذیرفته میشوند که ضمن دریافت سرمایه اولیه از فضای کار رایگان و دسترسی به شبکه بزرگ مربیان نیز برخوردار خواهند شد.
برای استارتاپهای دوره نخست ۳۲ کارگاه و ۱۲ رویداد عمومی با موضوعات متفاوتی چون چالشهای حقوقی، مارکتینگ، طراحی محصول، تبلیغات، مدیریت تیم و غیره برگزار شده و همچنین از مشورتهای ۵۶ مربی در ۲۱۸ جلسه با موضوعات فنی و تکنیکی بهره گرفته شده است.
محمد قاسمی، عضو تیم «دیمانا» که یکی از استارتاپ های این چرخه از مرکز شتابدهی است درباره حضور در این مرکز توضیح داد: در این مرکز شتابدهی، ایده به اندازه تیم اهمیت ندارد. در این مرکز اگر تیم استارتاپ خوب باشد میتواند با پشتیبانی مرکز به روش مناسبی پیش رود.
وی با توضیح فعالیت این استارتاپ که نرمافزاری آنلاین برای مشاورین املاک است گفت: این شتابدهنده به واقع موجب شتاب در پروژه ما شد و توانستیم مسیری را که باید در 4-5 سال طی میکردیم، در این چند ماه همکاری با مرکز شتابدهی پشت سر بگذاریم.
سعید مشهدی، از تیم «Bitvam» که به همراه برادرش مسعود این استارتاپ را راهاندازی کردهاند در رابطه با فعالیت این مرکز شتابدهی عنوان کرد: ما مشغول به فعالیت در شهر خود بودیم که با مطلع شدن از فعالیت های این مرکز از کار خود استعفا کردیم و برای عضویت در مرکز شتابدهی به تهران آمدیم.
وی این کار خود و برادرش را موجه میداند، چرا که در این راه میتوانند با حمایت مرکز شتابدهی به مسیری که باید و دستاورد خوبی دست پیدا کنند که باعث میشود هرروز اقدامی در جهت پیشبرد اهداف خود انجام دهند.
این استارتاپ یک اپلیکیشن است که با استفاده از آن افراد میتوانند گروههایی را تشکیل دهند که ماهیانه مبلغی جمعآوری کرده و مانند قرضالحسنه به دیگر اعضا وام دهند.
به گفته این دو برادر، اگر قرار بود ایدهای که پیش از ورود به مرکز شتابدهی برای این طرح داشتند را دنبال میکردند به قطع با شکست مواجه میشدند. اما امروز با تجربیاتی که به دست آوردهاند ایده اولیه به طور کلی متفاوت شده است و از همین امروز که تا پایان کار فرصت بسیار زیادی مانده است میتوان به موفقیت آن امیدوار بود. کما اینکه با وجود تکمیل نشدن ایده، سرمایهدارانی از آن استقبال کردهاند.
مشهدی نقطه قوت شتابدهنده را شبکه قوی میان استارتاپ، راهبران و سرمایه گذاران عنوان کرد و گفت: پیش از این فکر نمیکردیم یک روز بتوانیم برای رشد ایده خود از استاد دانشگاه استنفورد راهنمایی بگیریم. ولی امروز با کمک شتابدهنده نه تنها این ارتباط ایجاد شده است، بلکه کسانی که در دنیا شرکتهای دانشبنیان بزرگی را به تجاریسازی های بزرگ رساندهاند به یاری ما آمدهاند.
ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در تلاش است با هدف فرهنگسازی و ترویج اقتصاد دانش بنیان در سطوح مختلف جامعه و ایجاد بستر ذهنی و اطلاعاتی برای اجرای بهينه سیاستها و برنامههای معاونت علمی و فناوری و کمک به عمومیتر شدن «گفتمان پيشرفت علم و فناوری» در جامعه که مورد رصد و تاکید رهبر فرزانه انقلاب است، تورهای مختلف علمی و فناوری برگزار کند.
آشنایی بیشتر اصحاب رسانه، مدیران، دبیران و خبرنگاران حوزههای مکتوب، شنیداری و تصویری حوزههای علمی رسانههای مختلف، با پیشرفتها و دستاوردهای علمی و فناورانه در کشور اقدام به برگزاری "تورهای علمی" به صورت یک یا چند روزه از دیگر اهداف این تورهای علمی است.