توجه به فرهنگسازی لازمه تحقق اقتصاد دانشبنیان است
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در مراسم اختتامیه سومین جشنواره فیلم و عکسی فناوری و صنعتی(فردا)، ضمن اشاره به ضرورت فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، راه حل گذار از اقتصاد نفتی را توجه به فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان دانست و گفت: اساسیترین مشکل برای خروج از اقتصاد نفتی، نبودن فرهنگ این اقتصاد در کشورمان است که با استفاده از ظرفیتهای بالای هنر صنعت سینما، فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان محقق خواهد شد.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در مراسم اختتامیه سومین جشنواره فیلم و عکسی فناوری و صنعتی(فردا)، ضمن اشاره به ضرورت فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، راه حل گذار از اقتصاد نفتی را توجه به فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان دانست و گفت: اساسیترین مشکل برای خروج از اقتصاد نفتی، نبودن فرهنگ این اقتصاد در کشورمان است که با استفاده از ظرفیتهای بالای هنر صنعت سینما، فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان محقق خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، پردیس سینمایی چارسو، عصر روز گذشته 10 مردادماه، در حالی شاهد برگزاری سومین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی(فردا) بود که جمعی از مسئولان و معاونین، سینماگران، مستندسازان و عکاسان، اصحاب رسانه و هیات داوران جشنواره، از برگزیدگان بخشهای گوناگون این جشنواره تقدیر شد.
سومین دوره این جشنواره که به همت جهاد دانشگاهی با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سومین دوره خود را با نمایش آثار راه یافته به بخش مسابقه، روزهای هشتم و نهم مردادماه سال جاری پشت سر گذاشت.
دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، درآیین اختتامیه این جشنواره، ضمن تاکید بر اهمیت بهرهمندی از هنرصنعت سینما و ظرفیتهای آن در فرهنگسازی، از آسیبهای اقتصاد و مدیریت نفتی سخن گفت و بابیان اینکه پول مفت نفت، رانت بزرگی در کشور ایجاد کرده که همه عرصههای کشور را به خود وابسته ساخته است، عنوان کرد: با بهکارگیری از توان هنرصنعت سینما در فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، گذار از اقتصاد نفتی محقق خواهد شد.
نقش اثرگذار فرهنگ در تحقق اقتصاد دانشبنیان
معاون علمی و فناوری رییسجمهور نقش فرهنگ را در اقتصاد دانشبنیان اثرگذار و جدی ارزیابی کرد و گفت: اساسا نقش علوم انسانی در صنعت، نقشی غیر قابل انکار و جدی است و تجاریسازی علوم انسانی، از اولویتهای مهمی است که در تحقق اقتصاد دانشبنیان مورد توجه قرار بگیرد. باید بپذیریم که تجاریسازی بدون توجه به اهمیت علوم انسانی امکانپذیر نخواهد بود و این امر، با روند خاص خود در قالب حمایت از بخش خصوصی محقق میشود.
رئیس هیات امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران با اشاره به اینکه بسیاری از کشورها از جهت جغرافیایی تنها یک صخره روی اقیانوس هستند، اما با بهرهگیری از دانش و نیروی انسانی، وضعیت رفاهی بهمراتب بهتری نسبت به کشورهای دارای منابع زیرزمینی دارند، این تغییر نگرش را لازمه زندگی همه اقشار جامعه دانست و گفت: اقتصاد مبتنی بر منابع زیرزمینی که از آن تحت عنوان نفرین منابع یاد میکنیم، باعث شده تا مردم از دولت انتظار حل مشکلاتشان را داشته باشند و نقشی در حل مشکلات کشورشان ندارند. در دانشگاهها، به دانشجویان خود نمیآموزیم روی پای خود بایستند و با ارائه یک مدرک دانشگاهی، صرف توقع استخدام دولتی در آنان ایجاد میکنیم.
رییس بنیاد ملی نخبگان،این تغییر نگرش را برای کشوری با پایه نفتی ضروروی و لازم اما دشوار دانست و با بیان اینکه دانشگاهها نقش اساسی در تحقق اقتصاد دانشبنیان ایفا میکنند، : این در حالی است که در کشورهای پیشرفته، دانشگاه جزء اساسی مبلمان شهری است و فاصله و عدم ارتباط دانشگاه با فضای پیرامونی بی معناست. در دنیا ۸۵ درصد از درآمد دانشگاه ها از طریق پژوهش است اما در کشور ما دانشگاه ها همچنان وابسته به دولت هستند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، اساسیترین لازمه تحقق اقتصاد دانشبنیان را توجه به تفکر و نوآوری و پذیرش ریسک خلاقیت جوانان دانست و گفت: اقتصاد دانش بنیان جز با اعتماد به جوانان محقق نخواهد شد. اقتصاد دانشبنیان پایه و اساسی جز جوانها ندارد و بزرگ ترین شرکتهای فناوری دنیا، توسط همین جوانان شکل گرفته است.
نایب رئیس هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی با یادآوری این نکته که فناوری، نوآوری و خلاقیت خریدنی نیست، بلکه ساختنی است، چون نوآوری و مغز به وسیله پول ایجاد نمیشود، یادآور شد: پیش از این به اشتباه تصور میکردیم که صرفا با قرار دادن بندی تحت عنوان ارتباط دانشگاه با صنعت ذیل قراردادهای صنعتی، میتوانیم به فناوری دست یابیم، یا با پول دادن به یک استاد دانشگاه، میتوانیم محصول تجاری تولید کنیم، در حالیکه کار تجاری بر مبنای اقتصاد دانشبنیان، راه و روش خاص استاندارد خود را دارد و نه بر مبنای پول دولتی، بلکه در قالب حمایت ها محقق میشود.
رییس ستاد توسعه فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، با اشاره به ایجاد ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی در راستای ادامه راه این معاونت در مسیر فرهنگسازی و ترویج اقتصاد دانشبنیان گفت: کشور در شناخت فرهنگ اقتصاد دانشبنیان مغفول مانده و دولت بدون دخالت مستقیم و انجام کار اجرایی، با ایجاد جرات و جسارت و اعتماد به جوانان، زمینه ترویج و توسعه فرهنگ اقتصاد دانشبنیان را فراهم میکند و امیدواریم با شکلگیری این ستاد و اقدامات مثبت در زمینه فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، اتفاقات مثبتی در زمینه آشنایی جامعه با اقتصاد دانشبنیان شاهد باشیم.
فرصت طلایی دست یابی به چشمانداز 1404
حمیدرضا طیبی، رییس جهاد دانشگاهی، ضمن قدردانی از فعالیتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای حمایت از فرهنگ توسعه علم و فناوری، اظهار کرد: حرکت خوبی در راستای گسترش علم و فناوری آغاز شده است و فرهنگسازی در این حوزه در بستر همکاری و تعامل، به غرور ملی و اطلاعرسانی به نسلهای آینده منجر خواهد شد.
وی با بیان اینکه جوانان کشورمان در تولید علم و فناوری توانمند هستند با تلفیق هوش و شعور، از دیرباز توانستهاند فرهنگ و تمدن ایجاد کنند، افزود: آنچه که در زمینه توسعه علمی و فناوری انجام ددهایم بسیار خوب بوده است و اگر میخواهیم اقتصادمان ملی باشد، میبایست قدم های جدی در حوزه علم و فناوری برداریم.
وی با اشاره به اینکه در حوزه تولید محصولات فناورانه و صدور کالاها و خدمات دچار مشکلاتی هستیم اظهار کرد: این موضوع که چرا اراده ملی برای شکلگیری اقتصاد دانشبنیان همچنان محقق نشده، با اراده و هنر هنرمند ، افزایش آگاهی و درک مردم نسبت به این موضوع که برای حرکت روبهجلو راهی جز روی آوردن به علم و فناوری نداریم، منجر خواهد شد.
طیبی با اشاره به اینکه برای توسعه فناوری و صنعتی فرصتهای خوبی در گذشته برای توسعه و پیشرفت کشور بر مبنای علم و فناوری وجود داشتهاند که به خوبی استفاده نشدهاند، عنوان کرد: اکنون افق 1404 فرصت طلای پیش روی کشورمان است و اقدام خوبی که در مذاکرات هستهای در راستای گسترش تعاملات و حذف تحریمها صورت گرفت، زمینه را برای استفاده بهتر از این فرصت فراهم میکند.
تقدیر و یادمان دو مستندساز برجسته کشور
در ادامه اختتامیه این جشنواره که اجرای آن را احسان علیخانی به عهده داشت، توسط معاون علمی و فناوری رییسجمهور لوح تقدیر استاد شیردل، مستندساز برجسته کشورمان تقدیم و از زحمات این فعال حوزه مستند قدردانی شد. همچنین در بخشی دیگر از این مراسم، با حضور همسر زندهیاد محمدرضا مقدسیان، از این مستندساز تجلیل به عمل آمد.
ایجاد زیرساختهای فرهنگی سینمایی با همکاری معاونت علمی و فناوری
دکتر حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی و معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در بخشی دیگر از مراسم اختتامیه سومین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی(فردا)، ضمن قدردانی از تلاش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای حمایت از فرهنگسازی حوزه علمی و فناوری و گذار از اقتصاد رانتی، از حضور بخش خصوصی در عرصه فرهنگ ابراز خرسندی کرد و ابراز امیدواری کرد حضور بخش خصوصی در عرصه های تولید فرهنگ بیش از گذشته باشد.
ایوبی با اشاره به همکاری و تعاملهای مشترک سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، این همکاری را در گسترش سینما و کاهش ریسک سینماگران خلاق و خروج از اقتصاد رانتی اثرگذار دانست و افزود: با همکاری خوب میان سازما سینمایی و معاونت علمی، امیدواریم با حمایت از خلاقیتها، زمینه گسترش هنر صنعت سینما و جلوگیری از خروج مغزها فراهم شود.
وی با اشاره به سخنان دکتر ستاری در خصوص اقتاد نفتی و آسیبهای آن، بر ضرورت و بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: حضور بخش خصوصی و سرمایهگذاریها ناشی از اقتصاد نفتی نیست، وجود نداشتن زیر ساخت های مناسب را مشکل اصلی فرهنگ و هنر کشور به خصوص سینما است و با همکاری با معاونت علمی و فناوری در قالب تفاهمنامه با ایجاد زیرساختهای لازم، زمینه رهایی از اقتصاد نفتی فراهم خواهد شد.
معاون وزیر ارشاد، با یادآور شدن ضرورت حمایت دولت از خلاقیت و نوآوری، با بیان این که ایجاد حاشیه برای فیلمساز قدرت ریسک کردن را پایین می آورد، به کاهش ریسک سرمایهگذاری در عرصههای هنری که تولید و آفرینش تاکید کرد و افزود: حاشیه های ایجاد شده باعث می شود قدرت ریسک کردن در فیلمسازان به حداقل برسد و جوانان جرات ریسک کردن پیدا نکنند اعتماد به هنرمندان و جوانان راه کاهش این ریسک است که تا حدودی در حال اتفاق افتادن است و شکلگیری شرکتهای دانش بنیان میتواند نتیجهبخش باشد.
ضرورت توجه به فرهنگسازی صنعتی و فناوری
در ادامه این مراسم، رضا پورحسین، قائم مقام معاون سیما با اشاره به رشد فیلمهای علمی و صنعتی طی سالهای اخیر، بر ضرورت حمایت از این فیلمها تاکید کرد و گفت: به موازات سینمای داستانی و انیمیشن در سه دهه گذشته در کشور، فیلم های مستند علمی و فناوری رشد قابل توجهی نداشت و چنین جشنواره هایی میتواند باعث دیده شدن این حوزه شود. ما میتوانیم با استفاده از این ابزار حرکتهای علمی و فناوری را منعکس کنیم.
پورحسین همچنین با اشاره به حمایت معاونت علمی و فناوری از گسترش فرهنگ علمی و فناوری، به تفاهم نامه همکاری سازمان صداوسیما با معاونت علمی و فناوری اشاره کرد و گفت: در قالب این همکاریها و تعامل، زمینه افزایش تولیدات در حوزه علمی و فناوری فراهم شود.
وی افزود: این همکاری مشترک، در راستای گسترش حمایت از تولیدات انجام شده و با معرفی دستاوردهای فناوری و صنعتی در قالب برنامهسازی و ارائه آن به جامعه از طریق رسانه که بر روی رسانه تلویزیونی توجه بیشتری دارد، توسعه صنعت را به دنبال خواهد داشت.
نقش مهم برگزاری جشنواره در پیشرفت صنعت و فناوری
در پایان این مراسم مهرداد اسکویی از اعضای هیات داوران بخش فیلم جشنواره صنعتی گفت: برای داشتن احساس غرور ملی و عزت نفس و افتخار به این مطلب که ایرانی هستیم، نیاز به فناوری و صنعت داریم.
اسکویی با بیان اینکه صنعت به ذهنهای خلاق سینماگران نیاز دارد و همه این ذهنها می توانند پرچمدار این حوزه باشند ابراز امیدواری با برگزاری این جشنواره پیشرفت صنعت و فناوری را از طریق سینما و هنر شاهد باشیم.
در مراسم اختتامیه سومین جشنواره ملی فیلم و عکس «فردا» با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان، حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا پورحسین قائممقام معاون سیما، دکتر علی وطنی معاون توسعه فناوری معاونت علمی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، پرویز کرمی مشاور معاون علمی و فناوری و عضو هیات داوران جشنواره، سونیا پوریامین مشاور وزیر صنعت و عضو هیات داوران، حمید فرخنژاد بازیگر و عضو هیات داوران، بهرام عظیمی عضو هیات داوران، کیوان کثیریان رییس انجمن منتقدان و هیات داوران جشنواره مسعود زنده روح عکاس و عضو هیات داوران، مهرداد اسکویی مستندساز و عضو هیات داوران، الهام زایجانی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی هنر، جمعی از فیلمسازان و عکاسان جوان حوزه مستند، علیرضا رضاداد مشاور ارشد سازمان سینمایی، مهدی فیضی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، بهزاد رشیدی رییس جهاد دانشگاهی هنر، به میزبانی جهاد دانشگاهی و دبیری مسعود نجفی، در پردیس سینمایی چارسو از هنرمندان برگزیده جوان بخشهای فیلمسازی مستند، پویانمایی و عکس تقدیر شد.