محبی با بیان اینکه پیشرفت در فناوری و تبدیل علم به ثروت یکی از شاخصهای مهم در ارائه مدل نوین حاکمیت علمی بر مبنای دین اسلام است، گفت: باید تحت گفتمان نظام اسلامی و با اولویت دادن به ارتقاء سطح کیفی زندگی، جامعه علمی را به سمت تولید فناوری و دانشفنی بومی سوق داد.
محمدابراهیم محبی؛ عضو کمیسیون عمران و نماینده مردم سنقر و کلیایی در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، گفت: صرف نظر از انتقاداتی که به جهان غرب وارد است باید پذیرفت به دلایل مختلف در بسیاری ابعاد علم و تکنولوژی بیش از ما پیشرفت کردهاند.
وی افزود: رشد، پیشرفت و توسعه غرب بیش از هر چیز مرهون تبدیل دستاوردهای علمی دانشمندان و متخصصان به فناوری است. امروزه این کشورها به تبع همین اقدام هم در صنعت و کشاورزی پیشرفته محسوب میشوند و هم بخش زیادی از درآمدهای خود را تأمین میکنند. سلطه امروز غرب در برخی کشورها و قدرتطلبی آنها نیز با اهرم پیشرفت علم، رشد فناوری و توسعه عمرانی (البته منطبق با فرهنگ غربی و نه ایرانی) امکانپذیر شده است.
محبی با بیان اینکه پیشرفت در فناوری و تبدیل علم به ثروت یکی از شاخصهای مهم در ارائه مدل نوین حاکمیت علمی بر مبنای دین اسلام است، ادامه داد: باید تحت گفتمان نظام اسلامی و با اولویت دادن به رفاه و آسایش مردم، جامعه علمی را به سمت تولید فناوری و دانشفنی بومی که مطابق با ارزشها و هنجارهای انقلاب اسلامی باشد سوق داد. به همین دلیل حرکت به سمت نهادینهشدن گفتمان دانشبنیان که هم عقل امروزی بشر آن را تأیید میکند و هم از سوی موازین دین اسلام پذیرفته شده است، امری بدیهی و ضروری به نظر میرسد.
عضو کمیسیون عمران مجلس با تأکید بر اینکه موفقیت در حوزه فناوری در گرو همکاری و تعامل همه دستگاهها و نهادها است، اظهار داشت: چه بخش قانونگذاری و چه بخش اجرایی و نظارتی کشور باید برای تسهیل روند نهادینهشدن اقتصاد دانشبنیان در همه ابعاد آن تلاش کنند و مسیر را بگونهای ترسیم کنند که ضرورتهای کشور برای بررسی کارشناسانه به دانشگاه ارجاع داده شوند. سپس نتایج کار کارشناسی در قالب پروژه ارائه شود و در نهایت این پروژه توسط خود متخصصان و با حمایت همهنهادها و دستگاهها، اجرایی شود. این روند سبب میشود در کوتاهترین بازه زمانی و با کمترین درصد خطا، کشور به نقطه مطلوب در حوزه دانشبنیان برسد.
نماینده مردم سنقر و کلیایی در مجلس ادامه داد: ایران امروز در بسیاری موارد علاوه بر تولید علم در حوزه دانشفنی و فناوری نیز موفق بوده و دستاوردهای چشمگیری داشته است؛ حوزههایی مانند هستهای، بایو، نانو و سلولهای بنیادین از این دست هستند. به همین دلیل، برای پیشرفت در دیگر حوزههای علمی و در نهایت رسیدن به توسعهپایدار و ارتقاء سطح رفاه و بالارفتن کیفیت زندگی جامعه ایرانی راهی جز سپردن امور به دست نخبگان وجود ندارد.
محبی تصریح کرد: قوانین مجلس شورای اسلامی به عنوان مهمترین مرجع قانونگذاری و نظارتی کشور باید ناظر به تسهیل روند توانمندسازی و حمایت از نخبگان باشد. البته شأن نخبگان و دانشمندان کشور بیش از مسائل اقتصادی است اما به هر حال رفع نیازهای معیشتی و فراهم کردن امکانات مالی و تجهیزاتی این افراد نقش بسزایی در ارتقاء کمی و کیفی دستاوردهای علمی آنان دارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس خاطرنشان کرد: اعتبارات پژوهشی دستگاهها و نهادهای داخلی بسیار اندک است و این نقیصه به یک ضعف مزمن تبدیل شده است که هم دولت و هم مجلس باید برای رفع آن اراده کنند. در این حوزه با مدیریت صحیح داشتهها و بکارگیری روشهای مختلف میتوان این اعتبارات را تا حد قابل قبولی افزایش داد.
وی در ادامه بنیاد ملی نخبگان را مهمترین نهاد در حوزه نخبگانی دانست و گفت: این بنیاد به عنوان نهادی فراوزارتخانهای نقش اصلی در شناسایی و حمایت از نخبگان و مستعدانبرتر بر عهده دارد و تا امروز نیز خدمات ارزندهای انجام داده است. بنیاد ملی نخبگان میتواند با طراحی برنامههای متناسب با فعالیتهای افراد زمینه را برای بروز استعداد ذاتی ایران و تبدیل قابلیتهای خدادادی به دستاوردهای خارجی فراهم کند.
محبی در پایان گفت: اقدامات شایسته تقدیر بنیاد ملی نخبگان نباید سبب شود دیگر نهادها و دستگاهها وظایف خود در قبال این افراد را فراموش کنند چراکه رسیدن به نقطه مطلوب مرهون همکاری، تعامل و استفاده از تمام ظرفیت کشور است.