قدم اول را با وام شروع کرديم و به مرور وضعيت ماليمان بهتر شد، هنوز هم با مشکلات مالي مواجه هستيم، اما با تکيه بر سرمايه علم و دانشمان توانستهايم اين مسير را جلو برويم و کارمان را ادامه دهيم.
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: کمکم بايد نگاهمان را عوض کنيم؛ همان نگاهي که ميگويد شرکتهاي شهرهاي بزرگ، از شرکتهاي شهرهاي کوچک قويتر هستند. راستش براي تغيير اين نگاه همين حالا هم دير شده است. مثلا در استان چهارمحال و بختياري، با شرکتي مواجه ميشويد که پس از 13 سال که از فعاليتش ميگذرد، قوي و بااقتدار راهش را ادامه ميدهد و پلههاي ترقي را يکي پس از ديگري ميپيمايد. اين شرکت، «توسعه ارتباطات زاگرس» است که در شهرکرد فعاليتش را آغاز کرده است و پروژههايي که انجام ميدهد، تنها به داخل استان محدود نميشود. آمنه تاجالدين مديرعامل اين مجموعه که با همراهي و کمک سه برادرش وارد شرکت شده است، بهاي فراواني براي نيروي انساني اين شرکت دانشبنيان قائل است و رمز موفقيتشان را در همدلي و همکاري ميان مديريت مجموعه و کارمندان ميداند.
حوزه کاري شرکت «توسعه ارتباطات زاگرس» چيست؟
شرکت ما در زمينه آيتي، مهندسي نرمافزار، شبکههاي کامپيوتري دوربينهاي مداربسته، برنامههاي تحت وب و اندرويد فعاليت ميکند. در واقع ما اولين شرکت دانشبنيان آيتي در شهرکرد بوديم و محصولاتي چون وايرلس اکسس پوينت، ASP Bridge عرضه کردهايم که براي برقراري شبکههاي وايرلس از آنها استفاده ميشود. طراحي و پيادهسازي سايتهاي بسياري را انجام دادهايم که برخي از آنها مربوط به خود استان بوده و برخي هم براي استانهاي ديگر مانند تهران. در زمينه برنامههاي اندرويدي، برنامه صدا و سيماي شهرکرد، بيمه سلامت شهرکرد، کانون کارشناسان و... را هم در دست کار داريم. براي شهر تهران هم برنامه بانک جامع مقالات را در دست انجام داريم که قرار است هم سايت و هم برنامه اندرويد آن نوشته شود.
بهعنوان اولين شرکتي که در شهرکرد در اين زمينه کار کرده است، عوامل موفقيت خود را چه ميدانيد؟
فکر ميکنم بيشتر از هر چيزي همکاري نيروهاي انساني مجموعه با هم خيلي خوب است و ما توانستهايم مشتريمداري خوبي داشته باشيم. هر چيزي که مشتري ميخواهد به او عرضه ميکنيم و خواست و رضايت ايشان برايمان خيلي مهم است. بنابراين در حد توان تلاش ميکنيم مشتري را از خود راضي نگه داريم. همکاران ما در شرکت، کار را از خودشان ميدانند و تلاشهايشان به خاطر حقوق نيست. ما اينجا مثل خانواده هستيم. تجربه خوبي هم طي اين سالها کسب کردهايم. اين شرکت از سال 82 فعاليت خود را آغاز کرده است. شکست هم داشتهايم ولي تجربه همان شکستها در زمان پيروزي به کمکمان آمده است.
تحصيلات شما چيست و چطور شد که مديرعاملي اين مجموعه بر عهدهتان قرار گرفت؟
من ليسانس مهندسي نرمافزار دارم، ولي از ابتدا برادرم اين شرکت را تاسيس کرده است. بعد از آن دو برادر ديگرم وارد شرکت شدند و در نهايت هم من به مجموعه پيوستم. در اصل همه موفقيتهايم را به برادرانم مديونم و اگر آنها نبودند، بهتنهايي نميتوانستم کاري از پيش ببرم. وقتي به اين شرکت آمدم، سمت مديرعاملي را گرفتم.
سرمايه اوليه کار شرکت را از کجا آورديد؟
سرمايه اوليه چنداني نداشتيم. قدم اول را با وام شروع کرديم و بهمرور وضعيت ماليمان بهتر شد. حقيقتش را بخواهيد هنوز هم در وضعيت مالي مطلوبي قرار نداريم و با مشکلات مالي مواجه هستيم، اما با تکيه بر سرمايه علم و دانشمان توانستهايم اين مسير را جلو برويم و کارمان را ادامه دهيم.
شما مدير يک شرکت دانشبنيان هستيد و اين با مديريت يک شرکت معمولي تفاوتهايي دارد. اين تفاوتها را در چه ميدانيد؟
مديريت شرکت دانشبنيان بهمراتب سختتر است. بايد جديتر باشيد و البته اين به اين معني نيست که به نيروي انساني فشار بياوريد و خستهشان کنيد. خود مدير بايد بيشتر از کارمندان تلاش کند و از طرفي آنها را درک کند. اگر بخواهد بگويد که من مديرم و کاري به کارهاي ريز ندارم و فقط مديريت ميکنم، موفق نخواهد شد. کارمند و مدير در چنين شرکتهايي بايد مثل دو دوست يا يک خانواده باشند.
کار شرکتهاي دانشبنيان، نيروي انساني خاصي را ميطلبد که ويژگيهاي خاص خود را دارند. شما چه ساز و کاري براي استخدام اين نيروها داريد و چطور آنها را در مجموعه راضي نگه ميداريد؟
همانطور که گفتم ما با نيروهاي شرکت مثل خانوادهمان رفتار ميکنيم. هر کسي که ميخواهد به اين مجموعه اضافه شود، در ابتدا دو ماه به صورت آزمايشي فعاليت ميکند تا ببينيم تلاش و انگيزه لازم براي کار در اين شرکت را دارد يا نه. البته او را رها نميکنيم، خودمان هم به او کمک ميکنيم و حتي آموزش ميدهيم. گاهي هم آنها را به کلاسهاي آموزشي خارج از مجموعه ميفرستيم. ولي لازم است که خود فرد هم زمينه دانشي لازم را داشته باشد. به همين خاطر است که کساني که پس از اين دو ماه در مجموعه ميمانند، کساني هستند که از جان و دل مايه ميگذارند. از طرفي ما هم در اين مجموعه اگر براي کسي مشکلي پيش بيايد، او را حمايت ميکنيم و در کارها به او کمک ميدهيم. به همين خاطر است که با هم همکار ميمانيم و کسي هم ناراضي نيست. اين در حالي است که ما وضعيت مالي خوبي نداريم و نميتوانيم به آنها حقوقهاي آنچناني بدهيم.
مشکلات شما بهعنوان کارآفرينان دانشبنيان چه چيزهايي است؟
يک مشکلي در سالهاي اخير وجود دارد که همه با آن دست به گريبان هستند. ببينيد ما بيشتر با سازمانهاي دولتي کار ميکنيم. در بسياري از موارد پيش ميآيد که ما کار را به آنها تحويل ميدهيم ولي زمان زيادي طول ميکشد تا آنها بودجه لازم را بگيرند و دستمزدمان را پرداخت کنند. پروژههايي هست که ما آنها را در ابتداي سال تحويل دادهايم ولي هنوز با کارفرما تسويه حساب نکردهايم. خب اين به روند کار ما لطمه ميزند و ما را با مشکلات مالي عديده مواجه ميسازد.
از سويي ديگر اين شرکتها نياز به کلاسهاي آموزشي تخصصي دارند؛ چه در زمينه کاري خودشان و چه در زمينههاي مديريتي و بازرگاني. کلاس هايي برگزار ميشود ولي بيشتر به پايتخت محدود است و براي ما امکان استفاده از آنها وجود ندارد. اگر اين کلاسها به سطح استانهاي مختلف هم بيايد، خيلي خوب ميشود. بهخصوص اکثر شرکتها در زمينه بازرگاني دچار ضعف هستند و کلاسهاي آموزشي در اين زمينه ميتواند کمک قابل توجهي به موفقيت اين شرکتها کند.
مشکل ديگري که خاص شرکت ماست که در شهرکرد هستيم، اين است که بسياري شهرکرد را يک منطقه محروم ميدانند و فکر ميکنند از پس انجام پروژههاي بزرگ برنميآييم. به همين خاطر اثبات تواناييهايمان و پروژه گرفتن از شهرهاي بزرگي مثل تهران بسيار سخت است. در حاليکه اگر همين شرکت در تهران يا اصفهان باشد، بسيار راحتتر ميتواند اين پروژهها را بگيرد و اعتماد کارفرما را جذب کند. ما براي گرفتن هر پروژه، بارها پروپوزال ميدهيم، تماس ميگيريم و کارمان را پرزنت ميکنيم، تا در نهايت کارفرما راضي ميشود از خدمات و محصولات ما استفاده کند.
در طول سالهاي مديريتتان پيشآمده برخوردي با شما شود که نشأت گرفته از تبعيضهاي جنسيتي باشد؟
نه، خوشبختانه تا امروز هر جا که رفتهام و به دفتر هر کارفرمايي قدم گذاشتهام با نهايت احترام با من برخورد شده است. حتي بعضيها تشويق هم ميکنند. فکر ميکنم در طول اين سالها زنان توانستهاند خودشان را ثابت کنند و ديگر فعاليت خانمها در عرصههاي مختلف عادي شده است. امروز مدير زن و مدير مرد با هم فرقي ندارند و اينطور نيست که کارفرمايي مدير زن را قبول نداشته باشد.
منبع: «ماهنامه سرآمد»