مقدسی تولید محصولات بازارمحور منطبق با بالاترین استانداردهای جهانی را یکی از نتایج رشد همزمان شرکتهای دانشبنیان و واحدهای R&D دانست و گفت: کاهش مصرف انرژی و هزینه، افزایش بهرهوری و همچنین ارتقاء کیفیت نیاز امروز عرصۀ تولید است.
سید مهدی مقدسی؛ عضو کمیسیون صنایعومعادن و نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به سیاستهای کلی ابلاغی اقتصاد مقاومتی، ایجاد و گسترش شرکتهای دانشبنیان و حمایت از اجتماع نخبگانی را مهمترین ارکان آن دانست.
وی با تأکید بر لزوم استفاده از تجربیات دیگر کشورها، افزود: یکی از نکات مثبت سیاستهای اقتصاد مقاومتی توجه به تجربیات کشورهایی مانند ژاپن و چین است که در سالهای اخیر توانستهآند به رشد چشمگیری در رونق اقتصادی برسند.
مقدسی با اشاره به گسترش شرکتهای دانشبنیان در سالهای اخیر، این اقدام را یکی از فعالیتهای مناسب دولت برشمرد و اظهار داشت: گسترش تفکر دانشبنیان یکی از راههای حمایت از اجتماع نخبگانی و هدایت آنان به مسیر صحیح است. به عبارت دیگر شرکت دانشبنیان بستر مناسب برای عملیاتیشدن ایده و تفکر نخبگانی را مهیا میکند. بههمین دلیل جایگاه این شرکتها چه در جامعه علمی خاصه دانشگاهها و چه در بطن جامعه باید نهادینه شود.
عضو کمیسیون صنایعومعادن مجلس ادامه داد: در سالهای اخیر با حضور اجتماع نخبگانی، تولیدات شرکتهای دانشبنیان هم در بخش محصولات و هم در خدمات توانسته بهخوبی کشور را به سمت جلو حرکت داده و با کاهش مصرف انرژی و هزینه، افزایش بهرهوری و همچنین ارتقاء کیفیت بخش زیادی از نیازهای کشور را در همه زمینهها رفع کند.
نماینده مردم اراک در مجلس توجه به واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) را مکمل گسترش شرکتهای دانشبنیان دانست و گفت: متأسفانه برخی از صاحبان صنایع واحدهای R&D را هزینه میدانند حال اینکه هرگونه هزینه در حوزه تحقیق، نوعی سرمایهگذاری محسوب میشود چراکه پس از مدتی با حصول نتایج میتوان محصولی بهتر و بازارمحور منطبق با بالاترین استانداردهای جهانی عرضه کرد و از این طریق نهتنها در بازار بومی بلکه در صادرات نیز به موفقیت رسید.
وی در ادامه به لزوم حمایت از تولیدات داخلی خاصه در عرصه دانشبنیان اشاره کرد و گفت: بدون موفقیت در سودآوری، واحدهای تولید و شرکتهای دانشبنیان نمیتوانند به حیات خود ادامه دهند بههمین دلیل علاوه بر حمایت از آنها در بخش تولید محصولات باکیفیت، نیاز است در بازار رقابت نیز از تولیدات بومی پشتیبانی شود. این امر نیز وظیفه یک نهاد و دستگاه خاص نیست بلکه همه کشور باید خود را مکلّف به مصرف تولید داخلی بدانند.
مقدسی اضافه کرد: دولت بهعنوان بزرگترین مصرفکننده باید در مواردی که کالای ساخت داخل در بازار وجود دارد، از واردات پرهیز کند. این اقدام هم به لحاظ فرهنگی تأثیرات مثبتی در جامعه دارد و هم بخشهای دیگر را به خرید تولید ایرانی متعهد میکند. از سوی دیگر کاهش هزینههای تولید، خرید تضمینی برخی تولیدات، کاهش نرخ سود بانکی و ایجاد بستر مناسب برای حضور در بازار رقابت ازجمله راهکارهایی است که میتواند موجب رونق اقتصادی شرکتهای دانشبنیان شود.
عضو کمیسیون صنایعومعادن مجلس یادآور شد: نظام تعرفه نیز باید اصلاح شود به طوریکه در مواردی که امکان تولید کالا و یا خدمات در کشور وجود دارد، تعرفه افزایش یافته و در برخی موارد که کالای وارداتی سرمایهای محسوب میشود بهمنظور ورود دانشفنی تعرفه کاهش یابد. با این اقدام فرصت رقابت برای محصولات ایرانی در بازاربومی فراهم میشود.
نماینده مردم اراک در مجلس مبارزه با قاچاق را یکی از اقدامات تحسینبرانگیز دولت در یکسال گذشته نامید و خاطرنشان کرد: رهبری معظمانقلاب در اولین دیدار با نمایندگان مجلس دهم، قاچاق را خنجر از پشت نامیدند. این بیان نشاندهندۀ ضربه سهمگین قاچاق با پیکره تولید داخل است. گرچه در سال گذشته اقدامات ارزشمند دولت سبب شد قاچاق به کمتر از نصف کاهش یابد اما ضرورت دارد این عدد باز هم تنزل کند.
مقدسی توجه به استاندارد در تولید را ضرورتی انکارناپذیر برای موفقیت در بازار قلمداد کرد و بیان داشت: استاندارد نه تنها یک وظیفه بلکه یک الزام اجتناب ناپذیر است که بدون آن نمیتوان در بازار، حتی بازار داخلی رقابت کرد.
وی با اشاره به ضرورت تصحیح فرهنگ الگوی مصرف، برگزاری جشنواره ملی فرهنگی-هنری «ایران ساخت» را اقدامی مثبت ارزیابی و خاطرنشان کرد: کشورهایی مانند ژاپن و چین توانستند با فرهنگسازی دقیق و کارشناسانه در بازه زمانی نسبتاً کمی جایگاه خود را در مبادلات جهانی تثبیت کنند. ایران نیز بدون عملیاتیشدن جلوههای اقتصاد مقاومتی نمیتواند به جایگاه مطلوب و اهداف تعیینشده برسد. این مسیر نیازمند فرهنگسازی صحیح است که البته در این بین نقش رسانهها بسیار حائز اهمیت است گرچه قوای سهگانه باید خود را پیشتاز این مسیر بدانند.