صفارزاده با اشاره به ضرورت فرهنگسازی در کارِگروهی، بر لزوم پرهیز از شو علمی تأکید کرد و گفت: باشگاه محققانسرآمد تنها زمانی میتواند نتیجهبخش باشد که اعضای آن از فردگرایی بپرهیزند و به دستاوردهای پژوهشی گروهی با چشم منفعتطلب نگاه نکنند و آن را به عنوان پلی برای ارتقاء شخصی بکار نبرد.
علیرضا صفارزاده؛ محققسرآمد رشته نانو الکترونیک محاسباتی و استاد دانشگاه پیامنور تهران در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به زمینه پژوهشی-تحقیقاتی خود، گفت: نانو الکترونیک محاسباتی در واقع مدلسازی ساختارهایی است که در آزمایشگاه سنتز میشوند.
وی افزود: تمام برهمکنشهای نانو با نظریه چگالی و با استفاده از دادهها و کمیتهای فیزیکی در محاسبات سنجیده میشود بطوریکه نتیجه محاسبه بیشترین شباهت را به آنچه در واقعیت رخ میدهد، داشته باشد. در این حوزه تحقیقی تمام رفتارهای مغناطیسی ناشی از خود اتم و یا نوع ساختار اتمهای آزاد که پیوندشان شکسته شده است و میتوانند گشتاور القا کنند مورد بررسی محقق قرار میگیرد. پس از بهینه کردن سیستم و شبیهسازی اولیه، ساختار به دانشمندان تجربیکار پیشنهاد میشود تا در صورت مهیا بودن شرایط لازم به تولید برسد.
صفارزاده با بیان اینکه دریای علم، خم رنگرزی نیست، به طولانی بودن زمان به بار نشستن نتیجه تحقیق و پژوهش اشاره کرد و ادامه داد: نتیجه برخی تحقیقات بروز عینی ندارد چراکه برای درک فیزیک پدیدهها انجام میشوند. نانو الکترونیک محاسباتی با پاسخگویی به چرایی وقوع پدیدهها، به دنبال کاهش هزینه و افزایش کیفیت است. مدل ساخته در این رشته برای تولید انبوه در اختیار دانشمندان و محققانی قرار میگیرد که در آزمایشگاه مشغول فعالیت هستند.
محققسرآمد رشته نانو الکترونیک محاسباتی در ادامه با تأکید بر ضرورت تعامل محققان با صنعت اظهار داشت: با برقراری تعامل دوسویه، از طرفی باید پروژههای تعریف شده در صنعت را به دانشگاه و محقق ارجاع داد و از طرف دیگر تولید و صنعتیکردن نتیجه تحقیقات را به متخصصان همان حوزه واگذار کرد. استاد دانشگاه قطعهساز نیست و نمیتواند هم در عرصه تحقیق سرآمد باشد و هم در زمینه صنعت وارد شود. همانگونه که مدلسازی و فیزیک قطعه متخصص میخواهد، صنعتی کردن دستاوردهای آزمایشگاهی و تحقیقی نیز به متخصص و کاربلد همان حوزه نیازمند است.
استاد دانشگاه پیامنور تهران ضمن اینکه امکانات سوپر کامپیوتری را یکی از نیازهای اولیه رشد تحقیقات نانو الکترونیک محاسباتی دانست، به ضرورت همافزایی میان محققان رشتههای مرتبط اشاره کرد و افزود: تعامل بین محققان تجربیکار و فعالان حوزه تئوری در کنار ارتقاء تجهیزات آزمایشگاهی موجب پویایی نتایج تحقیقات و کاربردیشدن مقالات علمی کشور خواهد شد.
وی اضافه کرد: متاسفانه به دلیل ضعف فرهنگی موجود، در حوزه کارِگروهی بسیار ضعیف هستیم. اکثر اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مراکز علمی به دنبال ارتقاء خود از طریق فارغالتحصیل کردن تعداد بیشتر دانشجو و انتشار مقالات بیشتر هستند که این مهم از عوامل تنزل کیفی مقالات چاپ شده است. محقق نباید دغدغه ارتقاء داشته باشد و برای دریافتی بیشتر از دانشگاه کیفیت پژوهشهای خود را فدای کمیت کند. محقق نباید اسیر جو مونتاژ مقاله شود، مگر اینشتین که روند علم جهان را دگرگون کرد چند مقاله علمی در ژورنالها به چاپ رسانده بود؟
صفارزاده با مناسب توصیف کردن ایده راهاندازی باشگاه محققانسرآمد، این اقدام را یکی از راههای ایجاد فرهنگ کارگروهی نامید و ادامه داد: باشگاه محققانسرآمد تنها زمانی میتواند نتیجهبخش باشد که اعضای آن از فردگرایی بپرهیزند و به دستاوردهای پژوهشی با چشم منفعتطلبانه نگاه نکنند و آن را به عنوان پلی برای ارتقاء شخصی بکار نبرند. حوزه تحقیق، جولانگاه افرادی است که تنها به تعالی نام ایران از راه پیشرفت علمی و فناوری فکر میکنند، افرادی که در کنج آزمایشگاهها و کتابخانهها عمر خود را وقف توسعه پژوهشی کشور کردهاند نه برخی افرادی که صرفاً! به دیوارهای دانشگاه شریف و MIT تکیه زدهاند و فقط در پی «شو علمی» و مقالهنویسی هستند.
محققسرآمد رشته نانو الکترونیک محاسباتی در ادامه با اشاره به تسهیلات دوره پسادکتری، یادآور شد: صرف گذراندن دوره پسادکتری نباید از اولویتها باشد. برطرف شدن دغدغه اشتغال، اولین نیاز فارغالتحصیل دوره دکتری برای انجام تحقیقات و پژوهشهای کاربردی در جهت رفع نیازهای کشور است. اگر پژوهشگر واقعی! امنیت شغلی داشته باشد میتواند زمان بیشتری را با تمرکز بالاتر برای تحقیق و پژوهش صرف کند.
وی دیپلماسی علمی را از ضروریات پیشرفت علمی کشور عنوان کرد و افزود: باید واقعبین بود، محقق ایرانی برای ارتقاء کیفیت تحقیقات خود نیازمند گسترش تعامل و همکاری با دانشمندان و محققانبرتر بینالمللی است. تعامل و همکاری با محققان و دانشمندان تراز اول جهان از سویی نقاط ضعف و قوت محققان داخلی را نشان میدهد و از سوی دیگر چگونگی انجام تحقیقات بینالمللی و نحوه حمله به مسئله را به محققان داخلی میآموزد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تسهیلات حضور در کنفرانسهای علمی و همکاری با محققانبرتر باید در چارچوب تعیین شده باشد تا فقط افرادی بتوانند از این امکانات استفاده کنند که میتوانند به رشد علمی کشور کمک کنند.
مطالب مرتبط:
محققسرآمد رشته شیمیفیزیک:
طرح «دستیابی به مرجعیت علمی» سبب تحرک جامعه تحقیقاتی میشود
محققسرآمد رشته شیمیآلی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد:
ایجاد امکان ارتباط محققان با مراکز پژوهشی بزرگ دنیا فرصتی استثنایی میآفریند
محققسرآمد رشته فیزیکبنیادین در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان مطرح کرد:
دستیابی به مرجعیت علمی جهان هدفی درخور ستایش است
محققسرآمد رشته نانو:
تلاش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نویدبخش آینده روشن کشور است
محقق سرآمد دانشگاه صنعتی اصفهان:
گسترش تعامل علمی با مراکز تحقیقاتی بزرگ دنیا ضرورت دارد
محققسرآمد دانشگاه دامغان:
راهاندازی باشگاه «محققانسرآمد» اقدامی انرژیزا در جامعه علمی کشور است
محققسرآمد دانشگاه صنعتی اصفهان مطرح کرد
نقش مهم دانشجویان دوره پسادکتری در ارتقاء تحقیق و پژوهش