کرین افشار گفت: تغيير نگاه استعدادهای برتر را ضروری دانست و گفت: بايد اين بچهها را با تغييرات دنيا و جهان امروز آشنا کنيم تا به جاي آنکه در پي اين باشند که پس از فارغالتحصيلي جذب وزارتخانهها و نهادهاي دولتي شوند، با توجه به دانش و توانمنديهايي که دارند، جايي را ايجاد کنند که براي چند نفر مثل خودشان هم ايجاد شغل کرده باشند.
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، تقسيم کار و تفويض اختيار، يکي از مهمترين اصول مديريت موفق در هر زمينهاي است. بنياد ملي نخبگان نيز ضمن اينکه از پيشنهادهاي استانها استقبال ميکند، با ارائه طرحهاي کلي و متمرکز و ابلاغ آنها به بنيادهاي استاني، توانسته است تا حدود زيادي از اين اصل مديريتي استفاده کند. بنياد نخبگان استان قزوين نيز به مديريت دکتر کريم افشار، يکي از قطعات اين پازل است. او در گفتوگو با «سرآمد» به معرفي بنياد نخبگان استان و طرحها و پيشنهادهاي ارائهشده پرداخته است.
ایجاد اجتماع نخبگانی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی
نامگذاري سال 95 به «اقتصاد مقاومتي؛ اقدام و عمل» از سوي رهبر معظم انقلاب اسلامي، بار ديگر ضرورت توجه به اين بخش را بر همگان روشن کرد. يقينا يکي از نهادهايي که ميتواند در اين راستا کارهاي ارزندهاي انجام دهد، بنياد ملي نخبگان و بنيادهاي استاني زيرمجموعه آن است. دکتر افشار، رئيس بنياد نخبگان درباره برنامههاي اين استان در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي گفت: «اکثر برنامهها به صورت متمرکز از طرف بنياد ملي نخبگان اعلام ميشود. البته ما هميشه پيشنهادهايي به بنياد دادهايم که گاه مثل طرح تکريم و الگوسازي به يک برنامه ملي تبديل شده است. در همين راستا براي امسال پيشنهاد ايجاد اجتماع نخبگاني براي اقتصاد مقاومتي را دادهايم.»
او در توضيح اين مطلب که اين اجتماع قرار است چه کارهايي انجام دهد، افزود: «اقتصاد مقاومتي يک مطالبه مهم است. براي آنکه بدانيم نقش ما در پازل اقتصاد مقاومتي چيست، اين اجتماع را ايجاد کرديم. من سرحلقهها را پيدا کردم و اجازه دادم تا اين سرحلقهها وظيفه پيدا کردن افراد ديگر و برگزاري جلسات را بر عهده داشته باشند. ما ميخواهيم درنهايت به اين مطلب برسيم که وظيفه ما بهعنوان استعداد برتر چيست؟ چه زيرساختهايي در حوزه مسائل حقوقي، آموزش و پرورش و... لازم است؟ و بهطور کلي چه نقاط کوري وجود دارد؟»
برنامههاي بنياد نخبگان قزوين، به همين چند مورد ختم نميشود. آنها مجمعي را تشکيل دادهاند تا هر سه ماه يک بار استعدادهاي برتر و نخبگان استان با مسئولان اجرايي استان ملاقات داشته باشند و اين افراد به اجرايي شدن برنامههاي سرآمدان استان کمک کنند. به گفته دکتر افشار، بنياد نخبگان اين استان در تلاش است تا با همکاري استعدادهاي برتر، ادبيات اقتصاد مقاومتي را به ادبيات جاري و ساري جامعه تبديل کند؛ نکتهاي که در سال گذشته نيز بارها مورد تاکيد مقام معظم رهبري قرار گرفته است.
اين استان همچنين طرح دوست علمي را ايجاد کرده است. در اين اجتماع که ماهي يک بار برگزار ميشود، افراد درباره سبک زندگي جهادي، جهانبيني، ادبيات و مفهوم آن به بحث و تبادل نظر ميپردازند. در اصل اين جمع به گروههاي مختلف تقسيم شده و در هر جلسه، يک گروه بايد نتيجه مطالعات و بحثهاي خود را بگويد. در همين راستا افراد گروه به مناطق محروم و کمبرخوردار رفتهاند تا افراد مستعد اين مناطق را شناسايي کنند.
تغییر نگاه استعدادهای برتر،ضرورت دارد
رئيس بنياد نخبگان استان قزوين، تغيير نگاه استعدادهای برتر را يکي از مهمترين مسئوليتهاي بنياد دانسته و در اينباره گفت: «بايد اين بچهها را با تغييرات دنيا و جهان امروز آشنا کنيم تا به جاي آنکه در پي اين باشند که پس از فارغالتحصيلي جذب وزارتخانهها و نهادهاي دولتي شوند، با توجه به دانش و توانمنديهايي که دارند، جايي را ايجاد کنند که براي چند نفر مثل خودشان هم ايجاد شغل کرده باشند.»
از آنجاييکه فعاليتهاي بنياد ملي نخبگان به صورت متمرکز و هماهنگ اتفاق ميافتد، بسياري از فعاليتها نيز در بين بنيادهاي استاني مشترک است. دکتر افشار درباره اين فعاليتهاي مشترک بيان کرد: «در بحث شناسايي استعدادهاي تحصيلي، به دانشگاهها فراخوان فرستاديم تا در سامانه ثبتنام کنند. مدارک اين افراد ارزيابي شد، معرفي شد و مورد تاييد قرار گرفت و جوايز آنها براي نيمسال اول و دوم تحصيلي نيز به آنها اعطا شد. البته بنيادهاي استاني نقشي در ارزيابي و دادن تسهيلات ندارند.» از ديگر کمکهايي که اين بنياد به استعدادهاي برتر استاني کرده است، ميتوان به ابلاغ شرايط گرفتن تسهيلات و موارد اينچنيني به پارکهاي علم و فناوري اشاره کرد. همچنين اگر در اين مسير براي کسي مشکلي وجود داشته باشد و فرايند انجام کارش بيش از حد معمول طولاني شود، ميتواند با مراجعه به بنياد نخبگان استان، از کمکها و پيگيريهاي آنها استفاده کند.
ایجاد کارگروه کشاورزی و بهرهگیری از تجربیات آن
دکتر افشار درباره ايجاد کارگروههاي تخصصي در اين بنياد گفت: «ما در سال گذشته کارگروه کشاورزي را ايجاد کرديم. در اصل هدفمان اين بود به جاي آنکه چندين کارگروه داشته باشيم و همه آنها هم بينتيجه بماند، يک کارگروه را به نقطه خوبي برسانيم و بتوانيم از تجربيات و نقاط ضعف و قدرت آن، براي کارگروههاي بعدي استفاده کنيم. در همين راستا آهسته و با برنامه پيش رفتيم و تصميم داريم اشتباهاتمان را در کارگروه بعدي که کارگروه مديريت شهري است، تکرار نکنيم.»
او همچنين به نخبگاني که خاستگاهشان استان قزوين بوده است، اشاره کرد و گفت: «در اين ميان ميتوان به دکتر علياکبر صالحي، بهاءالدين خرمشاهي و موسوي گرمارودي اشاره کرد. همچنين دکتر عزيزي که از پزشکان بنام است و کتاب زندگينامه او در سال گذشته به چاپ دوم رسيده، در همين دسته قرار ميگيرد. بهعلاوه جواد صالحي، برنده جايزه علامه طباطبايي و دکتر سيدحسين صفايي از نخبگان استان قزوين هستند که براي دکتر صفايي که او نيز برنده جايزه علامه طباطبايي است، سال گذشته مراسم تکريم برگزار شد. سال گذشته برنامه نوشتن زندگينامه دکتر علياکبر صالحي را شروع کرديم که امسال رونمايي خواهد شد.»
نقاط قوت بنیاد نخبگان قزوین
رئيس بنياد نخبگان قزوين، اصليترين نقطه قوت اين استان را تعامل خوب با دستگاههاي اجرايي عنوان کرد و افزود: «به دليل رابطه خوبي که با دستگاههاي اجرايي داريم، بسياري از هزينههاي برنامههايمان را اين دستگاهها پوشش ميدهند و تقبل ميکنند.»
او در پايان رابطه خوب و قوي با نخبگان استان را هم ديگر نقطه قوت قزوين دانست و گفت: «به دليل آنکه خودم تحصيلکرده دانشگاه شريف هستم، شرايط و روحيات اين افراد را بهخوبي درک ميکنم و توانستهام رابطه خوب و نزديکي با المپياديها و استعدادهاي برتر برقرار کنم که به پيشبرد اهدافمان در بنياد نخبگان استان کمک زيادي کرده است.»
منبع: «ماهنامه سرآمد»