آیتالله صفاییبوشهری گفت: نهادهای فرهنگی مانند صداوسیما و بخشهای علمی مانند پارکهای علموفناوری و شرکتهای دانشبنیان باید «تولید نخبگانی» را به گفتمان خود تبدیل کنند تا کشور با مدیریتی جهادی در علم و فناوری، در بیست سال آینده و در نظمنوینجهان حرفهای بیشتری داشته باشد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ آیتالله صفاییبوشهری؛ نماینده ولیفقیه در استان امامجمعه بوشهر با بیان اینکه مسئله علم یکی از مسائل فطری، بدیهیات و مستقلات عقلی و اثباتی در اذهان بشر است، گفت: توصیۀ تمام ادیان الهی و بشری برای تحصیل علم، ارشاد به حکم عقل و فطرت است.
وی با اشاره به اینکه علم اولین چیزی که خداوند متعال بعد از خلقت انسان به او عنایت کرد، افزود: انسان با کسب علم به جهانی بزرگ تبدیل میشود و به قدرتی دست مییابد که میتواند بر پدیدهها، کهکشان و رازهای آن نیز مسلط شود. در واقع علم است که سرمایههای بالقوه جهان را بالفعل کرده و در اختیار انسان قرار میدهد.
آیتالله صفاییبوشهری اضافه کرد: بنیان تمام تمدنها بر پایههای علمی استوار است چراکه انسان از جهل گریزان بوده و این ویژگی در فطرت او قرار دارد؛ البته باید مراقب بود علم انسان را به سمت خداوند متعال سوق دهد.
امامجمعه بوشهر با اشاره به پیشرفتهای موجود در علوم تجربی، گفت: رشد بسیار خوبی در ریاضیات و شیمی و فیزیک حاصل شده است اما هنوز تا نقطه مطلوب فاصله بسیار است چراکه امروزه علوم پیچیدگی و گستردگی بسیاری دارند. از سوی دیگر از علومانسانی نیز نباید غافل شد چراکه این شاخه جهتدهنده به مسیر زندگی انسان است.
وی علم را مهمترین اهرمقدرت در دنیای امروز دانست و اظهار داشت: سلطه بر مراکز قدرت، ایجاد شبکههای سرمایهداری، امپریالیسم علمی و استثمار ازجمله اهداف کشورهای ابرقدرت است و بههمین دلیل علوم و فناوریهای نوین و استراتژیک را مصادره کرده و روی جذب دانشمندان، مصادره کردن گزارههای علمی، تهدید، تطمیع و ترور شخصیتهای علمی متمرکز است. باید دانست اگر علم در مسیر انحراف قرار بگیرد، پیشرفت و توسعۀ آن سبب استثمار و استعمار و اگر به راه صحیح در بستر انسانی هدایت شود زمینهساز توسعۀپایدار و پیشرفت خواهد بود.
آیتالله صفاییبوشهری شتاب دادن به رشد علمی و فناوری را از ملزومات امروز کشور دانست و تصریح کرد: کشور باید زمینههای علمی خاصه در علوم هستهای، هوافضا و بیوتکنولوژی به جایگاه مطلوب برسد. برای رسیدن به این نقطه طراحی نقشۀجامع علمی فوقروز و تهیۀبانک اطلاعاتِ موضوعات با مشخص کردن سهم دانشمندان و مراکز علمی ازجمله اقدامات ضروری است.
نماینده ولیفقیه در استان بوشهر با تأکید بر لزوم حمایت مالی از پروژههای تحقیقاتی و افزایش سرانۀ پژوهشی، یادآور شد: صرف هزینه در این حوزه سرمایهگذاری است چراکه سبب رشد علمی و البته زایش علمی میشود.
امامجمعه بوشهر افزایش تولیدات نخبگانی را ضروری دانست و گفت: مسیر باید بهگونهای طراحی شود که اجتماع نخبگانی برای ارتقاء سطح علمی و توان پژوهشی خود و همچنین تبدیل دانستهها به فناوری و در نهایت محصول، حرکتی سریعتر داشته باشد. از سوی دیگر ابزارهای فرهنگی مانند صداوسیما و بخشهای علمی مانند پارکهای علموفناوری و شرکتهای دانشبنیان تولید نخبگانی را به گفتمان خود تبدیل کنند تا کشور با مدیریتی جهادی در علم و فناوری، در بیست سال آینده و در نظمنوینجهان حرفهای بیشتری داشته باشد.
براساس این گزارش، دومین کرسی آزاداندیشی نخبگان و سبک زندگی اسلامی- ایرانی با موضوع بررسی دیدگاه اسلام در خصوص تعالی علمی با همکاری بنیاد نخبگان استان بوشهر و دانشگاه خلیج فارس در تالار فردوسی این دانشگاه برگزار شد و نخبگان، سرآمدان و دانشگاهیان به بحث و تبادلنظر درخصوص تعالی علمی و جایگاه علمی ایران در بین کشورهای جهان پرداختند.