حجتالاسلام و المسلمین سید ناصر موسوی لارگانی ضمن تأکید بر نقش معاونت علمیوفناوری رئیسجمهور و بنیاد ملی نخبگان در تولید کالای ایرانی توسط نخبگان و سرآمدان کشور، گفت: این دو نهاد بیش از دیگر دستگاههای اجرایی و سیاستگذاری با حوزه نخبگان در ارتباط هستند و هرگونه حمایت از آنها، در واقع حمایت از تولید داخلی و توسعه پایدار کشور است.
حجتالاسلام و المسلمین سید ناصر موسوی لارگانی؛ نایب رئیس کمیسیون اقتصادی و نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، فراهم کردن بستر لازم برای عملیاتی شدن ایدههای نخبگان را مهمترین دلیل پیشرفت کشورهای توسعهیافته دانست و گفت: بخش قابل توجهی از بودجه کشورهای پیشرفته به ایدهپردازی تخصیص داده میشود چراکه پیشرفت همهجانبه هر کشور در گرو توجه به نخبگان و توسعه دانش و فناوری است.
وی با بیان اینکه حمایت از ایدهپردازی نخبگان یعنی احترام به علم و دانش این افراد، بر ضرورت تقویت و تثبیت بیش از پیش جایگاه معاونت علموفناوری رئیسجمهور و بنیاد ملی نخبگان تأکید کرد و افزود: این دو نهاد بیش از دیگر دستگاههای اجرایی و سیاستگذاری با حوزه نخبگان در ارتباط هستند و هرگونه حمایت از آنها، در واقع حمایت از توسعه کشور است. در این بین مجلس نیز میبایست بودجه کافی را برای پیشبرد اهداف تعیین شده در سند راهبردی کشور در امور نخبگان، برای این دو نهاد در نظر بگیرد.
موسوی لارگانی اضافه کرد: در حال حاضر از هر هزار ایده مطرح شده توسط نخبگان و سرآمدان علمی و فناوری، تنها دو-سه ایده عملیاتی میشود که این خود بیانگر ضرورت حرکت کشور به سمت تبدیل ایده نخبگان به محصول صنعتی و قرار گرفتن آن در چرخه اقتصاد و تولید انبوه است.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: در کشورهای صنعتی که در بازار رقابت جهانی از جایگاه خوبی برخوردار هستند، نقش ایدهپردازی در رشد اقتصادی کمتر از صنعت نیست؛ ژاپن نمونهای خوبی از این دست کشورها است. این درحالیست که در کشورهای کمترتوسعهیافته نخبگان که در حقیقت ایدهپردازان اصلی جامعه هستند، جایگاه مشخص و معینی ندارند.
وی در ادامه به ظرفیت دانشمندان غیرمقیم اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: علاوه بر حضور تعداد بسیاری از نخبگان در کشور و ظرفیتهای بینظیر آنان، برخی از دانشمندان و نخبگان ایرانی که در خارج از کشور فعالیت میکنند، به دلیل سطح علمی بالای خود و برخورداری از امکانات مناسب مراکز تحقیقاتی دنیا، نقش بسزایی در رشد علمی و صنعتی جهان دارند که بنیاد ملی نخبگان و معاونت علموفناوری رئیسجمهور میتوانند از این ظرفیت در راستای تحقق اهداف کشور در حوزه نخبگان برخوردار شوند. البته دست یافتن به این مهم نیازمند همکاری مجلس، وزارت علوم و وزارت بهداشت با این دو نهاد است.
موسوی لارگانی با اشاره به لزوم ترویج فرهنگ استفاده از کالای دانشبنیان ایرانی، اظهار داشت: کالای دانشبنیان ایرانی نیاز به حمایت دارد حتی اگر در ابتدا کیفیت آن کمتر و هزینه تولید و عرضه آن به بازار بیش از نمونههای مشابه خارجی باشد؛ این حمایت منتج به تبدیل کالای ایرانی به یک برند ایرانی خواهد شد. با این قبیل حمایتها انگیزه تولیدکننده ایرانی افزایش و کیفیت کالای تولید شده ارتقاء چشمگیری خواهد داشت.
وی افزود: حتی اگر ایده نخبگان و سرآمدان در نگاه اول عملیاتی به نظر نرسد، هیچ فرد و یا ارگانی، چه دولتی و چه مجلسی، نباید با برخورد سرد با این افراد، آنان را سرخورده و موجب از بین رفتن انگیز این افراد شود. حمایت ملت، مجلس و دولت از کالای ایرانی علاوه بر تمام مزیتهای عنوان شده، نقش بسزایی در اشتغالزایی پایدار و جلوگیری از خروج ارز دارد.
وی موفقیت کالای ایرانی در بازار داخلی و جهانی را لازمه اقتصاد پویا دانست و عنوان کرد: میتوان با نگاه اقتصادی به حوزه علم و فناوری نگریست. اقتصاد پویا و اقتصاد دانشبنیان با نوسان قیمت نفت و خروجیهای منابع و معادن طبیعی دچار نوسان نخواهد شد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به منویات و تأکیدات رهبری در ترویج فرهنگ رونق و استفاده از کالای دانشبنیان داخلی اظهار داشت: متاسفانه در بحث اقتصاد مقاومتی، رونق تولیدات داخلی، توسعه پارکهای علموفناوری، نهادینه شدن گفتمان دانشبنیان و دیگر مباحث مطرح شده از سوی رهبری در حوزه اقتصاد دانشبنیان، مسؤلان و نمایندگان عملکرد خوبی نداشتند و در این حوزهها بیش از عمل به آنچه رهبری فرمودهاند شاهد سخن هستیم.
وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی زاده اقتصاد دانشبنیان و رونق اقتصاد دانشبنیان در گرو ترویج و موفقیت کالای ایرانی در بازار رقابت و آن نیز منتج از افزایش کیفیت کالای تولید شده است. به همین دلیل همه ارگانهای حکومتی از مجلس گرفته تا دولت و حتی قوه قضائیه باید خود را موظف به استفاده از کالای ایرانی بدانند. متاسفانه تا حدودی اعتماد به مصرف کالای داخلی در بازار از بین رفته است که این مهم نیازمند اعتمادسازی مجدد و فرهنگسازی دارد. این فرهنگسازی باید در وهله اول در مجلس، دولت و دیگر نهادهای وابسته به نظام انجام شود. البته لازم به ذکر است تولیدکنندگان نیز باید تمام تلاش خود را برای ارتقاء کیفیت کالای مصرفی بکار گیرند.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان ضرورت افزایش بودجه معاونت علموفناوری رئیسجمهور و بنیاد ملی نخبگان در بوجه سالیانه گفت: حمایت از نخبگان و سرآمدان علمی و فناوری جامعه مهمترین اقدام در جهت تحقق توسعهپایدار و اقتصاد مقاومتی است؛ با توجه به اینکه این افراد غالباً نیازها و مسائل خود را از طریق ارتباط با معاونت علموفناوری رئیسجمهور و بنیاد ملی نخبگان مرتفع میکنند، هرگونه افزایش بودجه و یا تلاشی که به تثبیت جایگاه این دو نهاد در جامعه کمک کند، ضروری و قابل تقدیر است.
وی ضمن بیان اینکه تربیت نیروی انسانی متخصص یکی از مهمترین وظایف نخبگان در قبال جامعه خود است، به ضرورت نیازسنجی در حوزه نخبگان اشاره کرد و گفت: معاونت علمیوفناوری رئیسجمهور و بنیاد ملی نخبگان باید با استفاده از نظرات و پیشنهادات نخبگان و سرآمدان عرصههای مختلف علم و فناوری، قوانین زاید و خلاءهای قانونی موجود را تدوین و به مجلس ارائه کند تا در یک هماهنگی و تعامل دوسویه، مجلس قوانین جدید را به تصویب برساند. در حال حاضر مجلس آمادگی اصلاح قوانین برای تسهیل فعالیتهای نخبگانی را دارد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به سهم حوزه نخبگانی در بودجه سال جاری خاطرنشان کرد: مجلس نه تنها بودجه پیشنهادی دولت در امور مرتبط با نخبگان را کاهش نخواهد داد بلکه در صورت درخواست مسؤلان ذیربط آمادگی لازم برای افزایش بودجه از محل کاهش بخشهای غیرضروری را دارد.
وی حمایت از نخبگان را عامل احیای اقتصاد کشور عنوان کرد و اظهار داشت: در بسیاری موارد طرح ایده اولیه هزینهبر است و افراد استطاعت پرداخت این هزینه را ندارند؛ در این موارد نیز باید شرایط به نحوی فراهم شود که نخبگان و سرآمدان بدون توجه به بارمالی، ایده خود را مطرح و برای تبدیل آن به محصول صنعتی و اقتصادی قابل رقابت در بازار پیشبینیهای لازم را به عمل آورند.
وی در پایان گفت: برنامه ششم در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است و دولت میتواند در صورت صلاحدید تا پیش از تقدیم برنامه به رهبری و تصویب ایشان، پیشنهادات خود را برای افزایش بودجه حوزه نخبگان و عرصه علموفناوری ارائه دهد.