طبيعي است که نوع شخصيتي که داريم روي شرايط کاري خودمان و کل تيمي که عضو آن هستيم، اثر بگذارد.با اين حساب چطور ميتوان شخصيتهاي مختلف را کنار هم چيد تا بهترين نتيجه را از يک پروژه کاري مشترک گرفت؟
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: برخي از افراد آرام و سازشکارند در حالي که بعضيها خيلي سر و صدا راه مياندازند و پرخاشگرند. ما با همين شخصيت وارد بازار کار ميشويم، در يک پروژه مشترک همکاري ميکنيم و... پس طبيعي است که نوع شخصيتي که داريم روي شرايط کاري خودمان و کل تيمي که عضو آن هستيم، اثر بگذارد. خب، با اين حساب چطور ميتوان شخصيتهاي مختلف را کنار هم چيد تا بهترين نتيجه را از يک پروژه کاري مشترک گرفت؟
16 ويژگي شخصيتي انسان
روانشناسان تاکنون تحقيقات فراواني را در اين زمينه انجام داده و توانستهاند به 16 ويژگي شخصيتي پي ببرند. البته اين ويژگيها دوگانه هستند يعني در انتهاي دو طيف قرار ميگيرند. اين 16 ويژگي شخصيتي به عنوان منابع پايدار در تعيين رفتار شناخته ميشوند و ميتوان به وسيله آنها رفتار فرد را در موقعيتهاي خاص پيشبيني کرد.
شاخص مايرز بريگز براي شناسايي ويژگيهاي شخصيتي
شاخص مايرز بريگز يکي از متدوالترين چارچوبهايي است که براي شناخت شخصيت به کار ميرود و شامل 100 پرسش شخصيتي است که فرد آزمونشونده بايد بر اساس نوع احساسي که در موقعيتهاي خاص دارد يا اقدامي که در يک وضع خاص انجام ميدهد، به اين سوالات پاسخ دهد.
بر اين اساس، افراد برونگرا که معمولا در قضاوت شهودي عمل ميکنند و اهل تفکر هستند، رويايي محسوب ميشوند. آنها داراي مغز متفکر هستند و ميتوانند عقايد و نظرات جديدي ارائه کنند و به آنها جامه عمل بپوشانند. از ويژگيهاي اين دسته از افراد اين است که جدي، سرسخت، بدبين، مستقل، مصمم، متهور يا گستاخ هستند. برونگراها احساساتي و اهل تفکر هستند، درباره امور بر مسند قضاوت مينشينند و اظهار نظر ميکنند. اينها کساني هستند که از نظر سازماندهي در سطح بالايي قرار دارند. اين افراد اهل عمل، واقعگرا و طرفدار واقعيت هستند. آنها شيوه انديشه طبيعي و براي امور بازرگاني، تجاري و فنون مکانيکي شايستگيهاي لازم را دارند. اين دسته از افراد دوست دارند که فعاليتها را سازماندهي کنند و به اداره امور بپردازند. کساني که برونگرا، احساساتي، اهل تفکر و انديشيدن هستند، در گروهي قرار ميگيرند که به آنها اصولگرا گفته ميشود. چنين افرادي به سرعت عمل ميکنند و رک و بيآلايش هستند. اين افراد براي حل مساله پرمايهاند و به کارهاي تکراري و عادي سازمان تن نميدهند. کتابي که درباره سيزده فرد موفق در امور تجاري به چاپ رسيده، شخصيتهايي را که جزو بنيانگذاران اپل، فدرال اکسپرس، اتومبيل هوندا، مايکروسافت، سوني و باشگاه پرايس بودهاند، معرفي ميکند و نشان ميدهد که اين سيزده نفر همگي جزو گروههاي شخصيتي بودهاند که اهل تفکر، صاحب راي و نظر و داراي قضاوت شهودي هستند. نتيجه اين تحقيق وقتي جالبتر ميشود که بدانيد فقط 5 درصد از جامعه امريکا را افرادي تشکيل ميدهند که اهل تفکر و صاحب راي هستند. بد نيست بدانيد که هر سال دو ميليون آمريکايي که ميخواهند در شرکت اپل، تلفن و تلگراف آمريکا، اکسان، جنرال الکتريک و شرکت 3-ام و... مشغول به کار شوند بايد از اين مرحله آزمون بگذرند.
الگوي مبتني بر 5 ويژگي شخصيتي
در سالهاي اخير تحقيقات متعددي درباره الگوي شخصيت انجام شده که 5 عامل موثر را در اين خصوص روشن کرده است.
1. برونگرا: اينها افرادي هستند که پيوسته اظهار نظر ميکنند.
2. سازشکار: اين افراد داراي روحيه همکاري، قابل اعتماد و مطمئن هستند.
3. باوجدان: اين افراد مسئوليتپذير، وابسته و هدفگرا هستند.
4. از نظر احساسات باثبات: اين افراد آرام هستند و در برابر تنش احساس امنيت ميکنند. احساساتي هستند و گاهي هم در برابر تنش احساس ناامني ميکنند.
5. با آغوش باز تجربه ميآموزند: اين افراد خيالپرداز، هنرگرا و اهل تعقل و تفکرند.
تناسب شخصيت با شغل
بديهي است که افراد مختلف ويژگيهاي شخصيتي متفاوتي هم دارند اما از طرف ديگر مشاغل هم از همين ويژگي برخوردار هستند. در اين زمينه تحقيقات زيادي انجام شد و بالاخره متخصصان به اين نتيجه رسيدند که رضايت يک شخص با تمايل وي به ترک شغل، به درجه يا ميزاني بستگي دارد که شخصيت او با محيط شغلياش تناسب دارد.
منبع: «ماهنامه دانش بنیان»