ایزدپناه گفت: در حوزه نخبگانی، اهمیت اخلاق اگر بیشتر از دستاوردهای علمی نباشد، قطعاً کمتر نیست و چه اخلاقی بالاتر از ترجیح دادن مصالح اجتماعی به منافع شخصی.
کرامتالله ایزدپناه؛ برگزیده جایزه علامه طباطبایی و چهرهماندگار علمی کشور در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، تکریم بزرگان و مفاخر علمی کشور را اقدامی مناسب در راستای الگوسازی برای جوانان برشمرد.
وی افزود: ادای احترام به مقام علمی بزرگان کشور در همه حوزههای علمی، هنری و فرهنگی و همچنین تجلیل از خدمات ارزنده آنان در راه تعالی و پیشرفت کشور، بهترین راه برای نشان دادن مسیر صحیح به جوانان است.
ایزدپناه اعطای جایزه علامهطباطبایی را اقدامی مناسب در حوزه نخبگانی دانست و ادامه داد: این اقدام بنیاد ملی نخبگان در خور تقدیر است چراکه علاوه بر بُعد فرهنگی و الگوسازی، به لحاظ مالی نیز تسهیلات این جایزه دست نخبگان را برای اثرگذاری بیشتر در جامعه باز میگذارد. استفاده از تسهیلات این جایزه توانست بخش بسیاری از موانع مالی نخبگان را بردارد و آنان را در راه تربیت دانشجویانبرتر یاری کند.
عضو هیأتعلمی دانشگاه شیراز یادآور شد: علیرغم تمام اقدامات مناسب انجامشده در حوزه نخبگان و نتایج خوب بدستآمده، هنوز تا نقطه مطلوب فاصله است که طی شدن این مسیر به همکاری و تعامل همه کشور نیاز دارد.
چهرهماندگار علمی کشور در ادامه «اخلاقگرایی» را مهمترین رکن شخصیتی نخبه عنوان کرد و بیان داشت: جوان امروزی باید بداند، نخبه و سرآمد علاوه بر نوآوری و اثرگذاری بیبدیل در جامعه، بر مدار اخلاق حرکت کرده و همواره در وجود خود نسبت به سرزمینمادری احساس دین میکند. در این عرصه اهمیت اخلاق اگر بیشتر از دستاوردهای علمی نباشد، قطعاً کمتر نیست و چه اخلاقی بالاتر از ترجیح دادن مصالح اجتماعی به منافع شخصی!
عضو هیأتعلمی دانشگاه شیراز با اشاره به لزوم حضور فعال مستعدانبرتر در چرخه خدمترسانی به جامعه، فراهمشدن امکانات و ابزار لازم را یکی از راههای نگهداشت این افراد دانست و اظهار داشت: باید انگیزه را در جوان مستعدبرتر افزایش داد. مستعدبرتر برای رسیدن به نقطه اثرگذاری علاوه بر آموزش، به امکانات و تجهیزات نیاز دارد و این موضوع در مقطع دکتری اهمیت بیشتری دارد چراکه دانشجویان در این دوره باید بیش از هر چیز فکر و توان خود را در پژوهش و تحقیق بکار گیرند.
وی تصریح کرد: «دیده شدن» بهترین تشویق برای مستعدانبرتر است. فرد زمانی که بداند فعالیتها و عملکردش رصد میشود و در صورت دستیابی به موفقیتها مورد تشویق قرار خواهد گرفت، شور و اشتیاق بیشتری برای ادامه فعالیتهای خود احساس میکند.
برگزیده جایزه علامه طباطبایی با اشاره به موضوع اشتغال دانشگاهیان، خاطرنشان کرد: موضوع اشتغال دانشگاهیان با پذیرش بیرویه و بیشازنیاز دانشجو در دورههای مختلف به معضل اشتغال تبدیل شد. در سالهای اخیر گویی پذیرش دانشجو خاصه در تحصیلاتتکمیلی به رقابتی بین دانشگاهها و مؤسسات آموزشعالی تبدیل شده است؛ البته رقابتی ناسالم. هر مرکز بدون توجه به توان، قابلیتها و داشتههای سختافزاری و نرمافزاری خود، به پذیرش دانشجو اقدام کرد و همین روند کمّیت را به قیمت تنزل کیفیت، افزایش داد.
ایزدپناه اظهار داشت: فارغالتحصیلی این تعداد دانشجو و ورود آنان به بازارکار از سویی و از سوی دیگر ایجاد توقع در دانشآموختگان از عوامل مهم بهوجود آمدن معضلی به نام اشتغال دانشگاهیان است. علاوه بر همه این موارد، دانشآموخته دانشگاهی در اغلب مواقع هیچ تصویر و ذهنیتی از بازارکار رشته تحصیلی خود ندارد و در دوران تحصیل نیز به دلایل مختلف مانند عدموجود امکانات مناسب نتوانسته است در حوزه پژوهش به صورت جدی وارد شود و در نهایت به اخذ مدرک اکتفا کرده است.
وی در پایان گسترش فضای کارآفرینی را از نیازهای امروز جامعه علمی کشور برشمرد و گفت: در شرایطی که دولت و دانشگاه از پذیرش نیرویانسانی اشباع شده است، ورود به عرصه کارآفرینی ناگزیر است اما باید دانست تنها زمانی در عرصه کارآفرنی موفقیت حاصل میشود که پیشنیازهای آن بهخوبی رعایت شود. برنامهریزی پویا، حمایت و رصد مستمر نهادهای تسهیلگر و همچنین پشتکار فردی از ضروریات موفقیت در این عرصه است.