کارآفرين و مدير موفق، جف بزوس که نامش با سايت بزرگ «آمازون» گره خورده در دوران جوانی به خاطر حضور در استارتآپها حتي پيشنهادهاي شغلي وسوسهانگيزي را براي کار در شرکت اينتل، بل لبز و... رد کرد.
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: کارآفرين و مدير موفق امريکا، جف بزوس که نامش با سايت بزرگ و محبوب «آمازون» گره خورده است، 12 ژانويه سال 1964 در نيومکزيکو به دنيا آمد و از سنين خيلي پايين علاقه به سيستم هاي کامپيوتري را نشان داد. پدرخوانده او که مدير کمپاني اکسون است و پدربزرگش که بازنشسته سازمان انرژي اتمي بود، اين علاقه را خيلي زود کشف کردند. بزوس در دانشگاه پرينستون در رشته علوم کامپيوتر و مهندسي الکترونيک درس خواند و پس از فارغ التحصيلي کار خود را در والاستريت شروع کرد، اما پيش از آن تجربه همکاري با استارتآپهاي مختلف از جمله فيتل را داشت. به خاطر حضور در اين استارتآپها حتي پيشنهادهاي شغلي وسوسهانگيزي را براي کار در شرکت اينتل، بل لبز و... رد کرد.
او در سال 1990 توانست به مقام جوانترين معاون شرکت سرمايهگذاري دي. اي. شاو برسد و چهار سال بعد شغل پردرآمد خود را ترک کرد تا آمازون را راه بيندازد. ايده بسيار پرخطر بزوس در زمينه تجارت الکترونيک، راهاندازي يک کتابفروشي مجازي بود که امروز به يکي از موفقترين طرحهاي تجاري در سراسر دنيا تبديل شده است. بزوس در سال 2013 واشنگتن پست را نيز در يک معامله 250 ميليون دلاري خريداري کرد.
بزوس از همان دوران کودکي نشان داده بود که با هم سن و سالانش فرق دارد. او در نوجواني گاراژ منزل پدر و مادرش را تبديل به لابراتوار کرد و اختراعاتش را دور و بر منزل پخش کرد. او در همين دوران همراه خانوادهاش به ميامي رفت و در طول دوران تحصيل در دبيرستان، اولين بيزينس خود را با نام انستيتو رويا راه انداخت که يک کمپ تابستاني آموزشي براي دانشآموزان سال چهارم تا ششم بود.
آمازون؛ پيشگام در عرصه تجارت الکترونيک
بزوس براي راهاندازي کمپاني نوپاي خود مجددا سراغ گاراژ خانهاش رفت و کار ساخت نرمافزار را با چند کارمند شروع کرد. او بهمرور کارش را به يک خانه دو اتاق خوابه گسترش دارد که مجهز به سه نرمافزار ميکرواستيشن بود و به سايت آزمايشي بزوس و همکارانش تبديل شد. با آماده شدن نسخه بتا بزوس از 300 نفر از دوستانش خواست آن را امتحان کنند و سپس آمازون را که نامش با الهام از رودخانه بر پيچ و خم امريکاي جنوبي انتخاب شده بود، در تاريخ 16 جولاي سال 1995 بازگشايي کرد. موفقيت اوليه آمازون غيرمنتظره بود. اين سايت بدون هرگونه تبليغ رسانهاي در طي سي روز اول شروع کارش توانست محصولات خود را در امريکا و 45 کشور خارجي بفروشد و در دو ماه به فروش 20 هزار دلار در هفته دست يابد که بسيار بيشتر از رقمي بود که بزوس و همکارانش در ابتداي کار پيشبيني کرده بودند.
ايده اوليه راهاندازي آمازون زماني به فکر بزوس رسيد که او فهميد تعداد وبسايتهاي فعال در آن زمان در طي يک سال رشدي معادل 2300 درصد را تجربه کرده است و اين رقم عقل از سرش پراند! بزوس ميخواست راهي پيدا کند که بتواند در اين رشد سهيم باشد. بنابراين سعي کرد کالاهايي را پيدا کند که ميتوان آنها را به بهترين شکل ممکن به صورت مجازي و آنلاين به مشتريها فروخت. در ليست 20 تايي که تهيه کرده بود، به نظرش رسيد کتاب بهترين گزينه است و همه آيندهاش را روي آن سرمايهگذاري کرد.
بزرگترين فروشگاه اينترنتي و سود 17 ميليارد دلاري
آمازون در سال 2007 عمومي شد و در آن زمان بسياري از تحليلگران روي اين موضوع بحث ميکردند که آيا اين سايت در حاليکه خردهفروشان سنتي در حال ارتقاي کار خود به سايتهاي اينترنتي هستند، ميتواند به حيات خود ادامه دهد؟ دو سال بعد مشخص شد که آمازون نهتنها ميتواند سر پا بماند بلکه با پيشي گرفتن از رقبا به رهبر تجارت الکترونيک تبديل شد.
در سال 1988 عرضه سيدي و نوارهاي ويدئويي هم توسط آمازون آغاز شد و کمي پس از آن آمازون از طريق مشارکت در عمده فروشي شروع به فروش لباس، اسباببازي، تجهيزات الکترونيکي و... کرد. در حاليکه بسياري از داتکامها در اوايل دهه 90 ميلادي ورشکسته شدند، فروش سالانه آمازون از 510 هزار دلار در سال 1995 به 17 ميليارد دلار در سال 2011 رسيد.
اين سايت در حال حاضر بيش از 60 هزار لينک مختلف دارد و در زمينه فروش اينترنتي در سراسر جهان پيشرو است. جف بزوس از سال 2005 با داشتن سرمايهاي شخصي معادل چهار ميليارد دلار (و افزايش آن در سالهاي بعد) همواره در ليست ثروتمندترين مردان جهان قرار داشته است. اعداد و ارقام منتشر شده نشان ميدهد که داراييهاي او در سال 2015، بيش از 85 درصد افزايش داشته است.