آنچه خواهيد خواند، پيشبيني تغييرات مفيدي است که به يمن تکنولوژيهاي فردا در جنبههاي مختلف زندگي تا سال 2020 يا اندکي پس از آن به وجود خواهد آمد؛ تغييرات مثبتي که احتمالا جهان را جاي بهتري براي زندگي خواهند کرد؛ البته اگر جنگها و درگيريهاي قومي و مذهبي اجازه اين کار را بدهند!
شبکههاي مدرن برق
يکي از بزرگترين تغييراتي که تا چند سال آينده اتفاق ميافتد نوعي شبکه جهاني الکتريسيته است. در بسياري از نقاط آمريکاي لاتين، آسيا و آفريقا هنوز عده زيادي (بيش از 3/1 ميليارد نفر) به جريان برق دائمي دسترسي ندارند و 5/1 ميليارد نفر از روشنايي دائمي برخوردار نيستند، استفاده از فانوسهاي نفتي و خطرناک هنوز در اين مناطق مرسوم است و خاموشي يکي از مشکلات اين نواحي است. وجود يک شبکه برق امن و قابل اطمينان اثرات بسيار گستردهاي بر زندگي بسياري از افراد در اين کشورها دارد، عملکرد صنعتي افزايش مييابد و جهشهاي بزرگي در آموزش و مبارزه با فقر و بهبود کيفيت زندگي رخ ميدهد. با وجود توسعه تکنولوژيهاي جديد، توليد الکتريسيته با روشهاي قرن نوزدهمي به تاريخ ميپيوندد. تا سال 2020 کل دنيا به نوعي شبکه سراسري روشنايي متصل خواهد شد.
درمانهاي جديد با کمک باکتريهاي درون بدن
ميدانيم که در بدن ما تعداد زيادي باکتري مفيد وجود دارد که با ما زندگي ميکنند و بر مجموعهاي از سيستمهاي حياتي بدن ما موثرند؛ از جمله دستگاه ايمني، فرايندهاي متابوليکي و غيره. جهان شاهد کشفيات زيادي درباره برهمکنش اين باکتريها با بيماريهاي خودايمني و مشکلات ژنتيکي و متابوليسمي بوده است. پيشبيني ميشود تا سال 2020 روشهاي درماني ويژه بر اساس اين باکتريها و براي افراد مختلف ابداع شود.
آغازِ پايان سرطان
امکان تشخيص لحظهاي (real-time) يا در همان زمان ايجاد بيماري ميتواند پاياني باشد بر بيماريهاي سخت و پيچيده و کشنده. توانايي مانيتور بيماريها (سرطان، نوسانات دستگاه ايمني، فلور دستگاه گوارش، ديابت و...) به صورت لحظهاي سبب ايجاد انقلابي در تشخيص و درمان بيماريها ميشود و پنجرهاي به سمت عصر جديدي در پزشکي خواهد بود؛ عصري که در آن پزشکي بيشتر پيشگيري ميکند تا درمان.
بيمه پزشکي بر اساس دادهها
حجم دادههاي پزشکي که توليد ميشوند روز به روز بيشتر و بيشتر ميشود و آناليز اين حجم بزرگ دادهها کليد رقابت موفق در بازار محصولات پزشکي است. در واقع، امکان آناليز دادهها بيشتر به سمت پيشبيني ميرود تا گزارش تنها اعداد و ارقام. به اين ترتيب، شرکتهاي خدمات درماني ميتوانند پيشبيني کنند در آينده يک فرد ممکن است به چه بيماريهايي مبتلا شود و شانس بهبودي او چقدر خواهد بود. به اين ترتيب، بيمههاي پزشکي کاملا شخصي و بر اساس پروفايل سلامت فرد شکل ميگيرند و براي جلوگيري از پرداخت خسارت افراد را مجبور ميکنند در مسيري قدم بردارد که شانس او در ابتلا به بيماري کاهش يابد. به اين ترتيب، سطح سلامت جامعه ارتقا مييابد و اميد به زندگي افراد افزايش پيدا ميکند.
ارگانهاي قابل چاپ
امکان چاپ زيستي سهبعدي بافتهاي بدن نقطهعطفي در علم پزشکي خواهد بود. اين تکنولوژي شامل چيدن چندلايهاي جوهر زيستي - که از سلولهاي واقعي تشکيل شده است - به صورت منظم در کنار هم است تا يک بافت واقعي با کارکرد نرمال در آزمايشگاه تهيه شود. اين بافتها را ميتوان براي آزمايش اثرات داروها به کار برد. نتايج به دستآمده از اين پژوهشها با مدلهاي حيواني (مثل آزمايش اثر دارو بر موش يا خوکچه هندي) قابلاعتمادترند چون مطالعه روي بافت انساني انجام ميشود. پژوهشگران اميدوارند اين نوآوري به اندازه کافي راه را هموار کند تا قدم بعدي در اين تکنولوژي برداشته شود؛ يعني امکان چاپ زيستي ارگانهاي بدن انسان مانند کبد، کليه و ريه. احتمالا اين فناوري در سال 2020 به روشي متداول در شرکتهاي داروسازي تبديل خواهد شد و به اين ترتيب، داروهايي با عملکرد بهتر ساخته خواهد شد.
اينترنت همگاني
ما در آستانه رسيدن به نوعي سيستم همگاني اينترنت هستيم؛ چيزي که فقير و غني از آن بهره خواهند برد. اينترنت اشيا جزئي از اين کل هيجانانگيز خواهد بود. شايد فيلم گزارش اقليت (Minority Report) در سال 2002 با صحنههايي از مانيتورهاي شفاف و فوقالعاده نازک که انرژيشان را از خورشيد ميگرفتند و براي نمايش تبليغات و اطلاعات آنلاين با کيفيت اچدي در ايستگاههاي اتوبوس و پاساژهاي خريد نصب شده بودند کمي دور از ذهن به نظر ميرسيد اما تمامي اين موارد در سال 2020 جزئي از زندگي معمول ما خواهد بود. آنچه در واقع به تاريخ ميپيوندد، پوسترهاي تبليغاتي است. اين صفحات نازک و شفاف، با کمک اينترنت همگاني و تکنولوژيهاي جديد انتقال اطلاعات، زماني که افراد مختلف از جلوي آنها رد ميشوند تبليغات مورد نظر آنها را نمايش ميدهند!
شبکههاي مخابراتي سبز
حقيقت اين است که زندگي امروز ما کاملا وابسته به ارتباطات موبايلي است اما مشکل کار اينجاست که
شبکههاي موبايل از ديدگاه مصرف انرژي عملکرد بسيار پاييني دارند. در واقع اپراتورهاي ارائهدهنده خدمات مخابراتي - مانند لامپهاي حبابي قديمي - بيش از 70 درصد انرژي را به صورت گرما هدر ميدهند. اين روند البته رو به تغيير است و با تکنولوژيهاي جديد در صنعت مخابرات راندمان انرژي افزايش مييابد و در سال 2020 شبکههاي مخابراتي سبز به حقيقت نزديکتر ميشوند.
حل مشکلات کمآبي با تصفيه فاضلاب
به علت افزايش نرخ جمعيت و کمبود آب سازمان ملل گزارش کرده است که 75 درصد منابع آب شيرين قابل دسترس در دنيا آلوده شده باشد. اين مشکل بر سلامت جامعه و محيطزيست اثرات سوء غيرقابل جبراني ميگذارد. چالش کليدي در اين ميان هزينههاي بسيار زياد برنامههاي مديريتي آب در حال حاضر است. تا سال 2020 به علت کاهش معنادار اتوماسيون صنعتي، بهبود تکنولوژي در عرصه بازيافت و انرژي همگي سبب مقرون به صرفه شدن مديريت آب به گونهاي موثر ميشود. فاضلاب از تهديد يا يک نقطهضعف به فرصتي براي تامين آب کشاورزي يا حتي آشاميدني تبديل خواهد شد.
منبع: ماهنامه دانش بنیان