در دنياي امروز که همه چيز بر پايه رقابت شکل ميگيرد، قطعا موفق بودن در تحصيل يک مزيت بزرگ است که به اين راحتيها نميشود از کنارش گذشت، اما ...
پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان: وقتي بچهها با کفشهاي براق و کيف و کتاب نو به مدرسه برميگردند، صدها فکر در ذهن پدرها و مادرها وجود دارد که همهشان به اينجا ختم ميشود که چطور ميتوانم از فرزندم يک دانشآموز موفق بسازم؟ در دنياي امروز که همه چيز بر پايه رقابت شکل ميگيرد، قطعا موفق بودن در تحصيل يک مزيت بزرگ است که به اين راحتيها نميشود از کنارش گذشت. شايد برايتان عجيب باشد، اما واقعيت اين است که اين موفقيت فقط به هوش و استعداد فرزند شما يا تسلط و مهارت معلمهايش بستگي ندارد، بلکه اين شما هستيد که بهعنوان پدر يا مادر نقش مهمي در موفقيت او در درس و مشقش داريد. خب چطور ميشود شانس بچهها را در اين زمينه افزايش داد؟ 9 راهحل ايدهآل برايتان داريم...
الهامبخش باشید نه غرغرو
قرار نيست همه بچهها در مدرسه تشويق شوند و انرژي و انگيزهاي را که لازم دارند از معلم يا همشاگرديهايشان بگيرند. چاره چيست؟ خودتان آستين بالا بزنيد و الهامبخششان شويد. فيل بدل، نويسنده کتاب «ميتوانستي موفق باشي» در اين زمينه مينويسد: 80 درصد موفقيت دانشآموزان به انگيزه و الهامي است که از جانب والدين دريافت ميکنند. البته قرار نيست کار سختي بکنيد. همين که با دقت مشقهايش را ورق بزنيد، برگههاي امتحانياش را ببينيد، يا وقتي براي کلاس علوم دنبال حشره ميگردد، او را به پارک ببريد و زير هر بوته و درختي را همراه هم جستوجو کنيد، يعني اوضاع روبهراه است.
در خواندن به فرزندتان کمک کنید
مطالعات جديدي که توسط دانشگاه ادينبورگ انجام شده نشان ميدهد که کودکان هفت سالهاي که بهتر ميتوانند از روي متن يا کتاب بخوانند، در تستهاي IQ هم نتايج بهتري نسبت به نوجوانها به دست ميآورند! خواندن و درست خواندن اولين و يکي از مهمترين مهارتهايي است که بهخصوص در دوران ابتدايي بايد به کودکتان بياموزيد. حتما 10 دقيقه در روز براي فرزندتان وقت بگذاريد و از او بخواهيد که از روي کتابهايش با صداي بلند براي شما بخواند. کمکم اين عادت درستخواني در کودک تقويت شده و منمن کردن و زير لب خواندن و... فراموشش ميشود. اين کار را آنقدر انجام دهيد که فرزندتان متنهاي مناسب سنش را درست و بيغلط بخواند.
این مسابقه نیست!
مدام دنبال اين نباشيد که بفهميد همکلاسيهاي فرزندتان يا بچههاي دوست و آشنا چقدر در خواندن مهارت دارند، يا ميتوانند از روي چه کتابهايي بخوانند و آيا آنچه ميخوانند، از مال کودک شما سختتر است يا آسانتر. يادتان باشد که مهارت خواندن يک مسابقه نيست و يادگيري بچهها هم فرايندي ثابت و خطي نيست که انتظار داشته باشيد همواره روند رو به رشدي داشته باشد. هر وقت داشتيد در اين تله ميافتاديد، با خودتان تکرار کنيد که شما با يک کودک طرفيد نه يک ربات!
مراقب خواب کودک باشید
مطالعات مختلف نشان ميدهد که رابطه مستقيمي ميان کمبود خواب در کودکان و بروز مشکلات رفتاري در آنها وجود دارد. مطالعهاي که بهتازگي انجام شده است، نشان ميدهد که کودکاني که فقط يک ساعت کمتر در طي شب ميخوابند، ضريب هوشي پايينتري نسبت به همسنوسالان خود دارند. محققان ميگويند که کودکان در هفت سالگي به 10.5 ساعت خواب در شبانهروز احتياج دارند و اين رقم در 9 سالگي 10 ساعت و در 10 سالگي 9.5 ساعت است.
بگذارید از درخت بالا بروند!
از درخت بالا رفتن چه ربطي به موفقيت تحصيلي دارد؟ باور نميکنيد، ولي خيلي هم ربط دارد! بازي کردن کودکان در محيطهاي باز و هواي آزاد، تعادل و روشهاي ريسک کردن را به آنها ميآموزد و به آنها ياد ميدهد که چطور به هماهنگي برسند يا چگونه براي رسيدن به موفقيت برنامهريزي کنند. درواقع اين بازيها عملکرد اجرايي در کودکان و آن بخش از مغز را که مربوط به سازماندهي است، تقويت ميکند. شايد بد نباشد بدانيد که بر اساس بررسيهاي انجامشده عملکرد اجرايي کودکان پنج ساله در سال 2010 برابر با اين مهارت در کودکان سه ساله در سال 1950 بوده و اين نتيجه مستقيم آپارتماننشيني و حبس کردن کودکان در خانههاي کوچک و نبردن آنها به فضاهاي باز و آزاد است.
مهارتهای پایهای را جدی بگیرید
مدرسه ميتواند رياضي و خواندن و نوشتن را به فرزند شما ياد بدهد، اما در مورد مهارتهاي پايهاي چطور؟ معلمها ميگويند 50 درصد از کودکاني که در دبستان مشغول تحصيلاند، هنوز آنقدر در مهارتهاي ارتباطي و... ضعيف هستند که اصلا نميتوانند چيزي ياد بگيرند!
درباره روزی که کودک در مدرسه گذرانده، کنجکاو باشید
اگر از کودک بپرسيد که امروز در مدرسه چه کار کردي؟ بهترين جوابي که ميگيريد «هيچي» است. پس به جاي اين سوال بسته، سوالهاي باز را امتحان کنيد. براي مثال از کودک سوال کنيد که «بهترين چيزي که امروز در مدرسه ياد گرفتي چه بود؟» يا «ناهار با کي خوردي؟» و... حواستان به موضوعاتي که کودک در مورد آن صحبت نميکند باشد و درضمن اين مکالمه را بهخصوص با بچههاي دبستاني بلافاصله بعد از تعطيل شدن شروع نکنيد. بهتر است اجازه بدهيد که کمي استراحت کنند و قبل از خواب، موقع حمام کردن و... از آنها در مورد روزي که گذراندهاند، پرسوجو کنيد.
هرگز به فرزندتان نگویید که ریاضیتان ضعیف بوده است
شايد شما هم در درس رياضي ضعيف بودهايد، يا حتي يکي دو بار تجديد آوردهايد، اما لزومي ندارد که اين مسئله را به کودکتان نيز بگوييد، يا ترس و اضطراب خود از اين درس را به او منتقل کنيد. درعوض بهتر است اين مسئله را مثل راز مگو نزد خودتان نگه داريد. اگر احساس ميکنيد فرزندتان در درس رياضي به اندازه ساير درسها قوي نيست، بلافاصله با معلمش صحبت کنيد و سعي کنيد رياضي را قاطي آشپزي، تفريح و بازي کنيد، تا اين مفاهيم بيشتر براي کودک جا بيفتد.
برای کودک کتاب بخوانید، حتی بعد از 10 سالگی
حتي اگر کودکتان 10 ساله شده، باز هم به کتاب خواندن براي او ادامه دهيد. اين کار بهترين هديهاي است که ميتوانيد به او بدهيد و با اين کار موفقيت تحصيلياش را تضمين کنيد. کتاب خواندن براي کودکان آنها را به مطالعه علاقهمند ميکند و همچنين باعث ميشود که دامنه لغاتشان غنيتر از ساير بچههاي همسنوسالشان باشد. به بهانه اينکه فرزندتان بزرگ شده و خودش ميتواند کتاب بخواند، اين عادت را کنار نگذاريد، چون در اين حالت ميتوانيد سراغ کتابهاي کلاسيک يا کتابهاي سختتر برويد و به اين ترتيب فرزندتان را بيشتر با ادبيات و... آشنا کنيد.